Sponsrat – Denna artikel presenteras av ASUS
OLED som skärmteknik i laptop-datorer är här för att stanna. Men vad är egentligen skillnaden jämfört med en vanlig hederlig LCD-skärm? Vi reder ut det och vilken teknik som passar dig bäst!

Vad är OLED?

OLED är en skärmteknik som har tagit teknikbranschen med storm de senaste åren, i alla fall när det kommer till TV-apparater och smartphones. OLED-skärmar i laptops har det varit sämre med, tills nu. Men vad är då skillnaden jämfört med en mer klassisk LCD-skärm?

Tekniken i korthet

Enkelt förklarat så är den stora tekniska skillnaden mellan OLED-skärmar och LCD-skärmar hur dessa avger ljus. En LCD-skärm, behöver någon form av bakbelysning för att återge en bild medan det är pixlarna i sig som lyser i en OLED-panel. 

Så fungerar LCD

LCD står för liquid-crystal display och namnet säger ganska mycket om tekniken. Varje pixel i en LCD-skärm består av just flytande kristaller som antingen kan göra pixeln opak eller olika grader av genomskinlig. Detta kombineras med någon form av bakbelysning för att visa en bild. Oftast består bakbelysningen av LED, därav att vissa skärmar ibland kallas LED-skärmar fast även de är LCD-skärmar.

På det har man även färgfilter i rött, grönt och blått ovanför pixlarna för att se till att skärmen kan visa färger. Vad vi kallar en pixel när vi exempelvis säger att en skärm har en upplösning på 1920×1080 består egentligen oftast av tre sub-pixlar. Dessa sub-pixlar i sig har varsitt färgfilter i ovan färger så att det vi kallar en pixel kan visa vilken färg som helst när bakbelysningen lyser igenom.

Så fungerar OLED

Namnet OLED är en akronym som står för organic light emitting diode. De sista tre bokstäverna står alltså för exakt samma som ordet LED. Skillnaden är dock att dessa dioder är organiska, därav O:et. Organiskt i detta sammanhang betyder att dioden är kol-baserad, precis som alla levande ting på jorden. Men nej, det betyder tyvärr(?) inte att din OLED-skärm är en levande organism.

Precis som med vanliga LED:er så avger dessa organiska dioder ljus när de tar emot en elektrisk ström. Alla pixlar i en OLED-skärm är alltså enskilda OLED-dioder som gör att varje enskild pixeln är sin egen ljuskälla. Precis som med LCD så är vad vi kallar en pixel egentligen flera olika sub-pixlar som lyser i exempelvis rött, blått och grönt.

Från mobiler till TV och nu laptops 

OLED är en relativt ny teknik, och vissa kanske förknippar den med de senaste årens flaggskeppsmobiler och finare TV-apparater. OLED-skärmar har dock gått att hitta i konsumentelektronik sedan mitten av 2000-talet.

Då var förstås tekniken fortfarande i sin vagga. Den var dyr att tillverka, bildkvalitet var långt ifrån vad den är idag, samt att det var svårt att producera stora skärmar. Det sistnämnda gjorde att det var mestadels i mediaspelare och mobiltelefoner man hittade OLED-skärmar i början. 

Visste du att…
På senare tid har vi börjat se mobiltelefoner med vikbara skärmar och TV-apparater som går att rulla ihop. Visste du att dessa apparater endast är möjliga tack vare OLED-tekniken? Detta är dessutom bara början. Exakt vad framtiden har att komma med vet vi förstås inte men kanske en OLED-tapet?

Det är på 2010-talet tekniken verkligen exploderar när den börjar dyka upp i smartphones här och var för att sedan göra entré på TV-marknaden. Den första OLED-Tv:n kom faktiskt redan 2007, men då den inte var större än 11 tum så vet vi inte riktigt om den borde räknas. Det tar 6 år till innan vi äntligen fick se OLED-paneler i riktig TV-storlek. Sedan dess har storleken gått upp och priset ned så nu är TV-apparater med OLED-skärm inget ovanligt längre.

Man kanske kan tycka det är lite udda att man gick från 3 tum till 42 tum medan det inte är förrän nu på senaste vi har fått se OLED i datorskärmar och laptopskärmar. Anledningen är att det fanns ett par tekniska svårigheter, som bland annat värmeutveckling, vilka nu är lösta.

Ännu en Kodak-uppfinning
Företaget Kodak är nog mest kända för att ha revolutionerat foto och filmvärlden på 1800-talet samt att de uppfann världens första digitalkamera på 70-talet. Med det är faktiskt även två kemister på just Kodak som attribueras uppfinnandet av OLED.

OLED eller LCD i din laptop – De 5 största skillnaderna

Ställer du två bärbara datorer med olika skärmar bredvid varandra krävs det långt ifrån ett tränat öga för att se vilken som är vilken. Så stor skillnad är det faktiskt mellan OLED och LCD.

Svärta och kontrast

En pixel i en OLED-skärm går att stänga av helt så att den blir totalt svart. Detta är en skillnad mot LCD där en avstängd pixel fortfarande kommer att släppa igenom lite av bakbelysningen. På så vis får en OLED-skärm bättre svärta och med det även högre kontrast.

LCD till vänster – OLED till höger

Färger

En av de saker som verkligen tog världen med storm när OLED började dyka upp i mobiltelefoner var hur otroligt klara färger en OLED-skärm kunde återge. Även om det finns LCD-skärmar som har väldigt bra färger så är detta ett område där OLED verkligen slår LCD på fingrarna. Med det sagt så är klara och fina färger inte alltid detsamma som korrekta färger. På den punkten är det fortfarande betydligt jämnare mellan en bra LCD och en bra OLED-panel.

ASUS ZenBook 13 OLED ger en otroligt trevlig färgåtergivning

Betraktningsvinkel

På en OLED-skärm ser bilden från sidan nästan exakt likadan ut som om du skulle titta på den rakt framifrån. Vad gäller LCD-skärmar så varierar detta väldigt mycket beroende på modell så om detta är viktigt för dig bör du ta en titt i butik innan du väljer en laptop med LCD-skärm.

LCD till vänster – OLED till höger

Responstid & uppdateringsfrekvens

Responstid är ett mått av hur snabbt en pixel kan ändra vad den visar. En OLED-pixel kan gå från helt svart till vit nästan omgående medan det ofta tar upp emot 10 millisekunder för en pixel på en LCD-skärm att göra detsamma. Den snabbare responstiden ger en skarpare bild när skärmen visar snabba rörelser med hög kontrast.

Uppdateringsfrekvensen på en skärm är också något som påverkar hur man upplever saker som rör sig snabbt. En högre frekvens betyder en mer följsam bild och standard på vanliga skärmar brukar vara 60 Hz, vilket räcker mer än väl för de flesta. För vissa användningsområden är det dock bra med en högre uppdateringsfrekvens än så, exempelvis för snabba FPS- och sportspel. För tillfället är de flesta OLED-skärmar begränsade till 60 Hz vilket också är anledningen till att gamingdatorer med OLED-skärmar fortfarande är sällsynta.

Strömförbrukning

Då en laptop ofta drivs av ett batteri så är förstås skärmens strömförbrukning väldigt viktig. Om LCD eller OLED är bättre är dock svårt att svara på eftersom det beror på hur du använder datorn. 

När en OLED-pixel stängas av helt och visar svart så förbrukar den nästan ingen ström alls. På så vis varierar strömförbrukningen mycket beroende på vad skärmen visar. Tittar du mycket på film, använder ”dark mode” och liknande så kommer batteritiden troligen att vara bättre än om du har en LCD-skärm. Är din skärm oftast fylld av vitt så är det istället tvärtom.

Förbättra din batteritid
Har du redan en dator med OLED-skärm? Ett tips är att sätta på ”Dark Mode” i Windows, din webbläsare och andra program som stödjer det, till exempel office-paketet. I Windows hittar du denna inställning under Settings > Personalization > Colors och väljer ”Dark”. Detta kommer inte bara ge dig en trevligare upplevelse utan även förbättra din dators batteritid.

Ska du välja OLED eller LCD i din nästa laptop?

Tekniska för och nackdelar är en sak, men vad betyder de i praktiken? Även om du har koll på de tekniska skillnaderna så är det förstås ännu viktigare att veta hur dessa skillnader kommer påverka din användarupplevelse.

Utgångspunkten när du ska välja mellan OLED och LCD i din laptop är nog oftast om det är värt att betala extra för de fördelar en OLED-skärm erbjuder just dig. Detta då en bärbar dator med OLED-skärm just nu är dyrare än en likvärdig modell med LCD-skärm. 

För film- och seriefantasten

Den stora fördelen en OLED-skärm har är att den överlag har en bättre bildkvalitet, något som verkligen syns när man kollar på film, foton och liknande. Är därför din laptop även din primära skärm överlag, även för serie-tittande med mera så kommer en OLED-skärm att sätta guldkant på tillvaron. Kanske tror du inte att du kan se skillnad mellan olika bra skärmar men mellan LCD och OLED så lovar vi att du gör det.

ASUS ZenBook Flip 13 OLED är perfekt för dig som älskar att kolla på film och serier

För den på språng

Ligger din bärbara dator alltid i väskan och hänger med vart du beger dig? Åker den upp på fik, flygplatser (kommer ni ihåg sådana?), gatubänkar eller i hammocken i trädgården? Då är det kanske inte helt säkert att du bör satsa på en OLED-skärm. Utomhus behöver du nämligen dra upp ljusstyrkan på din skärm för att få bästa upplevelse. Just i detta fall så kommer en LCD-skärm att ge dig bättre batteritid vilket förstås kan vara viktigt. 

OLED eller LCD, ASUS erbjuder flertalet datorer som passar dig i farten

För spelaren

Det är inget snack om att de klara färgerna, den höga kontrasten och snabba responstiden en OLED-skärm erbjuder gör att alla spel ser fantastiska ut. För spel med högt tempo, som FPS- och racingspel är det dock oftast viktigare med hög uppdateringsfrekvens och adaptive sync. Detta är fortfarande ovanligt hos OLED-skärmar så är det vad du prioriterar är nog en LCD-skärm som erbjuder de funktionerna ett bättre val.

ASUS OLED-laptops avger mindre skadligt blått ljus jämfört med LCD-motsvarigheter

För teknikentusiasten

Du behöver verkligen inte vara en storkonsument av film eller dylikt för att kunna njuta av den förhöjda användarupplevelse en OLED-skärm ger jämfört med andra skärmar. Kanske behöver du inte en OLED om du inte har något speciellt användningsområde där den ger stor skillnad, men om du gillar att ha det bästa så ”villhöver” du nog en laptop med OLED-skärm. Tror du oss inte? Gå till en butik och jämför.

För kreatören

Håller du på med film, foto eller grafik så bör en OLED-skärm väcka ditt intresse. Med all rätt. OLED-tekniken öppnar upp för extremt bra färgåtergivning då den lätt kan visa bredare färgrymder som aRGB och DCI-P3. Sen är förstås möjligheten till korrekt kalibrering väldigt viktigt då bredd inte alltid betyder korrekt. Därför är det viktigt att läsa på om detta. Exempelvis så kan skärmarna i Asus OLED-laptops kalibreras till ett DeltaE-värde på cirka 2 vilket är extremt bra.

ASUS ZenBook Flip 13 OLED hjälper till med color grading i studion

Varför har det dröjt med OLED i laptops?

Vi gick från mobiltelefoner till TV-apparater ganska snabbt, men vad gäller laptops så har vi fått vänta betydligt längre på OLED-skärmar, varför? En anledning är batteritiden. För små skärmar i mobiler har detta inte varit något större problem vad gäller TV-apparater så är det förstås inget problem alls. Detta krävde att tekniken blev mer mogen för att passa i bärbara datorer, vilket den nu har.

Den stora elefanten i rummet är dock det som alltid kommer på tal när man pratar OLED, inbränningar.

Inbränningar betyder att det bildas svaga efterbilder av något som visats på skärmen under en längre tid som ej försvinner fast man byter bild. Precis som med gamla plasma-tv-apparater kan inbränningar ske på en OLED-panel medan LCD-tekniken är fri från detta problem. 

Samtliga OLED-laptops från ASUS kommer med OLED Care

I och med teknikens utveckling så är detta dock i praktiken inget problem längre. Det tog bara lite längre tid att lösa detta för laptops helt enkelt. Två saker som gjort att det tagit längre tid är att en dator oftare visar statiska bilder som till exempel aktivitetsfältet i botten av skärmen samt att skärmen lätt blir varmare än en TV-skärm. 

Sedan något år tillbaka har dessa saker dock lösts med bättre kylning och andra tekniska framsteg. Samt mjukvarulösningar som smarta skärmsläckare och dylikt för att minimera risken ännu mer. Idag är detta inget du behöver oroa dig för och det är därför vi äntligen börjar se fler laptops med OLED-skärm.

Med ASUS OLED Care minimerar du risken för inbränningar

Tänk hållbart för både dig och natur

Om O:et i OLED står för organic, betyder det att OLED är helt naturligt och bra för naturen? Nja, ordet ”bra” kanske är en överdrift men visst finns det fördelar gentemot LCD. Just då grunden i en OLED-panel bygger på kol-baserad teknik så går de att tillverka utan de giftiga metaller som krävs för LCD-skärmar. Något som förstås är bättre för miljön.

En OLED-skärm har dessutom en fördel som gör den mer hållbar för dig som användare. OLED-tekniken avger nämligen en betydligt mindre mängd farligt blått ljus än en LCD-skärm. Detta är ljus med en låg våglängd som kan vara skadligt för dina ögon och din sömn. Sitter du därför väldigt mycket framför din dator kan en OLED-skärm vara ett bra val endast av denna anledning.

Inga blåa pixlar ska slockna i förtid
En sak som det pratades om mycket för några år sedan när OLED började bli vanligt var livslängden. Detta var på grund av att de blåa pixlarna försämras snabbare än de röda och gröna. Detta har man idag löst på lite olika sätt. Asus har bland annat mjukvara som håller koll på hur mycket pixlarna används och kompenserar för detta. Detta tillsammans med hårdvarulösningar gör att det inte är ett problem alls idag.

Vilken bärbar dator som passar dig bäst i slutändan handlar till stor del om vilken typ av användare du är. Vi hoppas att vår artikel har hjälpt dig förstå skillnaderna mellan LCD och OLED i laptops och att du känner dig trygg inför valet av nästa laptop. Nedan följer en lista på lämpliga bärbara datorer för olika typer av användare.

För kreatörer, teknikentusiaster och filmtittare (OLED)

För gaming (LCD)

För maximal batteritid (LCD)

Denna artikel med tillhörande foto och video är skapad av teknikskribenter och innehållsskapare hos Coore på uppdrag av ASUS – för marknadsföring som är mer än bara reklam.

Sponsrat – Denna artikel presenteras av ASUS

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid