Windows 8 som väntas lanseras i slutet på första halvan av 2012, ska komma med stöd för systemprocessorer med ARM under skalet. ARM-processorerna håller inte samma prestandaklass som de från AMD och Intel, samtidigt kommer de troligtvis inte utrustas med flera GB RAM-minne. Så det här är en av delarna man arbetar hårt med.

Den största nyheten med Windows 8 får ses vara det nya Metro-gränssnittet anpassat för surfplattor, och att man börjar stödja ARM-arkitekturen. Enligt Qualcomm borde nästa generation ARM-kretsar ta sig förbi Intel Atom i prestanda vilket är en bra utveckling på den fronten. Men det är fortfarande inga prestandaprocessorer att tala om och väntas inte utrustas med flera GB minne, så att få ned systemkraven är en punkt Microsoft arbetar på.

I deras senaste blogginlägg, talar man om olika sätt att förbättra hanteringen av minne. En sak man gjort är att ändra bakgrundsprogram och tjänster körs. Med Windows 7 körs många av tjänsterna som Windows Update, Plug and Play konstant i bakgrunden och drar en onödig mängd minne. Med Windows 8 ska programmen bara köras när de behövs, när slutanvändare själva vill använda dem. Så utan att dra ned på operativsystemets funktionalitet ska man få ned minnesanvändningen nämnbart.

Annons

En annan förbättring är att operativsystemets minneshanterare som kan leta efter dubbletter av en fil i minnet, för att radera dem och enbart köra en kopia. Då kan den enstaka kopian av filen användas till diverse program och tjänster istället för att har flera i minnet. En annan förbättring är att man tillåter utvecklare att ställa in vissa delar i sina program att köras på låg prioritet. Det betyder att när operativsystemet behöver minne, kan den ta bort de mindre viktiga bitarna i RAM-minnet först.

Windows_7_Memory Windows_8_Memory

Man har här jämfört Windows 7, mot Windows 8 på en gammal netbook med 1 GB minne vilket är Microsofts minimumkrav för båda operativsystemen. Skillnaden är faktiskt rätt stor då man fått ned minnesanvändningen med närmare 31% på två hela rena operativsystem. Vi ser även att man fått ned processoranvändningen i samband med detta. Windows 8 ser ut att bli en radikal förändring mot Windows 7, förutom ett helt nytt gränssnitt blir det massvis med prestandaoptimeringar.

Källa: Microsoft

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid