Be Quiet Dark Base 700 - Specifikationer och kylning

Dark Base 700 lägger sig i kategorin Midi-Tower enligt be quiet!, men trots detta så ska det enligt specifikationerna få plats ett E-ATX moderkort, vilket troligen beror på att det inte finns några installerade hårdiskburar bredvid moderkortet.

Osäker på olika chassistorlekar?
Bra att veta

Det finns flera olika storlekar av chassin och dessa har ett gäng olika samlingsnamn. Tyvärr så används dessa lite olika av alla tillverkare.

De vanligaste samlingsnamnen är:

  • Mini tower: plats för m-ITX och m-ATX
  • Midi tower: Plats för upp till m-ATX och i vissa fall även ATX
  • Mid tower: Plats för upp till ATX
  • Full tower: Plats för ATX och uppåt

Tyvärr så har mid tower försvunnit mer och mer och tillverkare använder midi tower för merparten chassin som rymmer ATX moderkort.

Be Quiet - Dark Base 700 
FormfaktorE-ATX/ATX/m-ATX/
MaterialStål, Härdat glas, plast
Mått - (LxWxH)544 x 241 x 519 mm
Vikt13.25 kg
Lagring3 x 2,5 tum
3 x 3,5 tum (Max 7 med tillval)
Fläktplatser front (Max)3 x 120 mm eller 3 x 140 mm
Fläktplatser tak (Max)3 x 120 mm eller 3 x 140 mm
Fläktplatser bak (Max)1 x 120/140 mm
Medföljande fläktar2 x 140 mm Silent Wings 3
Grafikkort - max längd430 mm
Nätaggregat - max längd285 mm
CPU-kylare - max höjd180 mm
Portar2 x USB 3.0
1 x 3,5 mm Hörlurar
1 x 3,5 mm Mikrofon
1 x USB 3.1 Type-C
Lägsta pris på Prisjakt.se

Komponentmått

Dark Base 700 är tänkt att rymma ungefär lika mycket komponenter som sina större syskon förutom 5,25 tums platser. Tar vi en titt på specifkationslistan så ser vi att det får plats grafikkort med en längd på upp till 430 millimeter. Detta utan att en hårdiskbur är placerad i höjd med grafikkortet för då krymper avståndet markant ner till 286 millimeter.

Vidare till kylning så går det att välja mellan både luft och vattenkylning med bred kompatibilitet för radiatorer och höjd för luftkylare. Maxhöjd för en luftkylare sträcker sig hela vägen upp till 180 mm. Tittar vi i botten av chassit så hittar vi platsen för nätaggregatet och detta kan vara upp till 285 millimeter långt om du väljer att inte använda fläktplatsen eller hårddiskburen i botten. Vilket ger större frihet i valet av nätdel.

Portar och frontpanel

I vanlig ordning så hittar vi frontpanelen i överkant av chassits front. Dark Base 700 kommer med ett modernt utbud av portar innefattande: Två stycken USB 3.0, uttag för hörlurar och mikrofon, en reset-knapp, en startknapp, en fyrstegskontroller för fläktar, en knapp för att cirkulera mellan färger på chassits inbyggda RGB-belysning i fronten och sist en USB 3.1 port med USB-C-kontakt vilket börjar bli allt vanligare på chassin idag.

Med knappen för belysningen så går det att välja mellan olika lägen så som fast ljus, mjuk in och ut toning och cirkulerande av RGB spektrat. Bland förinställda färger hittar vi: Vit, Grön, Gul, Blå, Röd, Orange och självklart även avstängd. I tillägg så kan dessa färger även styras via kompatibla moderkort om så önskas.

Flödet när du trycker på kontroll knappen på frontpanelen är som följande:

Vit, Vit ”andandes”, Grön, Grön ”andandes”, Gul, Gul ”andandes”, Blå, Blå ”andandes”, Röd, Röd ”andandes”, Orange, Orange ”andandes”, cirkulerande bland alla färger och avstängd.

Lagring

När vi kollar närmare på antalet lagringsplatser så har be quiet! sparat in. Varför vet vi inte helt säkert men kanske för att marknaden idag inte efterfrågar så många lagringsplatser överlag.

Standard i Dark Base 700 så får du plats med två stycken 3,5 tums hårddiskar och tre 2,5 tums enheter. 3,5 tums platserna hittar vi i botten framför nätaggregatet. 2,5 tums platserna är alla placerade bakom moderkortsplåten, en bredvid den inbyggda fläkt/RGB-kontrollern och två på en plåt som sträcker sig över hålet i moderkortsplåten. Be quiet har även inkluderat en extra 3,5 tums vagga som du kan placera så att den sticker ut mot det härdade fönstret.

Kylning

När det kommer till kylning i Dark Base 700 så har du gott om valmöjligheter. Rakt från fabriken så finns det plats för totalt nio stycken 120/140 mm fläktar, tre stycken i fronten, tre i toppen, en i bakkant, en i botten samt en i PSU-täckplåten. Fläktarna i fronten och botten är försedda med luftfilter som lätt tas av för rengöring.

Inkluderat i chassit så sitter det två stycken 140 mm Silent Wings 3 fläktar redan monterade, en i fronten och en i bakkant. Antalet inkluderade fläktar kan vi tycka är lite få för priset på chassit och till skillnad mot andra tillverkare som slänger in runt tre fläktar och i många fall även med RGB-funktion.

Skulle du vara en av dem som gillar att använda vattenkylning istället för luft så finns även här en hel del olika valmöjligheter när du kollar på radiatorstorlek. I fronten får det plats upp till en 360 mm (3 x 120 mm) eller 280 mm (2 x 140 mm), i taket är max en 360 mm och i bakkant så får du in en 120/140 mm radiator.

Så Dark Base 700 bjuder på många möjligheter när det kommer till kylning, luft som vatten.

Innehåll

3
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Patrik BlomLeonard Cogles Bonne Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Viktor Kock Appelgren

En fråga till redaktionen.

Jag har siktet på detta chassi.
Skulle vilja montera ett grafikkort vertikalt.
På bilden ser det ut som den inte har några stödpunkter, utan hänger fritt i luften.
Är det så bräckligt som det ser ut?

Leonard Cogles Bonne
Gäst
Leonard Cogles Bonne

Hej! ja det går jo att montera grafikortet vertikal ajg sikta också på den här chassin men kolla mer på länken https://www.youtube.com/watch?v=IZqvCZpNSLM