FSP CMT510 - Specifikationer och kylning

CMT510 lägger sig i kategorin Mid-tower, vilket ger möjlighet att installera moderkort upp till ATX-storlek. Med härdat glas på båda sidopanelerna så blir kabelhantering en viktigare punkt. För att underlätta en snygg kabeldragning så ligger en stor del av ansvaret på tillverkaren att placera ut öglor och andra fästpunkter att bunta fast kablar vid.

Osäker på olika chassistorlekar?
Bra att veta

Det finns flera olika storlekar av chassin och dessa har ett gäng olika samlingsnamn. Tyvärr så används dessa lite olika av alla tillverkare.

De vanligaste samlingsnamnen är:

  • Mini-tower: plats för m-ITX och m-ATX
  • Midi-tower: Plats för upp till m-ATX och i vissa fall även ATX
  • Mid-tower: Plats för upp till ATX
  • Full-tower: Plats för ATX och uppåt

Tyvärr så har mid-tower försvunnit mer och mer och tillverkare använder midi-tower för merparten chassin som rymmer ATX moderkort.

FSP - CMT510 
FormfaktorATX, m-ATX & m-ITX
MaterialStål, Härdat glas
Mått - (LxWxH)491 x 208 x 448mm
Vikt10 kg
Lagring2 x 2,5 tum
2 x 3,5 tum
Fläktplatser front (Max)3 x 120 mm eller 2 x 140 mm
Fläktplatser tak (Max)1 x 120 mm eller 1 x 140 mm
Fläktplatser bak (Max)1 x 120 mm
Medföljande fläktar4 x 120 mm RGB-LED-fläktar
Grafikkort - max längd400 mm
Nätaggregat - max längdInte listat av tillverkaren
CPU-kylare - max höjd165 mm
Portar2 x USB 3.0
1 x 3,5 mm Hörlurar
1 x 3,5 mm Mikrofon
Lägsta pris på Prisjakt.se

Komponentmått

CMT510 är byggt för att visa upp dina komponenter, lagringsenheter och kabeldragnings-färdigheter. Detta sätter press på dig som datorbyggare om du vill få datorn att se snygg ut från alla vinklar. Tittar vi på specifikationerna så får det plats grafikkort på upp till 400 millimeter (mm). Vill du använda en luftkylare till processorn så är maxhöjden 165 mm vilket bör vara tillräckligt för de flesta luftkylare på marknaden. Går vi ner i källaren på chassit och kollar på måtten för nätaggregatet så specificerar inte FSP några mått, så enligt skaparen bör inte detta vara något du behöver bry dig om när du väljer just nätaggregat. När det gäller kylning så finns det flera alternativ för luftkylning och vattenkylning, med plats för upp till fem 120 mm eller max tre 140 mm fläktar.

Portar och frontpanel

Frontpanelen på CMT510 hittas i toppens framkant likt många andra chassin. Här finner vi ett urval av portar som vi idag skulle säga är ett minimum: två stycken USB 3.0, Uttag för hörlurar och mikrofon, en startknapp och en reset-knapp. Reset-knappen har dock FSP valt att använda till att kontrollera den inbyggda RGB-kontrollern istället för att använda en egen knapp. Så här får du själv välja hur du vill använda den då FSP använder standardkontakten som du normalt kopplar in i moderkortet.

Med reset-knappen inpluggad i RGB-Kontrollern så går det att välja fem olika lägen:

  • RGB-roterande: Detta läge roterar snabbt mellan olika med färger.
  • RGB-mjuk roterande: I detta läge så roterar fläktarna mellan olika färger i ett lugnt tempo.
  • Statiskt: Statiskt läge där det går att byta mellan några förutbestämda färger: Röd, Grön, Blå och Vit.
  • Blinkande vitt: Fläktarna blinkar i vitt-ljus.
  • RGB-blinkande: Fläktarna roterar mellan: Röd, Grön och Blå i ett snabbt tempo.

Lagring

När vi kollar närmare på antalet lagringsplatser så har FSP likt andra dragit ner på antalet. Detta beror antagligen på att marknaden överlag inte efterfrågar så många lagringsplatser i dagens samhälle med molnlagring och billigare NAS-enheter (Network Attached Storage).

Standard i CMT510 så får du plats med två stycken 3,5 tums hårddiskar och två stycken 2,5 tums enheter. 3,5 tums platserna hittar vi på baksidan av moderkortet nära fronten. 2,5 tums platserna är som standard placerade i varsin vagga ovanpå plåten som delar chassit i två delar. Vill du inte att dina 2,5 tums enheter skall synas vid resterande av komponenterna så går vaggorna att fästa bakom moderkortet istället.

Vill du inte använda 3,5 tums hårddiskar så finns det hål för att montera två stycken 2,5 tums enheter här istället.

Kylning

När det kommer till kylning i CMT510 så finns det inte allt för mycket valmöjligheter. FSP har designat chassit att max kunna ha fem stycken 120 mm fläktar eller tre 140 mm plus en 120 mm, tre 120 mm eller två 140 mm i Fronten, en 120/140 mm i taket och en 120 mm i bakkant.

Inkluderat i chassit så sitter det fyra stycken 120 mm RGB-fläktar redan monterade, tre stycken i fronten och en i bakkant.

Fläktfilter finns det både i fronten och botten, men tyvärr är alla dessa svåra att rengöra. För att rengöra det magnetiska filtret i fronten så måste du skruva loss glasskivan med fyra stycken tumskruvar från insidan av chassit. Detta gör att vi undrar varför det sitter fast med magneter. De filter som sitter i botten är tyvärr inte magnetiska, utan är två fyrkanter av fint perforerad plast som sitter fast med hjälp av utstansade plåtbitar. Valet är antagligen för att hålla ner kostnader, men gör det också extremt svåra att ta loss och sätta tillbaka utan att lägga chassit på sin sida.

Är du en av dem som gillar att använda vattenkylning istället för luft så finns möjligheten, även om den är begränsad till en 360 mm radiator i fronten. Detta beror på att FSP valt att enbart placera en fläktplats i taket och att det inte finns tillräckligt med utrymme ovanför moderkortet för en radiator på denna plats.

 

Innehåll

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid