Den välkända kylartillverkaren Zalman introducerar nu en ny sluten kylare ur sin Reserator-serie, kallad Reserator 3 Max. Sagda kylare ska kombinera ett effektiviserat vattenblock med vad Zalman kallar en ”nanovätska”, och företaget är oerhört kryptiska med innebörden.

Zalman visade först upp sin Reserator 3-kylare på CES tidigare i år och ansluter sig till den redan stora skaran slutna vattenkylare i 120-millimetersklassen som existerar på marknaden. Både det runda vattenblocket och den medföljande fläkten är bestyckade med blå lysdioder, men det mest intressanta ligger i tillverkarens påståenden kring produktens kylmedium.

nanofluid

Vattenblocket är utrustat med 125 små kylflänsar på 0,19 millimeter som överför värme till kylvätskan. Blockets inbyggda pump ska klara av att förflytta 90 liter per timme av vad Zalman kallar en nanovätska, en kylvätska som fyllts ut med partiklar under 100 nanometer i storlek som påstås ge en ökad kylförmåga. Allt som allt ska kylaren enligt Zalman klara av 400 watts effekt, men utan någon specificerad temperaturskillnad.

Exakt vad det är för partiklar det rör sig om eller hur stor skillnad de ska medföra framgår inte, vilket givetvis höjer ett ögonbryn angående huruvida det rör sig om regelrätt nanoteknik och om den faktiskt bidrar till kylningsförmågan. Vi kommer helt enkelt behöva invänta tester innan vi vet det med säkerhet.

Allt som allt mäter radiatorn till Reserator 3 in på 120 x 145 x 79 millimeter och vattenblocket på 70 x 85 x 73 millimeter. Hela kylaren har en vikt på 897 gram och specificeras till en ljudnivå mellan 18,9 och 36,7 decibel. Den är på väg ut i handeln med en prislapp på omkring 100 pund, så räkna med en svensk prislapp strax över 1 000 kronor inklusive moms.


Relaterade artiklar

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Carl Holmbergwiero Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
wiero
Medlem
wiero

90l/h ska det vara

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”wiero”]90l/h ska det vara[/quote]

Ja det där var lite i det värsta laget, tack för påpekandet 🙂