Fractal Design Define R4

Fractal Design har haft ett rejält genomslag på chassimarknaden med framförallt deras Define-serie. Idag tar vi en titt på deras senaste revision av modellen, Define R4.

Define_R4_08

Define R4 har växt, mest märkbart på bredden för att ge mer plats på baksidan för kabeldragning.

Define_R4_01

Fractal Design har satsat på att tysta ner sitt chassi så mycket som möjligt och har därför uppgraderat från R3:ans dubbla 120 millimeters fläktar i fronten till två stycken 140 millimetersfläktar. Fläktarna sitter monterade bakom en lucka med dammfilter som man kan fälla ut för enkel rengöring. Till höger om 5,25 tumsenheterna sitter en 3-stegs fläktkontroller för att styra fläktarna som är monterade i lådan.

Define_R4_02

Anslutningsmässigt finns allt uppe på toppen av lådan där vi finner två USB 2.0, två USB 3.0, ljudutgång, mikrofoningång samt startknapp och omstartsknapp.

Define_R4_03

På baksidan har Fractal Design gjort samma val som på fronten av lådan och ökat storleken på fläkten till 140 millimeter. Utöver det ser vi 7 stycken expansionsplatser och en extra på sidan för fläktkontroller.

Define_R4_04

Fractal Design Define R4 har en löstagbar hårddiskbur vilket alltid är en bonus och tillåter mycket bättre kylning av komponenterna. Dämpningsmaterialet på sidopanelerna känns kvalitativ och lyckas mycket bra med att hålla nere ljudnivån. Det går även att montera två 2,5 tums enheter på baksidan av moderkortsplåten om man så önskar.

Define_R4_05

När komponenterna återigen är installerade så kan vi konstatera att det är väldigt lätt att installera ett system i chassit och det finns mycket utrymme för effektiv kabeldragning. Hålet som sitter precis bredvid nätaggregatet är extra stort vilket är mycket positivt då man slipper trycka igenom kablar på grund av ett för litet hål.

Define_R4_06

Även i taket av lådan ser vi Fractal Design använda sin ModuVent-teknik där man kan ta bort två stycken plattor för att få plats med t.ex. extra fläktar eller rent av en radiator (en liten parentes är att det bara funkar med ett fläktpar, annars så tar den emot moderkortet).

Define_R4_07

Define R4 har bara en lampa och den lyser konstant när datorn är igång, dock lite för stark om den ska användas på kvällen tillexempel då det relativt kraftiga skenet kan bli jobbigt om man vill ha det mörkt i rummet.

Kort sammanfattning

Fractal Design håller sitt momentum uppe med deras Define R4 där man har förfinat sin populära Define-serie på flera punkter. Med uppgraderingar som borttagbar hårddiskbur och större fläktar har chassit samtidigt vuxit lite på bredden gentemot sina föregångare.

Något Fractal Design verkligen lyckats med är att få till riktig kvalitétskänsla för sitt pris, då premiumkänslan innefinner sig när man packar upp lådan och känner på den. Fläktarna som nu har vuxit till 140 millimeter från 120 millimeterm ska ge bättre kylning och lägre ljudnivå.

Generellt sätt så ser det mycket lovande ut och det ska bli kul att se hur Define R4 står sig i vårt temperaturtest då den verkligen visar framfötterna när det gäller ljudnivå.

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
CalatheaViking1962Henrik BerntssonRoger A Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Stormense
Medlem
Stormense

[quote]Define R4 har bara en lampa och den lyser konstant när datorn är igång, dock lite för stark om den ska användas på kvällen tillexempel då det relativt kraftiga skenet kan bli jobbigt om man vill ha det mörkt i rummet.[/quote]

Testa att köra viloläge. Då bara inte lyser lampan, den blinkar som värsta saftblandaren. Jag har löst det genom svart tejp.

Anton Karmehed
Admin

Har lite samma känsla med mitt Define R3, dioden alltså vid viloläge. Men med säkert tjugotalet aktiva elektronikprodukter i lägenheten försvinner den i mängden även på nätterna.. 😛
I övrigt riktigt intressant att se hur många bra alternativ det faktiskt finns på marknaden idag. Verkar inte som att något av de här chassina är dåligt.

Marquzz
Medlem
Marquzz

[quote name=”Anton Karmehed”]Har lite samma känsla med mitt Define R3, dioden alltså vid viloläge. Men med säkert tjugotalet aktiva elektronikprodukter i lägenheten försvinner den i mängden även på nätterna.. 😛
I övrigt riktigt intressant att se hur många bra alternativ det faktiskt finns på marknaden idag. Verkar inte som att något av de här chassina är dåligt.[/quote]
Det är väl bara att inte koppla in dioderna. Jag tycker de är skitirriterande så det var länge sen jag gjorde det, tänk ccfl…

Mikael
Medlem
Mikael

För några år sedan var det någon chassitillverkare som visade att det skulle vara mer effektivt att köra chassina med övertryck istället för att köra med inblås på ena sida och utblås på andra sidan. Tanken är alltså att man ser till att alla fläktar pumpar in luft i lådan, de interna fläktarna ser till att luften rör sig bra inuti lådan och den extra luften kommer att sippra ut genom de glipor som ändå finns i chassit. Finns det något chassi idag som använder sig av denna teknik? Annars vore det intressant att se ett test på detta. Största… Läs hela »

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Härligt med chassi-test! Lite trist bara att de flesta vettiga chassin ser likadana ut – svarta och stram design. Här borde det verkligen gå att utveckla designen utan att det för den delen behövde bli smäckigt.

Medlem
Calle2003

Väldigt bra test. Skulle vara kul att läsa liknande test för Micro ATX och Mini ITX också i framtiden! 😛

Roger A
Gäst
Roger A

Det skulle vara trevligt om Antec släppte 280 mini.vilket en prototyp visades i sommras

Medlem
Calle2003

[quote name=”Anders Nilsson”][quote name=”Calle2003″]Väldigt bra test. Skulle vara kul att läsa liknande test för Micro ATX och Mini ITX också i framtiden! :P[/quote]Det siktar vi på och hoppas vi får tag i några intressanta modeller. Något specifikt du tänker på?[/quote]
Silverstone Sugo SG08B bl.a.

Henrik Berntsson
Admin

[quote name=”mcnaldo”]För några år sedan var det någon chassitillverkare som visade att det skulle vara mer effektivt att köra chassina med övertryck istället för att köra med inblås på ena sida och utblås på andra sidan. Tanken är alltså att man ser till att alla fläktar pumpar in luft i lådan, de interna fläktarna ser till att luften rör sig bra inuti lådan och den extra luften kommer att sippra ut genom de glipor som ändå finns i chassit. Finns det något chassi idag som använder sig av denna teknik? Annars vore det intressant att se ett test på detta.… Läs hela »

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Kunde ni inte ha testat Bitfenix Ghost som är det senaste från Bitfenix? men chassit kanske inte håller kvaliteten som som NH kräver? Jag är i alla fall över lag nöjd med mitt chassi jag köpte. Nackdelen är väl att det är lite tight när den grova kabeln ska dras på baksidan. Dämpningsmaterialet på baksidan gör platsen ännu smalare

Marcus Heinemo
Medlem

Bra test, kul att läsa om Silencio 650 när jag har 550. 650 verkar vara ett bätre chassi med intern USB3 och fläktplats i taket samtidigt som det har kvar hotswap och minneskortläsare. Me like.