Black Ops 4 datorn – Vägen till en unik gaming-PC

150 timmars arbetstid och vattenkylda komponenter

0
Sponsrat – Denna artikel presenteras av Activision
Vad händer när ett team av nordiska datorentusiaster får uppdraget att bygga en unik och kraftfull gamingdator? Läs storyn om Black Ops 4-datorn, hur den presterar och vad du själv ska tänka på om du vill modda din dator.

Alla PC-spelare har sin unika uppsättning av komponenter och det är just det som gör PC som plattform så speciell. Varje dator och gaminghörna är unik där PC-användare kan handplocka och skräddarsy sin dator efter både plånbok och önskad prestanda. PC är utan tvekan den plattform ligger närmast alla spelare som inte bara vill njuta av spelupplevelsen utan som också vill anpassa och experimentera med sin dator.

Artikelindex

 • PC som plattform för gaming – Vad gör den så speciell
 • Vägen till en unik gamingdator – Så moddades datorn och dess komponenter
 • Prestandatester i Blackout – Tester av den officiella Black Ops 4 -datorn
 • Modda själv – Tips på hur du moddar din dator och vad du ska tänka på

Det är en självklarhet att kunna koppla sin gamingdator till en 4K 144 Hz-skärm, programmera sitt tangentbord och mus efter eget behag och ställa olika profiler för grafikinställningar som kantutjämning och texturkvalité för separata spel.

Att vara PC-spelare handlar om valmöjligheter och sällan är den ena gamingdatorn den andra lik. Många datoranvändare stannar dock inte vid att bara handplocka färdiga komponenter utan med en rejäl dos kärlek och entusiasm även modifierar dem själva – välkommen till datormoddning!

Black Ops 4 – ett spel för PC

Redan i tidigt skede av utvecklingen för Call of Duty: Black Ops 4 så var det bestämt att PC-versionen, som utvecklats av spelstudiorna Treyarch och Beenox, skulle möta önskemålen från PC-communityn. Obegränsat antal bildrutor per sekund, stöd för dagens höga upplösningar, HDR och superbreda format är bara några av de saker som utvecklats speciellt för PC-versionen. Nyckeln till en lyckad PC-version ligger däremot i stabilitet samt detaljerna. Beenox har under hela utvecklingsstadiet justerat balansen i spelets vapen, UI och funktioner för att matcha en PC-upplevelse med mus och tangentbord.

Unika funktioner i Black Ops 4 på PC – Stora som små

 • Egna dedikerade servrar
 • Stöd för superbreda skärmformat
 • Obegränsat antal FPS och uppdateringsfrekvens
 • Skräddarsydda UI-placeringar
 • Justerbar Field of View
 • Toggle eller press and hold – Du väljer själv hur du vill sikta
 • Vapenegenskaper – Rekyler och omladdningstider etc.

Här kan du läsa mer om Black Ops 4 till PC.

Datormoddning – vägen till en unik gamingdator

Det som driver en datormoddare är samma entusiasm som återfinns i eldsjälar inom många andra områden. Det är inget nytt att många går långt för att trimma och styla bilar, bygga hus, eller hitta den perfekta smaken på favoriträtten i köket. Likaså finns det många eldsjälar som ger samma kärlek till sina datorer.

Såhär berättar den kreative hjärnan bakom Black Ops 4-datorn Tim ”timpelay” Malmborg om hur han tillsammans med sina kollegor på Coore och Activision spikade sin vision och designinriktning för datorn.

– Black Ops 4-datorn kom till världen som ett temabygge och då är kopplingen till just spelet viktig. Här finns det olika vägar att gå, till exempel kan man göra en replika av något som finns med i spelet, ett fordon eller vapen kanske. Eller som jag valde att göra, använda spelet som inspiration gällande design, färger och material. Black Ops 4-datorn har därmed en helt egen design som faktiskt grundades i en Tac-Deploy Beacon från spelet men mynnade ut i något helt annat och unikt. Dock lär ingen undgå att det är Black Ops 4 som representeras, berättar Tim ”Timpelay” Malmborg.

Tankar och idéer ska också översättas till praktisk tillverkning. Designen ska gå från huvudet till verklighet. Såhär beskriver Tim de delar som kom att göra Black Ops 4-datorn speciell.

– För att få en direkt anknytning till spelet valde jag att såga ut Black Ops-logotypen i den tjocka aluminiumpanelen med sticksåg och sedan slutföra detaljer med handfil och klä baksidan med opalvitt plexiglas för den rätta känslan i ljusskenet.

Däremot det som bokstavligen sticker ut mest på datorn är fötterna som är byggda av radiatorer, fläktar och en egendesignad ram som håller dem på plats och ökar chassits stabilitet.

– Det krävdes 5 prototyper innan designen blev rätt och sedan 3D-printade jag dem vilket tog cirka 6 timmar per fläktram. Allt som allt har jag spenderat cirka 150 timmar från början till det slutgiltiga resultatet av Black Ops 4-datorn, säger Tim.

Komponentvalet är i slutändan det viktigaste för en bra spelupplevelse och här blev målet att leverera en riktigt kraftfull dator i ett ändå förhållandevis slimmat form. Kombinationen av hårdvara spikades av Tim och Johan Pettersson från Coore, med tidigare mångårig erfarenhet som komponenttestare på NordicHardware.se.

– Tillsammans med Tim beslutade vi oss för att visa hur man kan bygga en ruggigt kraftfull dator kring ett väldigt kompakt mini-ITX-moderkort. Nvidia lanserade passande nog sin nya RTX-serie av grafikkort lagom till lanseringen av Black Ops 4 och ett Geforce RTX 2080 Ti-kort från Asus blev tidigt en nyckelkomponent. Tillsammans med en Intel 8086K Limited Edition CPU med upp till 5 GHz boostfrekvens så blir 4K-upplösning med maxade grafikinställningar uppnåbara, berättar Johan Pettersson.

Unik design och slimmad prestanda i toppklass

För att fira lanseringen av Black Ops 4 för PC beslutade Activision sig för att i samarbete med erfarna datorproduktstestare och globalt erkända datormoddaren Tim ”Timpelay” Malmborg skapa en officiell Call of Duty: Black Ops 4-dator lagom till spelets lansering. En dator som inte bara fått ett unikt utseende kopplat till Black Ops 4 utan också prestanda så det räcker och blir över för att driva spelet i 4K-upplösning. Allt kylt av en skräddarsydd och unik vattenkylningslösning som ser till att processor och grafikkort håller sig svala även under maximal belastning i ultrahöga upplösningar.

Black Ops 4-datorn byggdes med följande komponenter

Så presterar Black Ops 4-datorn i Blackout

Black Ops 4-datorn prestandatestades med en Asus ROG PG27UQ 4K 144Hz gamingskärm.

För att pressa gamingdatorn till max satsade vi på prestandamätningar i det nya multiplayerläget Blackout. Med 100 spelare som samtidigt fajtas på en gigantisk karta är Blackout-läget inte bara extra pulshöjande för spelare utan även extra krävande för din dator.

Kombinationen av väl utvalda prestandakomponenter och ett riktigt effektivt vattenkylningssystem resulterade i prestanda som gjorde det möjligt att vid 4K-upplösning dra upp alla grafikinställningar på max med en imponerande spelupplevelse som resultat. Bildfrekvensen landade på i snitt 81 fps och levererade en mycket följsam upplevelse med mäktig detaljrikedom. Genom en snabb överklockningssession pressades datorns Asus Geforce RTX 2080 Ti grafikkort med ytterligare 120 megahertz GPU-basfrekvens och 550 megahertz extra minnesfrekvens. Grafikkortet nådde då en maximal GPU-boostfrekvens på 2 135 megahertz vilket resulterade i en snittfrekvens på hela 94 fps och som stundtals även pressade systemets 4K 144Hz-skärm med frekvenser en bra bit över 120 fps.

Med en förhållandevis låg lufttemperatur på 15 grader i moddningsgaraget var temperaturerna på de vattenkylda komponenterna riktigt imponerande. Grafikkortets GPU nådde maximalt 49 grader vid full belastning (51 grader överklockat) medan Intel-processorn aldrig gick över 51 grader.

Modda din egen dator – undvik fällor och tidstjuvar

Medan många PC-spelare kan känna sig avskräckta av blotta tanken på att lägga hundratals timmar på att skräddarsy sin dator kan man komma långt med små medel och kreativitet. En datormodd kan vara simpel men ändå ge ett kraftfullt intryck. Små ändringar kan lyfta en annars färdig produkt både estetiskt men också prestandamässigt om ditt projekt innefattar tex. vattenkylning och överklockning.

Nedan delar Tim ”Timpelay” Malmborg med sig av 5 viktiga saker att tänka på för dig som är sugen på att modda din egen dator.

Topp 5 tips att tänka på när du ska modda en dator

 1. Skynda långsamt, planering är nyckeln till ett bra resultat.
 2. Var kreativ. Våga prova och våga misslyckas.
 3. Inspireras och tag hjälp av andra moddare. Idag finns det en otrolig mängd duktiga moddare och genomgående är det en stor skara som gärna hjälper till.
 4. Förhåll dig till syftet med modden. Moddar du din egen dator så kom ihåg att du gör det för din egen skull och ingen annans.
 5. Modda utifrån dina egna förutsättningar vad det gäller verktyg och material. Det är lätt att stirra sig blind på maskiner och annat häftigt men saken är den att man kommer väldigt långt på fantasi och enkla handverktyg. Det går att åstadkomma otroligt mycket med väldigt lite.

Missa inte Call of Duty: Black Ops 4 datorn på DreamHack

Under Activisions lanseringsevent av Call of Duty: Black Ops 4 samlades några av världens mest kända gamers och streamers för att tävla om den officiella Black Ops 4-datorn som förstapris. Datorn kammades hem av finska streamern AndyPyro som efter flertalet rundor i Blackout-läget stod som vinnare. Du har dock fortfarande chans att se datorn och uppleva alla de små detaljerna live. Datorn kommer att visas upp av Activision i Asus monter under DreamHack Winter 2018.

Vill du läsa mer om PC-versionen av Call of Duty: Black Ops 4 som inspirerat bygget kan du göra det här.

Ingen dator är den andra lik och det är just det som är charmen med PC som plattform. Berätta gärna om dina moddningsprojekt eller idéer och hur du skapat just din unika gamingdator i kommentarerna.

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Activision

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid