TEST  Grafikkortskylare är något som många tar för givet. Varje kort vi köper är utrustad med en kylare från fabrik, men det betyder inte att standardmodellerna alltid är det bästa alternativet. Vi har tagit en närmare titt på två värstingmodeller från Thermalright och Arctic för att se hur de hanterar vårt testkort, AMD Radeon HD 5870.

Grafikkorten i våra datorer får allt större inflytande. Från att deras primära funktion varit att trycka ut massvis med pixlar i de senaste 3D-spelen kan grafikkort idag hjälpa till med allt möjligt, från videokodning till att jaga botmedel för cancer i folding@home.

Något som också förändrats genom åren är grafikkretsarnas beräkningskraft där de värsta modellerna nu springer åttor runt kraftfulla processorer i lämpliga applikationer. Myntet har dock även en baksida, de kraftfullaste grafikkorten på marknaden idag är de i särsklass största strömslukarna i våra datorer och med en förbrukning på upp till 300W är det inte bara ett problem för elräkningen utan bidrar även med en ny dimension av kylningsbehov.

Dagens grafikkort har stora och kraftfulla kylare där koppar, heatpipes och högljudda fläktar är vanligt förekommande medel. Referenskylare för grafikkort gör sitt jobb men det finns också en gräns för hur höga kostnader man kan lägga på utveckling och tillverkning av en kylare till grafikkortet. Något som betyder att man även måste tumma på prestandan till en viss del.

För det mesta resulterar detta i kylare som vid högre belastning förvisso kan hantera värmeutvecklingen från grafikkortet, men gör det med en allt annat än angenäm ljudnivå. Snabbt snurrande fläktar är en enkel lösning för att forsla värme från en komponent, men det är också ett problem i sig.

Marknaden för tredjepartskylare till grafikkort har ökat de senaste åren och anledningen är enkel, det finns många som gärna lägger lite extra pengar på att både sänka temperaturer och ljudnivån för sitt grafikkort.

I dagens artikel har vi tagit en närmare titt på AMD Radeon HD 5870 som är ett av marknadens snabbaste grafikkort och som med en strömförbrukning på maximalt 188W ger sin referenskylare en otacksam uppgift vid tung belastning. Som det populäraste grafikkortet på high-end marknaden är det extra intressant att se vilka andra kylarlösningar det finns att tillgå och i denna artikel fokuserar vi på två modell från tillverkarna Arctic Cooling och Thermalright.

Målet är att ta reda på hur stora skillnader vi verkligen kan se när vi byter till en effektivare grafikkortskylare, om det är värt pengarna att försöka tygla värmeutvecklingen. Men även se hur de olika kylarna tacklar värmeproblemen hos dagens grafikkort.


 

Kylare Arctic Cooling Accelero XTREME 5870
Dimensioner 290 (L) x 104 (B) x 56 (D) mm
Vikt 632 gram
Maximal kylningskapacitet 250 watt
Heatpipes 5 stycken
Fläkt 3 x 92mm
Fläkthastighet 900 – 2000 RPM (PWM-styrd efter temperatur)
Luftflöde 81 CFM / 138m3/h
Fläktlager Fluid Dynamic Bearing
Tillbehör Kylflänsar för spänningsregulatorer och minnen
Skruvar
Extra expansionsplåt och värmeledenade tejp
Pris

Det första som slog oss när vi skulle ta oss en närmare titt på Arctic Cooling Accelero XTREME 5870 är att kylaren verkligen kommer i en minimalistisk förpackning. Detta är faktiskt något vi egentligen bara ser som positivt då det på alla sätt drar ner kostnader och miljöpåverkan. Även om plasthöljet kanske inte är lika naturvänligt som en pappkartong.

Arctic Cooling har i alla fall utnyttjat kylarens storlek till max och förutom själva huvukylaren hittar vi även en del tillbehör i paketet. Närmare bestämt extra kylflänsar för minneskretsar och spänningsregulatorer, tillhörande värmeledande tejp samt en extra expansionsplåt med lufthål för extra ventilation.

Med kylaren följer även en installationsmanual som vi ska nyttja senare i testet när det är dags för just installationen. Nu ska vi ta en närmare titt på själva kylaren och hur Arctic Cooling hoppas kunna effektivisera kylningen av Radeon HD 5870.


Arctic Cooling utökade ganska nyligen sin Accelero-familj av grafikkortskylare med deras Radeon HD 5870 modell. Kylaren går i samma grunddesign som tidigare kylare från Arctic Cooling där huvudingridienserna är en effektivt ledande kopparbas, ett knippe heatpipes och en massiv aluminiumkylfläns där värmen sedan forslas vidare ut i chassit med hjälp av fläktar.

Kopparbasen leder värmen ut i kylflänsen genom fem heatpipes

Just fläktarna på Arctic Cooling Accelero 5870 är också en extra viktig detalj. Till skillnad från AMD:s referensdesign som använder sig av en ensam 70mm fläkt har Arctic Cooling alltså försett sin kylare med inte mindre än tre stycken fläktar på 92mm vardera.

Detta gör det betydligt lättare för kylaren att forsla bort värmen på ett effektivt sätt. En ensam fläkt behöver ett högt varvtal för att skapa tillräckligt med lufttryck när värmutvecklingen ökar. Med tre större fläktar ges man inte bara högre lufttryck per fläkt vid samma varvtal, de tre fläktarna kan tillsammans göra ett mycket effektivare jobb vid låga varvtal då luftflödet ökar kraftigt medan ljudnivån fortfarande hålls på en låg nivå.

Tre stora 92mm-fläktar skyfflar värmen bort från grafikkortet

Detta är i alla fall den teori Artcic Cooling arbetat utefter när man tagit fram sin Accelero 5870-kylare och det ska bli spännande att se hur väl detta stämmer i praktiken.

Den stora kylflänsen som håller GPU-temperaturen i schack ger dock ingen kontakt med strömregulatorerna eller minneschipen på grafikkortet, komponenter som ofta kan nå höga temperaturer vid hög belastning. För att man inte ska bli begränsad av detta har Arctic Cooling skickat med kylflänsar för minnen och spänningsregulatorer vilket tillsammans med luftflödet från de separata tre huvudfläktarna ska hålla temperaturer på rätt nivå.

Innan vi går vidare med våra tester ska vi dock ta en närmare titt på installationen av kylaren.

 


Det första man får börja med när man installerar en ny grafikkortskylare är givetvis att plocka bort den som sitter på från fabriken, i detta fallet är vårt XFX Radeon HD 5870 utrustat med AMDs referenskylare som sitter fast med otaliga skruvar. 

När vi väl fått loss kylaren kan man med hjälp av den medföljande snabbmanuelen installera Accelero-kylaren ganska smärtfritt. Att rengöra minnesmodulerna ordentligt är dock att rekommendera (Arctics tips om att använda ett suddgummi fungerar bra) då den värmeledande tejpen inte har allt för bra klistereffekt.

Nästa steg är att lägga en värmeledande tejp på spänningsregulatorerna och installera VRM-kylflänsen som skruvas fast med tre skruvar.

Efter VRM-kylflänsen är det dags att trycka på minneskylflänsarna. Här var undertecknad lite väl snabb och satte den sluttande kylflänsen på fel minneskretsar vilket gjorde att den tog i själva huvudkylflänsen. Men läs bara installationsmanualen ordentligt så ska det inte vara några problem.

Med kylflänsarna för spänningsregulatorer och minneskretsar på plats är det dags för huvudkylflänsen som enkelt skruvas fast med fyra skruvar på baksidan av kortet. Glöm för övrigt inte att fästa fläktkabeln på kortet. När allt är klart bör grafikkortet se ut ungefär som följande.

Att installera en grafikkortskylare är utan tvekan omständigare än att byta ut en processorkylare. Men det enda som vi gärna sett en bättre lösning på under installationen av Arctic Cooling Accelero Xtreme 5870 så är det minneskylflänsarna vars värmeledande tejp tappar sitt klister väldigt snabbt. Men så länge man inte gör en heltäckande kylarlösning finns det inget riktigt bra alterantiv. I övrigt är installationen ganska rätt fram och gick smärtfritt för oss.

arcticinstall

Innan vi ger oss på testerna är det dags att kika närmare på Thermalrights bidrag.


spitfire3

Kylare Thermalright Spitfire
Dimensioner 147 (L) x 123 (B) x 154 (H) mm
Vikt 550 gram (utan fläkt och montering)
Maximal kylningskapacitet 250 Watts
Heatpipes 6 stycken (6mm diameter)
Fläkt Stödjer en 120mm eller en 140mm fläkt
Fläkthastighet Ingen medföljande fläkt
Luftflöde Ingen medföljande fläkt
Fläktlager Ingen medföljande fläkt
Tillbehör Kylflänsar för spänningsregulatorer och minnen
Skruvar
Fläktfäste för 120mm och 140mm fläktar
Chill Factor kylpasta
Monteringsram för chassi
Pris

Thermalright Spitfire skiljer sig markant från de flesta kylare på marknaden. Samma grundingredienser används, en kopparbas med kraftiga heatpipes som leder värmen vidare till en större aluminiumkylfläns. Men här slutar också likheterna då Thermalright satsat på en minst sagt stor kylfläns.

Spitfire är tillverkad för att husera en fläkt på upp till 140mm. För att lyckas med detta har man satt kylflänsen i 90 graders vinkel mot själva kopparbasen. Hur denna design fungerar rent prestandamässigt och vilka eventuella problem man kan få vid installationen tittar vi närmare på senare i testet.

spittill

Thermalright skeppar sin Spitfire-kylare med en mängd tillbehör för installation på ett 40-tal olika kort. I tillverkarens kompabilitetslista ser man dock även att vissa kort endast ska utrustas med Spitfire om man även kompletterar med specialutvecklade kylare för spänningsregulatorerna. I vårt fall med Radeon HD 5870 är detta Thermalright VRM-R5.

Kylare Thermalright VRM-R5
Dimensioner 118 (L) x  117 (B) x 122 (H) mm
Vikt 140 gram (utan fläkt)
Heatpipes 2 stycken (6mm diameter)
Fläkt Stödjer en 80mm fläkt
Tillbehör Skruvar
Pris

 

Thermalright VRM-R5 använder sig av samma grunddesign som Spitfire och skeppas utan fläkt men går även att utrusta med en 80mm fläkt för aktiv kylning. Thermalright skeppar Spitfire med vanliga VRM-kylflänsar, men de duger inte till Radeon HD 5800-serien vilket vi ganska snabbt förstod när vi började testa våra kylare.

Men först en närmare titt på Spitfire och VRM-R5.


Thermalright Spitfire är stor, den väger mindre än Arctic Cooling Accelero Xtreme 5870 och stjäl bara en ensam expansionsplats. Men det är samtidigt det minsta problemet med denna kylare. Den vinklade kylflänsen sträcker sig hela 154mm vinkelrät från grafikkortet vilket istället orsakar andra problem vid installationen vilket vi går in på mer senare.

spitfire

Designen Thermalright valt betyder att man får plats med en riktigt stor fläkt, vilket effektiviserar kylningen på det sätt att man kan få relativt högt luftflöde utan hög ljudnivå.

Designen är överlag ganska enkel och även om Spitfire kan kyla ditt grafikkort passivt i rätt system (sido monterad chassifläkt) krävs det i regel en 140mm fläkt för att hålla koll på de kraftfullaste grafikkretsarna.

spitfire3

Spitfire skeppas med egna kylflänsar för spänningsregulatorer men dessa är inte tillräckliga för att hålla nere temperaturen på Radeo HD 5870, varpå man även får investera i MOSFET-kylaren VRM-R5.

Thermalright VRM-R5 bygger på samma design som Spitfire med heatpipes som leder värmen 90 grader upp till en större aluminiumfläns. VRM-R5 kostar i sig närmare 300 kronor inklusive moms vilket kan kännas extremt med tanke på att man med Arctic Cooling Accelero Xtreme 5870 får en kompatibel kylfläns på köpet. Men bilden nedan visar att Thermalright verkligen satsat fullt ut när man utvecklat sin spänningsregulatorkylare.

vrm-kylare
ARCTIC Coolings medföljande VRM-kylare i jämförelse med VRM-R5 från Thermalright

Det är nu dags att installera Thermalrights kylare på vårt testkort.


Vi har redan visat hur man lossar kylaren från Radeon HD 5870 och hoppar direkt vidare med själva installeringen av Thermalright Spitfire. Det första man börjar med är att slänga på minneskylflänsarna som finns i olika storlekar och här är det viktigt att sätta de låga flänsarna i ovankant av kortet där heatpipe-rören ska ledas förbi.

spitmem

Minnesflänsarna är allt annat än imponerande till storleken. Vilket är en total motsats till VRM-R5 som är nästa steg i installationen. Kylaren skeppas med en värmehäftande tejp som man efter manualen fäster på undersidan av kylarbasen. Det är bara en tun kontaktyta men spänningsregulatorerna är inte större. Med två enkla tummskruvar fäster man sedan kylaren i en vinkel mot själva grafikkortet, mycket smidigt och enkelt.

spitvrm

Nu kommer vi så till den sista delen i installationen och utan tvivel den drygaste. Minneskylflänsarna och VRM-kylaren var enkla att installera. Men den stora klumpiga Spitfire-kylaren är inte det lättaste att passa in när man samtidigt ska försöka vara försiktig med sitt 4 000 kronors grafikkort.

Först och främst måste man vara klar över hur mycket utrymme man har i sitt datorchassi. Med ett överhäng på runt 16 centimeter behöver du antingen mycket fritt utrymme ovanför grafikkortet, eller nedanför. Vilket betyder att man antingen har en processorkylare av lågprofil-modell som tillåter att Spitfire hänger över processorkylaren, eller att man har ett chassi som tillåter att kylaren pekar nedåt, vilket inte är optimalt enligt tillverkaren. Ett tredje alterantiv är att använda sig av en smal tornkylare och installera grafikkortet i en av moderkortets nedre PCIe x16 platser, vilket alla moderkort inte är utrustade med. Det är väldigt viktigt att vara medveten om detta INNAN man köper kylaren då man annars kan råka på jobba överraskningar när man ska installera kortet i datorn.

Utrustade med en lågprofilskylare från Thermalright valde vi att montera kortet i översta PCIe x16 platsen med kylflänsen ovanför själva processorkylaren.

spitinstall

Under installationen av GPU-kylaren måste man hålla kortet upp och ner samtidigt som man matchar de fyra fästskruvarna undertill med hålen i grafikkortet. Sedan fäster man distanser, backplate och slutligen spänner fast kylaren med fyra små tummskruvar. När vi säger små menar vi verkligen små, de är betydligt mindre än de vi fäste VRM-kylaren med och allt annat än smidiga att skruva fast ordentligt.

spitinstall4

Här nedan finns ytterligare några bilder av kortet med Spitfire-kylaren installerad.

spitinstall3

spitinstall5

spitinstall2

Sist men tyvärr inte minst har vi så den slutgiltiga installationen av grafikkortet i datorn. Med en olovligt tung kylare som Spitfire krävs det ordentliga doningar för att man inte ska riskera att skada kylaren. Thermalright har därför utvecklat ett stödsystem som består av ett ramverk man skruvar fast i moderkortets distanser (man byter ut de vanlig moderkortsskruvarna) som sedan fästs med en skena i ovankant av själva kylaren. Installationen kräver ingen raketforskare, men det är många resor värre än att skruva i två skruvar som för Arctic Cooling Accelero Xtreme 5870.

Det slutgiltiga resultatet avslöjar två saker, vi har inte lagt någon energi i kabeldragningen samt att Spitfire är en gigantisk grafikkortskylare.

spit.installed

Thermalright har inte direkt imponerat vad gäller användarvänlighet än så länge, men nu ska vi se om det varit värt mödan när vi går vidare till våra tester.


 

testsystem

Testsystem
Datorchassi Antec P180
Moderkort ASUS Maximus II Gene
Processor Core 2 Quad Q9400S @ 3,2 GHz
Minne OCZ Gold DDR2-800 4 x 2GB
Grafikkort XFX Radeon HD 5870 850 MHz GPU (1,16V), 4 800 MHz minne
Nätaggregat XFX 850W
Chassifläktar Insug: AcustiFan Ultra Quiet 120mm @ 1 100 RPM
Utblås: Noctua NF-P14 FLX 140mm @ 900 RPM
Utblås: Noctua NF-P12 120mm @ 900 RPM
Testmjukvara Call of Duty: Modern Warfare 2
Furmark 1.8.0
GPU-Z
Everest Ultimate
ASUS PC Probe
Plugwise Source

När vi testar datorprodukter här på NordicHardware strävar vi efter att göra det på ett så verklighetstroget sätt som bara är möjligt. Grundtanken är att simulera ett vanligt användarscenario, samtidigt som vi givetvis passar på att pressa komponenterna lite extra för att försöka hitta eventuella brister.

Den testplattform vi valt at använda oss av ger i vår mening ett ganska typiskt användarsecenario. Ett rymligt datorchassi, med flera effektiva fläktar men som på låga varvtal ska ge en angenäm användarmiljö. Helt enkelt ett ganska ordinärt datorsystem där vi kan tänka oss att dessa grafikkortskylare kan hamna.

Värt att notera extra är att Antec P180 inte har en sidomonterad fläkt. Något bland annat Thermalright rekommenderar att man använder sig av. Men mer om detta senare.

De två grafikkortskylarna vi testade idag använde sig av följande bestyckning och inställningar under våra tester.

Kylare Fläkt(ar)
Arctic Accelero Xtreme 5870 3 x 92mm (55% samt 100% fläkthastighet)
Thermalright Spitfire + VRM-R5 1 x 140mm TR X-Silent (900 RPM, 20,9 dBA)
VRM-R5 passivt kyld

Vi testade Arctics kylare vid två olika fläkthastigheter medan Thermalright Spitfire fick nöja sig med den 140mm fläkt vi erhöll från tillverkaren själv. Vi fick ingen fläkt till VRM-R5 kylaren och testade såldes med helt passivt kylda spänningsregulatorer.

Chassit är utrustat med en 120mm fläkt i frontpanelen som hämtar in kall luft, samt två stycken Noctua-fläkar (120mm resp. 140mm) som blåser ut den varma luften från bakpanelen och taket. Detta ger ett undertryck i chassit och även om vi utan tvekan hade kunnat få till en mer optimal lösning har detta inte varit målet.

Vi vill ta reda på hur eftermarknadskylare beter sig i en vanlig datormiljö, inte på öppna testbänkar eller liknande. Vi fokuserar på både temperaturer och ljudnivå, de två absolut viktigaste aspekterna när man som konsument köper sig en ny kylare. Med detta sagt är det dags att gå vidare till våra första tester.


För att simulera vanlig belastning för ett grafikkort valde vi att förlita oss på det populära actionspelet Call of Duty: Modern Warfare 2. För att pressa grafikkrotet ordentligt ställde vi in de grafiska inställningarna på maximal upplösning och effektgrad som vårt system tillät. Detta gjorde att GPU-belastningen låg på mellan 94-97% närmast konstant under hela testsessionen.

call1 call2

Varje test kördes under 20 minuter och upprepades vid ett flertal tillfällen för att få tillförlitliga resultat. Under hela testet var vårt chassi stängt och placerat under ett skrivbord. Lufttemperaturen låg på 24 grader.

mw2

Av siffrorna ovan att döma ser vi hur både Spitfire och Accelero Xtreme 5870 närmast förnedrar AMD:s referenskylare. Grafikkretsen, shader/stream processorerna och minneskretsarna är alla betydligt svalare med eftermarknadslösningarna.

De enda temperaturerna som inte följer mönstret är dem för spänningsregulatorerna (VRM) där Accelero Xtreme hamnar på efterkälken. Detta var ett fenomen som vi lade många timmar på att hitta en förklaring till men vi avvaktar till stresstesterna för att prata mer om detta. Referenskylaren med sin hetäckande kylare klarar sig för övrigt riktigt bra i detta test.

Överlag är annars just Accelero Xtreme 5870 den kylare som imponerar mest rent temperaturmässigt. Anledningen till att man kan lränga sig in framför Thermalright Spitfire beror på flera saker, inte minst den lågvarviga fläkt vi använder på Spitfire. Men även det faktum att fläkten sitter i runda slänga 1cm från vår stängda chassidörr. Vilket kraftigt drar ner effektiviteten, där istället Accelero 5870 kan blåsa ny frisk luft över hela kortet.

Hur ser det då ut om vi kikar på ljudnivån?

mw2.ljud

Här ser vi trots allt den kanske största anledningen till att byta ut AMD:s referenskylare. Thermalright Spitfire går med sin lågvarvade 140mm fläkt inte att urskilja från resterande delar av systemet, som trots allt är relativt tyst. Även Accelero Xtreme 5870 imponerar och är vid 55% fläkthastighet omöjlig att urskilja med blotta hörseln. Vid 100% kan man höra kylaren, men då är det ett mer dovt ljud av luftflöde. Till skillnad mot referenskylaren som låter mycket och skrikigt. Detta trots en fläkthastighet på ganska blygsamma 33%, fläktkontrollern sköttes automatiskt av Catalyst Control Center.

Tänk på att ljudnivån inte ökar linjärt med antalet decibel. En ljudnivåökning av 3dB är det samma som en fördubbling av ljudnivån. Vilket också märks vid vanlig användning, referenskylaren är irriterande medan våra två testdeltagare knappt gör väsen av sig.

Nu är det dags att sätta kylarna på närmast omänskliga prov med extrem grafisk belastning.


Varken AMD elelr NVIDIA rekommenderar sina kunder att använda sig av testprogrammet Furmark. Men det är trots detta allmänt känt som ett viktigt verktyg för att testa stabilitet och värmeutveckling hos grafikkort. Testet lägger en extrem belastning på grafikkretsen, en belastning som en vanlig användare aldrig kommer att vara i närheten av. Det betyder två saker,  de temperaturer man ser här bör ingen behöva oroa sig för att uppnå vid vanlig användning samt att ifall kylarna klarar detta test är det inget som kommer att stoppa dem.

furmark

Testerna utfördes i 10 minuters intervaller och upprepades flertalet gånger för att nå tillförlitliga resultat. Precis som tidigare var referenskylaren ställd till automatisk fläktstyrning medan Accelero Xtreme 5870 samt Spitfire använde sig av givna fläkthastigheter.

furmark

När vi nu tittar på betydligt tyngre, och för de flesta användare, orealistiska belastningar ser vi att trenden från MW2 håller i sig. Accelero Xtreme 5870 visar sig vara en sällsynt effektiv kylare för GPU och shaders. Där man med hjälp av sina tre stora kylfläktar även kan hålla goda temperaturer på minneskretsarna. Thermalright Spitfire gör också bra ifrån sig och imponerar stort när vi synar VRM-temperaturerna. Kylarens gigantiska VRM-R5 kylfläns har alltså ingen fläkt, men håller trots detta lägst VRM-temperaturer av alla kylare. Mycket imponerande.

Mindre imponerande är Accelero Xtreme 5870 vars VRM-temperaturer rusar långt över 100 grader och in i på skadliga nivår. Våra första resultat i detta test visade på temperaturer på nära 130 grader celsius men efter att vi fått vår första VRM-kylfläns utbytt av Arctic kunde vi sänka temperaturerna något. Tyvärr inte mer än till vad ni ser ovan.

Problemet är inte bara det att Arctic använder sig av en ganska liten kylfläns, den har även svårt att få riktig kontakt med spänningsregulatorerna. Vi testade att modifiera kylflänsens distanser men dess design låter oss fortfarande inte få den kontakt vi vill ha. Vi passade på att mäta temperaturen på själva kylflänsen vilken låg på runt 65 grader, medan spänningsregulatorerna svettades i över 120 grader.

vrm-kylare kontakt

Liten massa och dålig kontaktyta gör det svårt för VRM-kylaren att hänga med vid extrem belastning.

Arctic menade med rätta att Furmark ger en orealistiskt hög belastning på speciellt spänningsregulatorerna och även om vi håller med om detta är  det oroväckande att temperaturerna rusar iväg på detta sättet.

För att simulera ett chassi med sidomonterad fläkt passade vi även på att testa kylarna med chassit öppet. Vi plocka helt sonika av chassisidan och körde igång våra tester precis som tidigare för att se vilka skillnader vi kunde uppmäta.

furmark.open

Här hände det minsann saker, alla temperaturer för Accelero Xtreme 5870 samt Thermalright Spitfire sjönk med mellan 10-20 grader celsius, medan referenskylaren knappt vann någonting på att vi öppnade upp chassit. Detta ger en tydlig signal till vilka system AMD utvecklar sina referenskylare för och vilka Thermalright och Arctic förväntar sig använder deras produkter.

Den stora vinnaren är utan tvekan Thermalright Spitfire som sänker temperaturen med närmare 20 grader på både GPU och shaders. Detta trots att man alltså har den tystaste fläkten i startfältet. Enligt tillverkarnas specifikationer har X-Silent ett luftflöde på 60 CFM, medan Accelero Xtreme 5870 har ett luftflöde på 81 CFM vid 100% fläkthastighet, vilket visar att Spitfire är mycket effektiv trots lägre luftflöde.

Accelero Xtreme 5870 lider fortfarande av sina höga VRM-temperaturer, även om dessa nu i alla fall är nere på tvåsiffriga värden. Medan Thermalright VRM-R5 dominerar detta test helt och hållet.

Sist men inte minst ska vi då jämföra vilken ljudniva kylarna arbetat med, mätningarna gjorde under testerna med stängt chassi och under samma förutsättningar som tidigare.

furmark.ljud

Som väntat ser vi inga skillnader på de två testade kylarna då vi använder oss av konstant fläkthastighet. Men AMD:s referenskylare tappar greppet totalt och når en tjutande ljudnivå av 51,6 dBA då fläkten ökas till 56% hastighet för att hålla temperaturerna i schack.

Det har varit mycket prat om temperaturer nu och vi har faktiskt mer av den varan att bjuda på.  Inte för grafikkorten dock, men väl hur deras design påverkar resterande komponenter i datorn. 


De värsta strömslukarna i en modern dator är oftast grafikkorten. Både AMD och NVIDIA har grafikkort som drar över 200 watt och detta omvandlas till värme som inte bara ska skyfflas bort från kortets kretsar men även bort från övriga komponenter i datorn.

Under våra grafikkortstester passade vi därför på att mäta temperaturerna på övriga komponenter i systemen för att se hur, och om de tre grafikkortskylarna påverkade övriga komponenters temperaturer.

komponenter

Resultaten var faktiskt både intressanta och till viss mån upprättande för AMD och deras referenskylare. Alla fyra komponenter som vårt testmoderkort mäter temperaturer för, CPU, Moderkort, Nordbrygga och Sydbrygga arbetar under lägre temperaturer när vi har standardkylaren på grafikkortet.

AMD:s val av kylardesign blir betydligt mer berättigat när vi tänker på hur många dåligt ventilerade datorsystem det finns på marknaden och i hem världen över. Har man ett grafikkort som genererar 150-250 watt värmeenergi är det bäst att få den ut ur chassit så fort det bara går.

Thermalright Spitfire som blåser luft över merparten av komponenterna i datorn åker bergodalbana i resultatlistan och det visar tydligt att ett bättre luftflöde över komponenterna kan vara effektivt, samtidigt som det likaväl är en dålig idé att låta fler hundra watt värmeenergi strömma över redan svettiga komponenter.

Innan vi knyter ihop säcken ska vi poängtera följande för dessa tester;

  1. Vi testade även med öppet chassi och mindre belastning, men såg precis samma mönster som ovan att AMD:s referensdesign generellt ger lägre temperaturer i vår testmiljö, om än med mindre marginaler.
  2. AMD:s referenskylare blir extra effektiv vid hög belastning när varvtalet ökar, tänk på att systemets ljudnivån är många gånger högre. Även om komponenterna hålls svalare.

Innan vi lämnar detta ämnet ska vi även ta upp en sista detalj. Arctic Accelero Xtreme 5870 är som synes en extremt effektiv GPU-kylare. Dess tre 92mm fläktar kan styras automatiskt av AMD:s fläktkontroller, men det är inte att rekommendera. Kontrollern styrs av GPU-temperaturen som alltid ligger väldigt lågt, även med 25% fläkthastighet, men spänningsregulatorerna blir då helt för varma. Den bästa lösningen är att installera ett program som MSI Afterburner eller motsvarande och ställa in sina egna fläkthastigheter, som sagt är kylaren väldigt tyst även vid höga varvtal.

Nu är det dags att summera våra intryck och prisa dem som bör.


När vi startade denna artikel var ambitionerna som vanligt att syna både våra testade kylare ,och konceptet grafikkortskylare, ordentligt i sömmarna. Något som kändes som en ganska överkomlig uppgift. Med facit i hand och veckor av förseningar har det visat sig vara en betydligt svårare uppgift än vi tänkt oss, där flera olika variabler och komponenter är inblandade.

Vår samlade slutsats är dock att AMD och även NVIDIA för den delen bör, och lär fortsätta, utrusta sina grafikkort med kylare som blåser ut luften genom expansionsportarna. Vi hoppas givetvis att man kan effektivisera sina kylare för att sänka ljudnivån drastiskt men grunddesignen med att blåsa värmen direkt ur chassit är sund. Även det faktum att ge exempelvis strömregulatorer ordentligt med kylning, genom sina heltäckande kylarlösningar.

Med detta sagt finns det utan tvekan en marknaden för tredjepartskylare. Både Arctic Accelero Xtreme 5870 och Thermalright Spitfire fullkomligen förnedrar AMD:s referenskylare i de flesta temperaturtesterna. För att inte tala om våra ljuvnivåtester. En lagom tyst dator blir närmast förstörd av ett tungt belastat Radeon HD 5870 med standardkylare, något man inte behöver oroa sig för med våra tredjepartskylare som kyler effektivt även när de är helt ljudlösa.

Spänningsregulatorer är små och försynta, men de skrämmar idag slag på de flesta kylare man hittar på marknaden. Vid extrem (läs orealistisk belastning för de flesta) hade Accelero Xtreme 5870 svårt att hålla temperaturerna i shack och det kylartillverkare behöver lägga mer fokus på är just att hitta bra lösningar för kylning av VRM-kretsarna. Något Thermalright verkligen tagit till hjärtat.

Vill man investera i en ny kylare till sitt grafikkort skulle vi råda till två saker.

  • Se till att du har ordentligt med lutflöde i chassit.
  • Var förberedd med viss temperaturmarginal på övriga komponenter.

Arctic Accelero Xtreme 5870 har blivit något av ett dilemma för oss i detta test. Personligen så är det den kylare som faller mig bäst i smaken. Enkel installation av både kylare och av grafikkort samt extremt effektiv GPU-kylning. Det finns mindre brister som dåligt häftande tejp på minneskylflänsarna och att man själv få ställa in fläkthastigheterna. Hade det inte varit för de stora problem vi haft med kylarens VRM-kylfläns hade vi utan tvekan gett Accelero 5870 en av våra åtråvärda utmärkelser. Men trots två olika kylflänsar och egna modifikationer har vi inte fått bukt med VRM-temperaturerna vid extrem belastning. Vet man med sig att man endast kommer att spela krävande 3D-spel lär kylaren räcka galant (jag har personligen använt kylaren under många långa spelsessioner utan några som helst problem). Men är man även sugen på att köra lite extrem överklockning eller för den delen stresstesta grafikkortet kan vi tyvärr inte rekommendera kylaren innan Arctic tagit fram en bättre VRM-kylfläns. Valet beror helt enkelt mycket på kundens användningsområden. En trist akilleshäl på en annars mycket väl designad kylare.

accelero.slut

Fördelar

+ Mycket effektiv kylning för GPU
+ Tysta fläktar med gott om luftflöde
+ Lätt installation

Nackdelar

– För klen kylfläns för spänningsregulatorerna
– Värmeledande tejp på minneskylflänsarna med dåligt klister
– Kräver egna inställningar för fläkthastigheter för optimal prestanda.

Lägsta pris på Prisjakt.se:
Arctic Accelero Xtreme 5870:

 

Thermalright Spitfire och VRM-R5 är utan tvekan en extremt effektiv kylarlösning. Vi har i detta test endast använt oss av en lågvarvande 140mm fläkt och det är inte omöjligt att vi kunnat gå upp en hel del i hastighet innan fläkten gjort sig hörs över vårt testsystem. Trots detta har Spitfire presterar likvärdigt med en extremt effektiv GPU-kylare som Xtreme 5870. Vårt testsystem har också varit allt annat än gynnande för Spitfire och även om det kan ses orättvist är det också här problemen hopar sig för Thermalright. Kylaren kräver närmast en forskningsstudie för att installera, åtminstone när vi räknar in de krav det ställs på övriga komponenter i datorn. Har man dock rätt komponenter som gör att kylaren får plats och gärna sitter i ett chassi med sidomonterad fläkt (eller givetvis ett öppet benchbord) är Thermalright Spitfire en av de effektivaste kylarna på marknaden.

Vi talade tidigare om spänningsregulatorer. Thermalright VRM-R5 äter dessa till frukost. Kylflänsen är gigantisk och kan helt passivt göra ett bättre jobb än kylflänsen som skeppas med Xtreme 5870. Med rätt förutsättningar är detta en kort och gott grym kombination rent prestandamässigt. Men med knepig installering och en sammanlagd prislapp på runt 950 kronor (utan fläkt) är det ingen kylare vi rekommenderar till en vanlig hemmapulare. I samma prisklass finns samtidigt flera vattenkylningsalternativ att ha i åtanke för extrema användare.

Thermalright Spitfire

spitslut

Fördelar

+ En överlag mycket kraftfull kylarkombination
+ Överdimensionerad VRM-kylare som klarar även extrem överklockning
+ Presterar mycket bra även med tyst fläkt
+ Tar endast upp en expansionsplats (2 med AMD:s IO-plåt)

Nackdelar

– Väldigt stor kylare som kräver utrymme i chassit
– Dryg installation med fäste i moderkortet
– Väldigt dyr lösning

Lägsta pris på Prisjakt.se:
Thermalright Spitfire:


Thermalright VRM-R5:

Tack till Thermalright och Arctic som gjorde denna recension möjlig!

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Anton KarmehedrmdgbglassenRatAta[BK]Rogerpontare Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Rogerpontare
Medlem
Rogerpontare

Man kan inte använda Thermaltakes VRM kylare med Artics GPU kylare? 🙂

För övrigt en riktigt bra recension! Tummen upp!

RatAta[BK]
Medlem
RatAta[BK]

Hur gör ni för att mäta tempen på VMRen??

Mattias Awes
Medlem

Bra recension. Prissättningen på kylarna är helt vild i min mening, speciellt Thermalright. När kylarna dessutom oftast bara stödjer ett fåtal modeller eller generationer av grafikkort blir det löjligt dyrt. Det minsta man kunde begära av thermalright är att vrm-flänsen ska ingå i priset av den själva gpu-kylaren.Mina egna erfarenheter av gpu-kylare är blandat possitiva och negativa. För det mesta kyler de gpun bra men spänningsdelen av kortet går istället svinvarmt. Gemensamt för de flesta tillverkare är de eländiga minnesflänsarna som aldrig vill sitta fast utan superlim. Det finns gott om hål på korten för skruvfästen, använd dem istället!Den enda… Läs hela »

rmd
Medlem

jag är absolut inte imponerad av monteringen på någon av kandidaterna. man får hoppas attdet blir bättre till nästa generation helt enkelt 🙂