Windows 10 har äntligen lyckats ta över tronen som Microsofts populäraste operativsystem från det nio år gamla Windows 7.

Det har tagit god tid på sig, men Windows 10 har nu efter lite mer än två och ett halvt år lyckats roffa åt sig en större marknadsandel än vad den nio år gamla föregångaren Windows 7 håller.

Statistikspecialisterna hos StatCounter rapporterar nu att Windows 10 i januari månad till slut lyckades ta förstaplatsen. Microsofts senaste operativsystem används nu av 42,78% av alla datorer som använder sig av en Windows-version.

Det nio år gamla Windows 7 håller sig fortfarande relevant med 41,86% och på tredje plats långt bakom de två populäraste versionerna ligger Windows 8.1 med 8,72%.

Något som är relativt imponerande är att Windows XP håller fjärdeplatsen med 3,36%. Trots att operativsystemet i år fyller 17.

Microsofts fortsatta stöd och klara mål för Windows 10 verkar ge resultat. Det ska bli intressant att se hur mycket av en ledning det senaste operativsystemet lyckas få över Windows 7 under det kommande året.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

7
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
6 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Martin BDennisMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Inte undra på att det tog tid. Windows 10 måste vara det näst sämsta skit som Microsoft kommit ut med. Windows 8 det sämsta så klart. Tycker inte alls om hur pass intvingas användaren är, speciellt home user varianten som man får med de flesta nya datorer. Kan inte ens neka uppdateringar vilket inte är roligt om man sitter på taskig mobil lina. Sedan har vi dessutom den stora mängd data MS samlar på sig, delar av detta går helt enkelt inte att tacka nej till, inte ens som Wondows 10 pro användare. Men bli tvungen att fixa i registret.… Läs hela »

Dennis Holmqvist
Medlem

Där ser man. Jag fullständigt älskar Windows 10 och tycker det är världens bästa OS, utan konkurrens till och med. Älskar enkelheten, snabbheten och utseendet. Det fungerar luftspalt på otroligt gamla och slitna arbetshästar. Gör dom till och med snabbare och rappare än på länge.

Martin B
Gäst
Martin B

Där ser man. Tycker verkligen MacOS är en värdig konkurrent användbarhetsmässigt. Mer enhetligt användargränssnitt mellan olika program (tredjepartsutvecklare som kan och bryr sig om grafisk form och användargränssnitt). Windows känns lite väl schizofrent gällande detta.

Även om jag tycker Windows 10 gör vissa småsaker bättre går det snabbare för mig i MacOS att navigera och utföra de saker jag gör mest – en anledning till det är appväxlaren som inte listar varenda öppet fönster utan bara program som kör. Överlag bättre stöd för drag och släpp är en annan fördel.

Hursomhelst – håller inte med om ”utan konkurrens”. 🙂

Medlem
Henrik Robeck

Vi är alla olika, jag kommer ingen vart alls med MacOS; bokstavligen! Jag kan öppna program om de ligger på den launchbaren (eller vad det heter) längst ner) sedan tar det stopp. Kan inte arbeta i programmen och tycker det är olidligt att försöka träffa den mikroskopiska punkten i hörnet för att stänga ner programmet.
Fruktansvart jobbig och frustrerande upplevelse att försöka vara produktiv i den miljön.
Appväxlare? Är det som ALT+TAB? Har inte ens hört talas om funktionen?
Men visst är den stilig, kanske den brevvikten borde spikas upp på väggen?

Martin B
Gäst
Martin B

Det är fint att du erkänner att du inte har så bra koll på MacOS – det märks. 😉 Själv har jag alltid förvånats över hur handfallna många Windows-nissar blir i MacOS. Visst skiljer det sig en del från Windows, men skillnaden är knappast som natt och dag. Har själv inga större problem att växla mellan och jobba i de båda operativsystem, men som sagt tycker jag det överlag finns fler användargränssnittsmässiga fördelar i MacOS. Ett tips är att lägga Program-mappen i Dockan (den du kallar ”launch bar”) då blir den lite som en Start-meny. För övrigt en fin funktion… Läs hela »

Medlem
Henrik Robeck

Det är mina egna begränsningar, men jag kommer liksom ingen vart, jag hittar inte menyer och kan inte göra det jag normalt gör i program, så jag sitter mest och stirrar på en blank skärm, förvisso ett snyggt grafiskt gränssnitt men jag kommer ingen vart som sagt.
När det går lika bra med PC, eller bättre för min del, för en betydligt beskedligare penning finns det ingen anledning att förändra, bättre ROI för pengarna helt enkelt.

Martin B
Gäst
Martin B

Jag har som sagt svårt att förstå hur du kan känna dig så vilsen – hur du kan tycka att det är så gigantisk skillnad. Det är ju likande uppbyggnad på många sätt med en menyval, fönster och liknande. Du kan dessutom t.o.m. söka efter menyval i Hjälp-menyn på MacOS om man har svårt att hitta vad man söker efter. Dessutom ligger inställningar för program i MacOS i pricnip alltid på samma ställe – i aktiva programets meny (till höger om Apple-menyn) och kortkommandot är ”cmd ,” – enkelt och enhetligt. Men är du nöjd med hur det funkar i… Läs hela »