Användarupplevelse och prestanda

Windows RT är ett helt nytt ekosystem och av den anledningen så är antalet prestandatester minst sagt bristfälligt. Det finns rentutav ingenting vi kan använda oss av förutom webbläsartester som ofta är är mer beroende av mjukvaruoptimeringar än vad som sitter under skalet på en enhet. Vi kommer därför prata mer om hur vi upplever att använda Windows RT.

Förvånandsvärt bra flyt

Vi nämnde i förhandstitten att vi har varit skeptiska till kombinationen Windows och ARM, framförallt då dessa processorer ligger långt bakom vad både Intel och AMD erbjuder i prestandaväg. Knappt två veckor efteråt har vi inte samma åsikt – det är ett förvånandsvärt bra flyt i Windows RT. När vi bläddrar runt i gränssnittet och på startskärmen får vi vad som känns vara en uppdateringsfrekvens på 60 bilder i sekunden.

Microsoft har även varit smarta när det kommer till prestandaoptimeringar. Istället för att det går segt när det ”händer för mycket på en gång”, det vill säga att vi skrollar förbi vissa element väldigt fort, så hoppar det över att rendera vissa rutor i gränssnittet. Vi tycker det här är helt rätt avvägning att göra då vi inte tappar det sömlösa flytet vid användning.

Annons

En punkt där vi kan märka av att Asus Vivotab RT inte hänger med är när vi öppnar nya applikationer. Det här kan ta allt mellan en till sju sekunder och det sistnämnda är nog inte vad många lärt sig att förvänta sig av en surfplatta. Den positiva sidan av myntet är att när applikationen väl är öppnad en gång så vilar den hela tiden i bakgrunden. Det går därför blixtsnabbt att byta mellan alla öppna applikationer utan några dröjsmål eller så kallat mikrolagg.

Stabilitet i Windows RT

Någonting många säkert undrar över är hur stabiliteten ser ut i det nya operativsystemet. Vi har i drygt två veckors tid använt Vivotab RT dagligen och under den här perioden har det hänt en gång att datorn fryst sig så vi var tvungna att stänga av enheten manuellt. Bortsett från den incidenten har vi inte stött på några stabilitetsproblem, vilket får ses som ett plus i kanten då ARM fortfarande är väldigt nytt för Microsoft. Vi upplever det faktiskt mer stabilt än Android…

Prestandatester

Det finns idag inte mycket till prestandatester att tillgå med Windows RT som tidigare nämnt. Det här borde bli bättre framöver i takt med att fler applikationer släpps för det nya operativsystemet. Det finns dock webbaserade tester och vi visade i vår förhandstitt upp hur Asus Vivotab RT stod sig i Sunspider Javascript.

Annons

I förhållande till andra Android och Ios-baserade enheter får vi ett bra resultat här, trots att Tegra 3-processorn knappast är den nyaste på marknaden. Det här testet är dock någonting som samtliga aktörer optimerar sin mjukvara för vigoröst då det är så välanvänt. Vi kan i alla fall säga att det är en jämn och behaglig användarupplevelse att surfa med datorn i Internet Explorer 10. Det tar lite längre tid att ladda en sida än med en av Intels eller AMD:s lågwatts processorer. Men den skillnaden är liten.

I Office 2013 RT som är inkluderat ligger processorbelastningen på mellan 25 och 35 procent när vi skriver snabbt, men samtidigt ligger den här siffran på mellan 6 och 12 procent i anteckningar. Vi märkte även av efter att vi skrivit cirka två sidor ett väldigt kort, men ändå noterbart, dröjsmål när vi skrev eller skulle backa och ta bort text. Vi väljer dock inte att lägga någon större vikt vid detta i dagsläget utan väntar med att omdöme till dess att Office 2013 RT når skarp version. Vad vi däremot kan konstatera är att Windows RT – oavsett enhet – inte är det bästa för den som använder och utför beräkningar i Excel. Där är processorerna från Intel och AMD överlägsna med råge.

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
DravondJacob HugossonMerlinenAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

för 8k skulle då jag vilja ha 2560+ upplösning

Medlem
WIRN

[quote name=”flopper”]för 8k skulle då jag vilja ha 2560+ upplösning[/quote]
2560+ klarar jag mig utan men högre upplösning än denna kräver jag innan plånboken öppnas (tex 1920)

Anton Karmehed
Admin

Prislappen är ju lite avskräckande helt klart, men visst jämför man med en 64GB Ipad är det i paritet, utan dockan då. Själv är jag riktigt sugen på en tablet/laptop-hybrid. Hade varit perfekt för kortare jobbresor och även semestrar osv. Tror dock jag avvaktar på kraftfullare ARM-processorer eller alternativt kikar mot fullfjädrade Windows 8-modeller. Satt med en Ipad + bluetooth-tangentbordsdocka så sent som tidigare i veckan och det funkade faktiskt helt okej för lite anteckningar och arbete. Men mjukvaran för textredigering osv är ju minst sagt bristfällig på de flesta mobilplattformar so far. Nu kommer ju Office även till Android… Läs hela »

Dravond
Medlem
Dravond

Jag tycker inte direkt att WinRT är särskilt intressant mer än ur batterisynpunkt eftersom Win partitionen tar upp över 15GB och de flesta som har köpt ipad eller någon android kan mycket väl känna sig lite snopna eftersom de OSen tar ~1,5GB som mest. Och kvalitén och priset behöver de kanske slipa lite mer på för den där ser rätt plastig ut för ~8k…Men 1366*768 är inte helt förkastligt på 10″…Och något som saknas är ju helt klart 3G/4G för att kunna stilla sitt internet beroende ”on the move”… SÅ undrar om vi kommer få se någon sådan RT platta… Läs hela »

Merlinen
Medlem
Merlinen

Varför hade ni inte med andra plattor i batteritesterna??

Dravond
Medlem
Dravond

[quote name=”Jacob Hugosson”]Kvalitén är det absolut inget fel på, om det ser plastigt ut gör inte bilderna Vivotab RT rättvisa 🙂 Angående 3G står det i sammanfattningen att ett sådant alternativ finns men det kostar 1 000 kronor extra. Väldigt många RT-enheter kommer med 3G/4G framöver. Vad tänker du på med Pro-varianten? ”Vanliga” Vivotab eller Transformer Book?[/quote]Ok den ser inte super ut på bilderna men har haft fel tidigare, ska kanske ta å ”taffsa” lite på en… Men estetiskt sätt tycker jag den inte ser wow ut..Huga 1k i påslag för en 3G modul (inte ens 4G…) de vet hur… Läs hela »