Xi3 som tillsammans med Valve utvecklat en av de första spelkonsoldatorerna avsedda för koppling till din TV och inte minst för att användas med Valves speltjänst Steam. Förhoppningen var att datorerna skulle bli prisvärda alternativ till stationära spelkonsoler, vilket inte Piston Xi3 verkar bli.

När Xi3 nu börjar ta emot förhandsbeställningar på sin minimalistiska Piston-maskin är det med en ganska svulstig prislapp i följe. Priset för instegsmodellen som bygger på Xi3s modulära datorsystem X7A ligger på 999,99 dollar. Vid en förhandsbeställning får man förvisso 100 dollar i rabatt och om vi bortser från svensk moms och skatt skulle detta ge ett pris på knappt 6 000 kronor med rabatten inräknad. Men när och om Piston börjar säljas i svenska butiker lär vi kunna lägga på en tusenlapp eller två.

piston

För dessa pengar får man en förvisso riktigt slimmad och häftigt designad maskin. Men prestandakomponenterna består av en ganska beskedlig fyrakärnig AMD-processor på 3,2 gigahertz samt en integrerad grafikdel ur AMD Radeon HD 7000-serien. Även om Xi3 inte släppt detaljerade specifikationer kring kretsarna som används verkar det handla om en APU-krets ur AMD A10-serien med deras integrerade Radeon HD 7660D GPU. Andra specifikationer är 8 gigabyte DDR3-minne samt en SSD på 128 gigabyte.

“Clearly, the computer/video gaming market is huge, both in the personal computer and traditional console markets. That being said, we believe there is a crying need for a machine that captures the best of both worlds, with the upgradeability of computer gaming rigs and the design and form factor of consoles. We believe our PISTON Consoles do exactly that—deliver the beauty and small size of consoles with the upgradeability of computers.” säger Jason A. Sullivan, Xi3s vd i ett pressmeddelande.

Detta är komponenter som i traditionella formfaktorer skulle kosta en bråkdel av de 999 dollar som Xi3 begär för sin Piston-konsol. Än värre är att man får betala 340 dollar för att uppgradera SSD-enheten till 256 gigabyte eller 750 dollar extra för en 512 gigabyte SSD-enhet.

Det är utan tvekan dyrare och krångligare att bygga en så pass liten och smidig dator som Xi3 Piston faktiskt är. Men ska Xi3 och Valve kunna konkurrera med stationära spelkonsoler, som för övrigt verkar få kraftfullare komponenter, krävs det nog arbete på både pris och specifikationer.

Xi3 Piston ska börja levereras till förhandsbeställare fram till julhelgerna.

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
OSLPrivate Pylekentolas Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
kentolas
Gäst
kentolas

Sämre spec än nya xbox undra vilken man tar.

Private Pyle
Gäst
Private Pyle

Bara sätt dit en Applelogga så löser sig allt 😛

OSL
Gäst
OSL

Cool design. Hoppas at der kommer billigare kopier

Medlem
Clarence Hogland

[quote name=”kentolas”]Sämre spec än nya xbox undra vilken man tar.[/quote]

hmm, var det inte endast en ”prototyp”? Som Valve bad dom göra? De är inte de enda och detta lär väl knappast vara slutprodukten eller priset för den delen.