AMD jobbar vidare med den omtalade minnestekniken HBM och efter lanseringen av grafikkretsen Fiji är det i år dags för flera nya HBM-satsningar. En av dessa kan bli APU-processorer med integrerat HBM-minne som levererar upp till 128 gigabyte per sekund.

High Bandwidth Memory är inte bara som namnet antyder en riktigt rapp minnesstandard med hög minnesbandbredd. Det är även en mycket effektiv sådan som med sina fysiskt mycket små minneskretsar är lätta att integrera på en liten yta direkt i anknytning till olika kretsar.

Att AMD kommer para sina APU-processorer med HBM-minne kommer knappast som en överraskning men nu visar nya uppgifter vad som görs möjlighet med denna kombination.

Enligt läckta produktdokument planerar AMD att lansera en APU med integrerat HBM-minne som med en minnesbandbredd på 128 gigabyte per sekund skulle ge motsvarande minnesprestanda som ett Geforce GTX 960 grafikkort med 112 gigabyte per sekund i minnesbandbredd.

AMD har under flera år varit ledande på marknaden för integrerad grafikprestanda med sina APU-processorer. En titel man på senare år däremot fått lämna över till ärkerivalen Intel och deras Core-processorer med mäktiga Iris Pro-grafikkretsar. Nyckeln till framgång för Intel har till stor del kommit av företagets satsning på integrerat edram-minne på upp till 128 megabyte vilket gett imponerande prestandavinster i 3d-grafik.

Med integrerat HBM-minne direkt i sina processorkretsar kan AMD med fortsatt starka grafikdelar komma att återigen ta upp kampen med Intel i prestandatoppen hos integrerade grafiklösningar. En satsning vi förhoppningsvis kan komma att se under slutet av 2016 när AMD sägs sammanför sin Zen-arkitektur med HBM-minne.

Källa: Wccftech Lägsta pris på Prisjakt.nu

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
S0urcerr0RJohanBmetalmuminJarl BrinkAMD73 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
AMD73
Medlem
AMD73

En satsning vi förhoppningsvis kan komma att se under slutet av nästa år.

Det är redan 2016.

Spännande med dessa apuer må jag säga. Det kanske inte kommer bli mer separata grafikkort för mig framöver då.

Jarl Brink
Gäst
Jarl Brink

[quote name=”AMD73″]En satsning vi förhoppningsvis kan komma att se under slutet av nästa år.
[/quote]

Nej. I slutet av detta år.

metalmumin
Gäst
metalmumin

Jakten på en näst-intill fullkomlig PC SoC? Med tanke på att AMD har samtliga nödvändiga patent för att realisera detta tänker jag sätta mig i min vrå och konsumera popcorn tills magin inträffar.

JohanB
Gäst
JohanB

Vad är skillnaden på en ”APU” och en CPU med integrerad grafik? Kan det månne vara så att skillnaden endast är en meningslös marknadsföringsterm?

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”JohanB”]Vad är skillnaden på en ”APU” och en CPU med integrerad grafik? Kan det månne vara så att skillnaden endast är en meningslös marknadsföringsterm?[/quote]+1 ger jag dig för din kommentar, men om jag inte missminner mej så valde AMD att kalla det för APU (accelerated processing unit) för att dom ville kickstarta en trend där även vanliga applikationer i större utsträckning skulle börja nyttja ”grafikdelarna” för att accelerera exekvering. Den integrerade grafiken skulle alltså nyttjas även utanför grafiksammanhang.Dock blir det luddigt ändå som du säger. Speciellt eftersom nyttjande av GPU för applikationer utanför grafiksammanhang redan gjorts innan APUerna releasades,… Läs hela »