XBMC är ett av de flitigast använda mediagränssnitten idag sin öppna källkod och fjärrkontrollsvänliga gränssnitt. När nu XBMC når sin 12:e skarpa uppdatering är det med en hel del ny funktionalitet under skalet, bland annat stöd för Airplay, flerkanals HD-ljud och stöd för minidatorn Raspberry Pi.

XBMC 12 som utvecklats under namnet ’Frodo’ rullar idag ut i skarp version efter en längre tid i betastadie. Den senaste versionen av mediagränssnittet kommer med flera trevliga nyheter och uppdateringar där en av de större är en helt ny ljudmotor. XBMC AudioEngine som stödjer uppspelning av HD-ljud, bland annat DTS-MA och Dolby True-HD som används flitigt av blu-ray-formatet.

Andra nyheter är stöd för Live TV och inspelning av detsamma, ett initialt stöd för Android-plattformen och officiellt stöd för minidatorn Raspberry Pi. Något som öppnar upp för användning av XBMC på betydligt fler plattformar än bara PC och Mac.

XBMC har även fått förbättrad funktionalitet för att stödja Apples ljud- och videoströmmningsteknik Airplay. Numera stödjer XBMC även strömmande ljud till Windows-baserade maskiner genom Airplay.

En komplett genomgång av de nya funktionerna i XBMC 12.0 Frodo finnas att hitta på utvecklarnas hemsida där man även kan ladda ner mjukvaran för diverse olika plattformar.


7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Andreas GTripptrapptrullNja njoMartin Johanssdrizzit Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Ska installera så fort jag kommer hem!

drizzit
Medlem
drizzit

Kör openelec versionen så får nog vänta ett tag på en skarp version av denna antar jag men ser fram emot detta. Hoppas dom tillslut lyckats lösa 24p ljudbuggen…

Martin Johanss
Gäst
Martin Johanss

Dålig översättning i artikeln. ”Numera stödjer XBMC även strömmande ljud till Windows-baserade maskiner genom Airplay.” ”For” ska översättas till ”för” inte ”till”. Blir en lite annorlunda funktion annars.

Dessutom verkar de inte ha fixat så mycket nytt när det gäller Airplay. Du kan strömma till XBMC men fortfarande inte från XBMC. Alltså kan man inte skicka ljud till sina Airplay-högtalare…

Martin Johanss
Gäst
Martin Johanss

Om jag har förstått det rätt från deras hemsida så är den enda nyheten att de Airplay-funktioner som redan tidigare funnits till andra plattformar nu även finns till Windows.

Nja njo
Gäst
Nja njo

Kör senaste betan och det funkar inte, som jag förstår det, riktigt bra med Airplay. Om man t.ex. kör YouTube från iPad så kommer bilden med men inte ljudet. Och så har det väl alltid varit?
Men jag kanske bommar något?

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Hoppade över den senaste versionen eftersom den innan funkat så bra att jag inte ville byta. Men nu blir det garanterat en installation av Frodo. Först måste jag bara göra en översyn av alla filmmappar för är inte det i ordning kan XBMC vara svår att ha och göra med. Det har jag lärt mig den hårda vägen.

Andreas G
Medlem

AirPlay-funktionaliteten är fortfarande högst beta, men jag har visst förståelse för det med tanke på att de tog över det projektet efter att förra utvecklaren gav upp. Just den biten intresserar mig inte, men kan tänka att det finns många andra som vill ha det. I det stora hela tycker jag det fungerar bättre än någonsin med ett stort undantag: XBMC Remote ger en massa felkoder. De måste fixa till appen så att den fungerar med Frodo!Det går att tvinga sig förbi alla felmeddelanden och skicka kommandon, men det är störigt som fasen. EDIT: Bah! Kom en fix till Frodo… Läs hela »