I takt med att vi närmar oss julsäsongen och årsskiftet dyker det upp mer information om Microsofts kommande spelkonsol Xbox One. Bland annat står det nu klart att konsolen inte kommer till Sverige innan årsskiftet, och att Kinect trots allt blir valfritt.

Medan Sony fortfarande är ganska hemlighetsfulla med många av funktionerna till sin spelkonsol Playstation 4 så får vi veta mer och mer om Microsofts Xbox One efter hand. Framför allt får vi även se många ändringar i Microsofts tidigare planer för konsolen, inte minst efter ett märkbart motstånd från både fans och kritiker.

Tidigare i somras utannonserade man att kravet på inloggning på internet en gång per dygn slopades och att möjligheten att byta och låna ut spel helt över fysiskt lagringsmedium återinfördes. Dessa var två av de största synpunkterna allmänheten hade på spelkonsolen, men vissa frågetecken kvarstod. Ytterligare information har dykt upp de senaste dagarna och veckorna, och vi kommer sammanfatta några av de större nyheterna i den här artikeln.

Sverige får vänta till 2014

Många regioner, däribland USA, Storbritannienn, Frankrike, Tyskland med flera, kommer få tillgång till Microsofts nya spelkonsol lagom till julhandeln i år, även om ett exakt datum ännu inte är utannonserat. Men i ett pressmeddelande på sin hemsida har Microsoft nu även utannonserat vilka regioner som inte kommer inkluderas i den inledande lanseringen, utan istället få vänta till ”så tidigt som möjligt” 2014.

”While we wish we could launch Xbox One simultaneously in these markets, there are many factors that determine the timing of specific market launches. This includes work to localize the Xbox One dash, incorporate additional voice and languages, and build partnerships to bring apps and meaningful local content to each country.”

Dessa länder inkluderar Belgien, Danmark, Finland, Nederländerna, Ryssland, Schweiz – och Sverige. Microsofts förklaring till den uppskjutna lanseringen i dessa regioner är att det tar tid att integrera lokalt innehåll till startskärmen, att lägga till ytterligare språkstöd och att knyta avtal med samarbetspartners som kan distrubera lokalt anpassat innehåll, exempelvis applikationer, till de regionerna.

Det beskedet kommer med största sannolikhet som en besvikelse för de kunder som förhandsbokat konsolen i Sverige och övriga uppskjutna länder, och Microsoft ber kunder med frågor om sin förhandsbokning att kontakta sin försäljare där bokningen skedde. Man utlovar även att förhandsbokande kunder i dessa regioner kommer få ett spel på köpet när konsolen anländer.

RROD tacklas med svängrum för kylningen – designad för 10 års livstid

Ett stort problem med framför allt de tidiga upplagorna av Xbox 360 var livstiden till följd av överhettning. Det fanns flera faktorer som spelade in i detta, varav en av de vanligaste var att många konsoler hade undermålig kylpasta mellan kretsarna och kylanonrdningen. Resultatet blev oavsett orsak en oproportionerligt stor mängd konsoler som drabbades av RROD, eller Red Ring of Death, något som till Microsofts nackdel blev något av en internetgimmick för konsolen även långt efter att senare revisioner rättat till problemet.

Med det ryktet i bagaget ligger det givetvis i Microsofts intresse att undvika liknande situationer för sin nya konsol. Teknikbloggen Gizmodo chattade med Microsofts ansvarige för spelkonsoler, Leo del Castillo, om saken och fick svaret att medan Microsoft inte kan förhindra felaktigt användande av konsolen – till exempel genom att placera någonting ovanpå chassit som täcker ventilerna – så har man byggt in mekanismer som ska förebygga att konsolen tar skada.

internals

Till att börja med får konsolen större svängrum för hastigheten på fläkten än sin föregångare. Under vanligt användande kommer kylningen inte gå i maximal hastighet, och skulle temperaturen stiga ovanligt fort kommer fläkten följa efter. På samma gång kommer den ökade ljudnivån från fläkten hjälpa till att meddela användaren om att någonting är på tok. Räcker inte detta kan konsolen i nödfall falla ner på ett lägre energisparläge för att strypa värmeutvecklingen. Det är funktioner som känns igen från PC-marknaden, men som inte är i närheten lika vanliga för spelkonsoler.

För några veckor sedan framkom det även att den förbättrade kylningen kommer i samband med förbättrad byggkvalitet och ökat svängrum för både frekvenser, spännigar och fläkthastigheter i allmänhet. Utan belastning ska konsolen vara helt ljudlös, en trevlig uppdatering från sin något högljudda föregångare. Detta för att ge konsolen en så lång livstid som möjligt, och rent av stå påslagen dygnet runt i tio år framåt.

Kinect blir inget krav

Tidigare verkade det som att Xbox One skulle kräva en ansluten Kinect för att fungera, även för spel som inte har krav på rörelsestyrning. Detta bland annat för att röststyrningen kommer bli en central del av konsolens navigering. Det kravet, inte minst i samband med det dåvarande kravet på regelbunden internetanslutning, klingade inte bra i mångas öron. Delvis lyftes frågan om vad som händer om ens Kinect går sönder, för att inte tala om att den mer misstänksamma andelen kunder inte gillade konceptet att ha en kamera ständigt inkopplad och ansluten mot Microsofts servrar efter avslöjandet om företagets deltagande i NSAs informationsinsamlingsprogram PRISM.

Även kravet om en ständigt inkopplad Kinect har nu enligt representanter från Microsoft slopats, och konsolen kommer fungera utan kameran inkopplad. Man påpekar dock att konsolens röststyrningsfunktioner då inte heller kommer fungera. Åtminstone vid lanseringen kommer Kinect fortfarande skickas med alla Xbox One-konsoler, och det är oklart om en version utan kameran med ett reducerat pris någonsin kommer säljas.


Relaterade nyheter

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Andreas GHenrik Andersson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Andersson
Medlem

Ååååh fy bövelen vad drygt!!! Jag som hade sett fram sååååå mycket emot att få spela nu i höst/vinter…

Andreas G
Medlem

[quote name=”Henrik Andersson”]Ååååh fy bövelen vad drygt!!! Jag som hade sett fram sååååå mycket emot att få spela nu i höst/vinter…[/quote]

Du får lugna dig. Det är viktigt att man även kan kolla på TV via den …