Microsoft presenterade under veckan som gick flera spännande nyheter om sitt kommande operativsystem Windows 10. Ännu mer intressant var löftet om en öppen testversion av Windows 10 som nu levereras för alla hugade användare och vi passar på att visa hur du går till väga för själv testa Windows 10 i din dator.

Det enda som krävs för att testa Windows 10 är ett officiellt Windows Insider-konto som man enkelt kan registrera på Microsofts webbplats – givetvis helt kostnadsfritt.

Värt att notera är att testversionen av Windows 10 inte är ett färdigutvecklat operativsystem och kommer innehålla buggar, exakt vilka och hur många är oklart. Därmed rekommenderar Microsoft att man inte installerar Windows 10 på sin primära dator utan hellre testar det på en sekundär maskin som inte är kritisk för dagligt användande.

Uppdatering av befintlig Windows-installation

När du registrerat ditt Windows Insider-kontor finns det två alternativ för den som vill testa Windows 10. Antingen uppdaterar man sin nuvarande installation av Windows Vista, Windows 7, Windows 8 eller Windows 8.1. Detta görs enkelt genom att man laddar hem en uppdateringsklient från Microsofts webbplats som steg för steg hjälper dig att installera Windows 10 över din befintliga installation.

Uppdateringen ska bibehålla alla dina nuvarande program och inställningar men du kommer INTE kunna använda dig av eventuella återställningspartioner för din äldre installation. Användare som vill återgå till sitt standardoperativsystem gör detta genom att använda sig av återställningsskivor eller annan media som följde med datorn när den köptes eller som du skapar med tredjepartsmjukvara.

start

Det andra alternativet är att ladda hem en färdigpackad ISO-installationsfil för Windows 10 Technical Preview som kan läggas över på ett bootbart USB-minne och installeras antingen som en uppdatering eller som en ren installation på en tom hårddisk.

Installera Windows 10 från USB-minne

Vi rekommenderar att man testar Windows 10 på en separat lagringsenhet, helst SSD-enhet men även en traditionell hårddisk går bra. Här nedan är en snabbguide för hur du går till väga för att göra en ren installation av Windows 10 med ett bootbart USB-minne.

  • Ladda hem ISO-filen för Windows 10 Technical Preview på din huvuddator
  • Ladda hem verktyget Rufus (För att skapa startbart USB-minne)
  • Kör Rufus på ett USB-minne med minst 4GB lagringskapacitet
  • Välj ditt USB-minne i enhetsmenyn, bocka för ”skapa startbar disk”, ställ in HTFS som filsystem, välj ISO-avbild och välj den nerladdade ISO-filen du sparat på din dator.
  • Vänta medan installationen skapar din startbara USB-enhet och kopierar över alla installationsfiler till minnet. Detta kan ta lång tid (10-30min) beroende på ditt USB-minnes överföringshastighet.Windows10Rufus2
  • När USB-minnet är skapat tar du ut minnet från din primära masking och sätter in det i en USB-ingång på den dator du vill testa Windows 10 i.
  • Starta upp datorn med minnet ikopplat och följ installationshänvisningarna.
    OBS. Om datorn inte automatiskt tar dig in i Windows-installationen kan du behöva ställa in din dator till att starta från USB-minne i BIOS. Gå in i datorns bios genom korrekt kommando vid uppstart av datorn (Oftast ”Del” eller ”F2”) och sätt extern enhet eller USB-minne som första bootenhet.

Windows 10 Technical Preview bör sedan vara installerat på din dator och du kan börja testa Microsofts nya operativsystem. Var medveten om att den tekniska förhandstitten inte innehåller alla funktioner och finesser som den slutgiltiga versionen av operativsystemet kommer erbjuda. Vänta er också buggar i olika former så operativsystemet testas på egen risk; eller som Microsoft själva uttrycker det.

”We’re not kidding about the expert thing. So if you think BIOS is a new plant-based fuel, Windows 10 Tech Preview may not be right for you.”

Dela gärna med dig av dina egna tankar och erfarenheter kring Microsofts nya operativsystem i kommentarsfältet.

Relaterade artiklar:

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Question_TechAnton KarmehedFlyfisherman Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Alt. så kör man virtuellt med tex. gratis VMware Player [url]https://my.vmware.com/web/vmware/free#desktop_end_user_computing/vmware_player/7_0[/url] obs. att i VMware Player finns ännu inte Windows 10 32-bit med som val (x64 stöds), men då väljer man bara Windows 8 istället, inga problem. Efter man satt upp allting och installerat sitt operativsystem virtuellt så bör man också se till att installera VMware Tools (poppar fram ett val att göra detta) för att få tillgång till fler funktioner och stöd för bättre grafik, skrivare, överföring av filer mellan host och guest etc. Eller om man redan har Windows 8.1 på sin dator kan man också använda Microsoft… Läs hela »

Question_Tech
Gäst
Question_Tech

”Välj ditt USB-minne i enhetsmenyn, bocka för ”skapa startbar disk”, ställ in HTFS som filsystem, välj ISO-avbild och välj den nerladdade ISO-filen du sparat på din dator.”

HTFS filsystem? Förmodar att de ska vara NTFS eller… 🙂