Windows 8 kommer att bli en riktig mångsysslare och förutom sitt stöd för två separata användargränssnitt ska operativsystemet stödja både x86 och ARM-plattformarna. Detta har Microsoft nu visat upp i övertydlighet på BUILD-mässan där Windows 8-surfplattor drivs av en handfull olika processorer från tillverkare som AMD, Intel, Nvidia, Qualcomm och TI.

Windows 8 kommer med sitt x86-stöd att som brukligt fungera väl med processorer från AMD och Intel. Men att vi ser surfplattor med tillverkarnas processorkretsar är lite mindre vanligt. Med Windows 8 verkar dock både AMD och Intel vara på hugget och från BUILD-mässan dyker det upp information och videoklipp som visar några av de första Windows 8-surfplattorna med processortillverkarnas kretsar.

AMD satsar som väntat på sin DirectX 11-kapabla Fusion-plattform med dess dubbelkärniga och extra strömsnåla kretsar. Både MSI och Acer har visat upp Windows 8-kapabla surfplattor, men med en för låg upplösning stödjer tyvärr dessa tidiga exemplar inte all funktionalitet i Metro-gränssnittet.

Intel satsade på en ny och hittills hemlig 32nm systemprocessor (SoC) som man höll inlåst i glasmontrar på mässan.

Nvidia var också på plats med sin fyrkärniga Kal-El systemprocessor som vi bör få se på Android-marknaden redan i år men alltså även verkar vara redo för Windows 8 och det nya Metro-gränssnittet för surfplattor. Men även Microsoft vanliga skrivbord för en vanlig PC-upplevelse.

Bland de övriga ARM-tillverkarna fanns bland annat Texas Instruments och Qualcomm representerade där den förstnämnda valde att visa upp en surfplatta med OMAP4430 (Samma processor som i Optimus 3D), men denna kommer att uppgraderas till en kraftfullare OMAP4460 innan Windows 8 lanseras. Bland annat med fullt Direct3D 9-stöd och kraftfullare prestanda.

Qualcomm satsade på sin nyvarande Snapdragon S3-plattform (MSM8260) men även här bör vi få se kraftfullare doningar när Windows 8 väl lanseras. Då ska nämligen Qualcomm skeppat sin nya Krait-arkitektur tillverkad med 28nm teknik. Även här med en Direct3D 9.3 kapabel grafikkrets.

Utöver de tillverkarspecifika surfplattorna har Microsoft själva visat upp utvecklingsplattformar för Windows 8 på surfplattor. Där vi bland annat bjuds på en bra genomgång hos ThisIsMyNext.

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
ReturJacob HugossonCiiDSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Riktigt bra för ARM detta. Längtar efter ARM i 28nm borde ge riktigt bra prestanda/watt. Sen får vi se hur surfplatta marknaden ser ut när Windows 8 släpps.

Nicklas
Medlem
Nicklas

Jag skulle kunna skaffa mig en W8 platta dock me amd inside för att byta ut tjejens laptop med vista som är segare än nånsin för tillfället! xD Så kan jag ju oxå leka med den såklart 😀

Jacob Hugosson
Medlem

Metro ser riktigt spännande ut, bara utvecklarna fastnar för det ser jag stor potential i det… Men Windows 8 är verkligen en stor satsning så det kan lika gärna gå ännu mer nedför för Microsoft med det.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Med attraktiv hårdvara kommer Windows 8 bli allt man behöver. Vilket fall för dem som har lätt för teknik, funktionsmässigt så mycket mer än en app startare.