Lian Li PC-B12

Lian-Li är lite av en långkörare i chassibranchen, framför allt med sina aluminiumlådor. För vårt test bidrog Lian-Li med deras PC-B12 som är en uppdatering av deras PC-B10. Modellen är aggressivt prissatt för att var ett aluminiumchassi och hoppas därför kunna tävla med konkurrenterna som kostar drygt tusenlappen.

Lian_Li_01

När vi tog upp Lian-Li PC-B12 ur sin låda och ställde på bordet så kände vi direkt att detta chassi trots allt ligger i en helt annan prisklass. PC-B12 är som många andra chassin från Lian-li  tillverkat helt i aluminium vilket gör chassit väldigt lätt och samtidigt robust. Chassit är det lättaste i testet och väger in på nätta 6,4 kilo trots sin storlek.

Lian_Li_02

På toppen av lådan hittar vi alla anslutningar, två stycken USB 3.0, ljudutgång ochmikrofoningång samt startknapp och en reset-knapp.

Lian_Li_04

På baksidan ser vi ren aluminium precis som insidan i klassisk Lian-li stil. 8 stycken expansionsplatser och bottenmonterat nätaggregat. Lian-Li skickar med en kåpa som kan installeras ovanför fläkten för att dämpa ljudnivån ytterliggare. Sidopanelerna sitter fast med två stycken tumskruvar på vardera sida med en något omständig fästanordning i metallen.

Lian_Li_05

Som synes så har Lian-Li försett chassit med ljuddämpningsmaterial på båda sidoplåtarna. Mycket fokus har lagts på att göra det så verktyglöst som möjligt och det är väldigt få saker som behöver verktyg under monteringen.

En lösning som stog ut lite var snabbfästena för expansionsplatserna vilket är en hake som man spänner fast, en funktion som fungerade förvånansvärt bra och det fanns inga tendenser till att något inte satt som det skulle.

Även fläktplatserna i fronten har fått sig en egen lösning där det finns ett par skruvar på varje sida för att ta loss hela partiet ifall man vill byta ut fläktarna till sina egna.

Lian_Li_06

När datorn är monterad kan vi nämna ett par saker, en liten miss är att hålet för att dra 8-pins till CPU var alldeles för tajt och vi fick dra den kabeln på annat håll. Chassit hade även mått lite bättre av lite mer utrymme bakom moderkortsplåten för att dra alla kablar.

Lian_Li_07

Det finns inga fläktplatser i toppen som synes, men det finns däremot ljuddämpningsmaterial.

Lian_Li_03

Aktivitetslamporna är riktigt snyggt gjorda och går knappt att se när datorn inte är igång. Vid drift lyser det svagt blått.

Kort sammanfattning

Lian-Li’s PC-B12 ger ett oerhört bra första intryck när vi tar upp den ur lådan och har en riktigt hög kvalitétskänsla. Det är en väldigt lättviktig konstruktion men samtidigt väldigt stabil. Lian-Li kör på en mindre hårddiskbur för att frigöra luftflödet till de andra komponenterna i datorn som grafikkortet och processorn.

PC-B12 har tyvärr den sämsta fästanordningen för sidoplåtarna av alla chassin i testet och är omständig att sätta tillbaks om det finns mycket kablar på baksidan av moderkortet.

Lådan är väldigt luftig och det är lätt att installera komponenter tack vare att den är så pass verktyglös.

 

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
CalatheaViking1962Henrik BerntssonRoger A Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Stormense
Medlem
Stormense

[quote]Define R4 har bara en lampa och den lyser konstant när datorn är igång, dock lite för stark om den ska användas på kvällen tillexempel då det relativt kraftiga skenet kan bli jobbigt om man vill ha det mörkt i rummet.[/quote]

Testa att köra viloläge. Då bara inte lyser lampan, den blinkar som värsta saftblandaren. Jag har löst det genom svart tejp.

Anton Karmehed
Admin

Har lite samma känsla med mitt Define R3, dioden alltså vid viloläge. Men med säkert tjugotalet aktiva elektronikprodukter i lägenheten försvinner den i mängden även på nätterna.. 😛
I övrigt riktigt intressant att se hur många bra alternativ det faktiskt finns på marknaden idag. Verkar inte som att något av de här chassina är dåligt.

Marquzz
Medlem
Marquzz

[quote name=”Anton Karmehed”]Har lite samma känsla med mitt Define R3, dioden alltså vid viloläge. Men med säkert tjugotalet aktiva elektronikprodukter i lägenheten försvinner den i mängden även på nätterna.. 😛
I övrigt riktigt intressant att se hur många bra alternativ det faktiskt finns på marknaden idag. Verkar inte som att något av de här chassina är dåligt.[/quote]
Det är väl bara att inte koppla in dioderna. Jag tycker de är skitirriterande så det var länge sen jag gjorde det, tänk ccfl…

Mikael
Medlem
Mikael

För några år sedan var det någon chassitillverkare som visade att det skulle vara mer effektivt att köra chassina med övertryck istället för att köra med inblås på ena sida och utblås på andra sidan. Tanken är alltså att man ser till att alla fläktar pumpar in luft i lådan, de interna fläktarna ser till att luften rör sig bra inuti lådan och den extra luften kommer att sippra ut genom de glipor som ändå finns i chassit. Finns det något chassi idag som använder sig av denna teknik? Annars vore det intressant att se ett test på detta. Största… Läs hela »

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Härligt med chassi-test! Lite trist bara att de flesta vettiga chassin ser likadana ut – svarta och stram design. Här borde det verkligen gå att utveckla designen utan att det för den delen behövde bli smäckigt.

Medlem
Calle2003

Väldigt bra test. Skulle vara kul att läsa liknande test för Micro ATX och Mini ITX också i framtiden! 😛

Roger A
Gäst
Roger A

Det skulle vara trevligt om Antec släppte 280 mini.vilket en prototyp visades i sommras

Medlem
Calle2003

[quote name=”Anders Nilsson”][quote name=”Calle2003″]Väldigt bra test. Skulle vara kul att läsa liknande test för Micro ATX och Mini ITX också i framtiden! :P[/quote]Det siktar vi på och hoppas vi får tag i några intressanta modeller. Något specifikt du tänker på?[/quote]
Silverstone Sugo SG08B bl.a.

Henrik Berntsson
Admin

[quote name=”mcnaldo”]För några år sedan var det någon chassitillverkare som visade att det skulle vara mer effektivt att köra chassina med övertryck istället för att köra med inblås på ena sida och utblås på andra sidan. Tanken är alltså att man ser till att alla fläktar pumpar in luft i lådan, de interna fläktarna ser till att luften rör sig bra inuti lådan och den extra luften kommer att sippra ut genom de glipor som ändå finns i chassit. Finns det något chassi idag som använder sig av denna teknik? Annars vore det intressant att se ett test på detta.… Läs hela »

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Kunde ni inte ha testat Bitfenix Ghost som är det senaste från Bitfenix? men chassit kanske inte håller kvaliteten som som NH kräver? Jag är i alla fall över lag nöjd med mitt chassi jag köpte. Nackdelen är väl att det är lite tight när den grova kabeln ska dras på baksidan. Dämpningsmaterialet på baksidan gör platsen ännu smalare

Marcus Heinemo
Medlem

Bra test, kul att läsa om Silencio 650 när jag har 550. 650 verkar vara ett bätre chassi med intern USB3 och fläktplats i taket samtidigt som det har kvar hotswap och minneskortläsare. Me like.