AMD:s processorarkitektur Zen 4 förväntas dyka upp senare i år. Uppföljaren Zen 5 sägs dock kunna dröja lite längre än tidigare tänkt tack vare att en stor del av TSMC:s tillverkningskapacitet på 3 nanometer ska gå till andra aktörer.

Medans AMD:s nästa processorarkitektur Zen 4 förväntas landa på butikshyllorna någon gång under 2022 års andra halva kan vi komma att behöva vänta upp till tre år på Zen 5. Detta enligt en rapport från DigiTimes som hävdar att AMD:s framtida processorer ligger i riskzonen.

Anledningen ska vara att Intel och Apple redan har bokat en stor del av halvledarjätten TSMC:s kapacitet för tre nanometers tillverkningsprocess. Rapporten hävdar att Intel och Apple prioriteras högre av TSMC och bär en slag VIP-status hos företaget.

Andra företag som just AMD men även Nvidia och MediaTek sägs behöva vänta till slutet av år 2023 för att få tillgång till TSMC:s tillverkningsprocess. Något som enligt DigiTimes ska kunna resultera i att vi inte får se Zen 5 lanseras på bred front förrän någon gång under år 2024 eller 2025.

Värt att påpeka är att dessa uppgifter inte har bekräftats av AMD eller TSMC. I dagsläget finns det inte ens någon definitiv information angående vilken tillverkningsprocess Zen 5 kommer att byggas på. Således rekommenderas en lagom stor nypa salt tillsammans med informationen.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid