Cooler Master Silencio 650

Cooler Master har släppt en uppdaterad version av deras Silencio 550 som precis som sin föregångare är fokuserad på att hålla nere ljudnivån. Silencio 650 är den tyngsta pjäsen i vårt test men den står riktigt stadigt på plats.

CM650_01

Silencio 650 har inga fläktplatser på sidan för att ta bort eventuella ställen där ljud kan läcka ut. Vi ser ventilationshål på sidorna av frontpanelen för att förse de båda frontfläktarna med luft. Chassits fötter är i gummi och förser lådan med ytterliggare fotfäste.

CM650_02

Dörren har ljuddämpande material och sitter som standard monterad så den öppnas åt vänster. Men det går att byta plats så att den öppnas åt andra hållet om man så önskar. Den tredje 5,25 tums platsen är tillägnad X-dock som är ett utrymme för hotswap för antingen en 2,2 tums enhet eller en 3,5 tums enhet.

CM650_03

Tittar vi på anslutningsmöjligheterna ser vi två stycken USB 2.0, två stycken USB 3.0, mikrofoningång och ljudutgång samt startknapp och en resetknapp. Ytterliggare funktioner är en fläktkontroller på vänster sida, kortläsare i mitten för SD-kort samt en switch för att byta mellan två stycken hårddiskar. Cooler Master kallar denna funktionen för dual-boot switch, som är till för att till exempel kunna byta mellan två hårddiskar som har olika operativsystem.

CM650_05

På baksidan finns det plats för en 120 millimetersfläkt, 7 stycken expansionsplatser och nätaggregatet monterat i botten. Det finns ett smalt dammfilter som sitter längs med undersidan av lådan.

Sidopanelerna tas bort med hjälp av två stycken tumskruvar vardera. Som synes blev vårt exemplar lite fraktskadat och en av sidoplåtarna har blivit ojämn.

CM650_04

Med lådan öppen kan vi skåda sidopanelerna som är ljuddämpade men med två olika material. Det finns ett tunnare dämpningsmaterial på baksidan för att göra extra plats åt kablar. Båda hårddiskburarna går att ta av men den undre kräver lite mer jobb att få bort.

CM650_06

Komponenterna är installerade och vi ser att det är lite stökigare än normalt. Och det är bara av en anledning – det medföljande kablaget. Det finns många kablar i chassit från början och många extra enheter där det behövs dras molexkablar till, som exempelvis X-dock och dual-boot modulerna. Men trots det så var chassit relativt lättjobbat och det enda som bör påpekas är att det kan vara lite jobbigt att sätta tillbaks en av sidodörrarna då det är sparsamt med utrymme på baksidan att dra kablar på.

CM650_09

I toppen finns det ingen plats för en radiator, men det finns däremot dämpning och plats för antingen en 120 millimeter fläkt eller en 140 millimeters fläkt.

CM650_08

Det enda som signalerar att datorn är igång är en liten remsa på insidan av luckan för frontpanelen. Den andra remsan är för hårddiskaktivitet. Stänger du för denna luckan så syns det inte alls att datorn är igång vilket kan vara användbart om man ska till exempel sova i samma rum som datorn eller om man tycker ljuset stör.

Kort Sammanfattning

Intrycket av Silencio 650 är lite blandat där exteriören och interiören känns som två helt olika lådor. Det snygga och robusta utseendet som chassit har skiljer sig åt insidan som känns någorlunda billig på sina ställen. Med få ställen att dra kablar på och en lite tunn hårddiskbur.

Dock vinner Silencio 650 ett par poäng på att ha lyckats mycket bra med sin ljuddämpning av lådan då den är generellt väldigt tyst vid drift. Dessutom om man har igång datorn på natten eller liknande så är det bara att föra igen luckan så du slipper det störande ljuset vissa chassin har från deras startknapp.

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
CalatheaViking1962Henrik BerntssonRoger A Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Stormense
Medlem
Stormense

[quote]Define R4 har bara en lampa och den lyser konstant när datorn är igång, dock lite för stark om den ska användas på kvällen tillexempel då det relativt kraftiga skenet kan bli jobbigt om man vill ha det mörkt i rummet.[/quote]

Testa att köra viloläge. Då bara inte lyser lampan, den blinkar som värsta saftblandaren. Jag har löst det genom svart tejp.

Anton Karmehed
Admin

Har lite samma känsla med mitt Define R3, dioden alltså vid viloläge. Men med säkert tjugotalet aktiva elektronikprodukter i lägenheten försvinner den i mängden även på nätterna.. 😛
I övrigt riktigt intressant att se hur många bra alternativ det faktiskt finns på marknaden idag. Verkar inte som att något av de här chassina är dåligt.

Marquzz
Medlem
Marquzz

[quote name=”Anton Karmehed”]Har lite samma känsla med mitt Define R3, dioden alltså vid viloläge. Men med säkert tjugotalet aktiva elektronikprodukter i lägenheten försvinner den i mängden även på nätterna.. 😛
I övrigt riktigt intressant att se hur många bra alternativ det faktiskt finns på marknaden idag. Verkar inte som att något av de här chassina är dåligt.[/quote]
Det är väl bara att inte koppla in dioderna. Jag tycker de är skitirriterande så det var länge sen jag gjorde det, tänk ccfl…

Mikael
Medlem
Mikael

För några år sedan var det någon chassitillverkare som visade att det skulle vara mer effektivt att köra chassina med övertryck istället för att köra med inblås på ena sida och utblås på andra sidan. Tanken är alltså att man ser till att alla fläktar pumpar in luft i lådan, de interna fläktarna ser till att luften rör sig bra inuti lådan och den extra luften kommer att sippra ut genom de glipor som ändå finns i chassit. Finns det något chassi idag som använder sig av denna teknik? Annars vore det intressant att se ett test på detta. Största… Läs hela »

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Härligt med chassi-test! Lite trist bara att de flesta vettiga chassin ser likadana ut – svarta och stram design. Här borde det verkligen gå att utveckla designen utan att det för den delen behövde bli smäckigt.

Medlem
Calle2003

Väldigt bra test. Skulle vara kul att läsa liknande test för Micro ATX och Mini ITX också i framtiden! 😛

Roger A
Gäst
Roger A

Det skulle vara trevligt om Antec släppte 280 mini.vilket en prototyp visades i sommras

Medlem
Calle2003

[quote name=”Anders Nilsson”][quote name=”Calle2003″]Väldigt bra test. Skulle vara kul att läsa liknande test för Micro ATX och Mini ITX också i framtiden! :P[/quote]Det siktar vi på och hoppas vi får tag i några intressanta modeller. Något specifikt du tänker på?[/quote]
Silverstone Sugo SG08B bl.a.

Henrik Berntsson
Admin

[quote name=”mcnaldo”]För några år sedan var det någon chassitillverkare som visade att det skulle vara mer effektivt att köra chassina med övertryck istället för att köra med inblås på ena sida och utblås på andra sidan. Tanken är alltså att man ser till att alla fläktar pumpar in luft i lådan, de interna fläktarna ser till att luften rör sig bra inuti lådan och den extra luften kommer att sippra ut genom de glipor som ändå finns i chassit. Finns det något chassi idag som använder sig av denna teknik? Annars vore det intressant att se ett test på detta.… Läs hela »

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Kunde ni inte ha testat Bitfenix Ghost som är det senaste från Bitfenix? men chassit kanske inte håller kvaliteten som som NH kräver? Jag är i alla fall över lag nöjd med mitt chassi jag köpte. Nackdelen är väl att det är lite tight när den grova kabeln ska dras på baksidan. Dämpningsmaterialet på baksidan gör platsen ännu smalare

Marcus Heinemo
Medlem

Bra test, kul att läsa om Silencio 650 när jag har 550. 650 verkar vara ett bätre chassi med intern USB3 och fläktplats i taket samtidigt som det har kvar hotswap och minneskortläsare. Me like.