Cooler Master Cosmos C700P - Specifikationer och kylning

C700P hamnar i kategorin Full tower, vilket gör att det rymmer moderkort upp till E-ATX storlek. Tack vare C700P:s storlek så finns det plats för kraftfulla komponenter och en galax med möjligheter till kylningslösningar.

Osäker på olika chassistorlekar?
Bra att veta

Det finns flera olika storlekar av chassin och dessa har ett gäng olika samlingsnamn. Tyvärr så används dessa lite olika av alla tillverkare.

De vanligaste samlingsnamnen är:

  • Mini tower: plats för m-ITX och m-ATX
  • Midi tower: Plats för upp till m-ATX och i vissa fall även ATX
  • Mid tower: Plats för upp till ATX
  • Full tower: Plats för ATX och uppåt

Tyvärr så har mid tower försvunnit mer och mer och tillverkare använder midi tower för merparten chassin som rymmer ATX moderkort.

Cooler Master - Cosmos C700P 
Formfaktorm-ITX/m-ATX/ATX/E-ATX
MaterialStål, Aluminum, Plast och Härdat Glas
Mått - (LxWxH)639 x 306 x 651mm
Vikt22,2 kg
Lagring2 x 2,5 tum
2 x 3,5 tum
Fläktplatser front (Max)3 x 120/140 mm
Fläktplatser tak (Max)3 x 120/140 mm
Fläktplatser bak (Max)1 x 120/140 mm
Fläktplatser botten (Max)2 x 120/140 mm (Med tillbehörs bracket, säljs separat)
Medföljande fläktar3 x 140 mm Cooler Master 1200RPM
Grafikkort - max längd490 mm (Utan hårddiskvagga monterad)
Nätaggregat - max längdFinns inget mått listat
CPU-kylare - Max höjd490 mm
Portar4 x USB 3.0
1 x USB 3.1 Gen 2 Type C
1 x 3,5 mm Hörlurar
1 x 3,5 mm Mikrofon
Lägsta pris på prisjakt.se

Komponentmått

Cosmos C700P är tänkt att rymma kraftfulla men också stora komponenter och det får vi ändå säga att chassit kan. Med en internvolym på 127,29 liter så får även större komponenter plats. Tittar vi på specifikationerna så får det plats grafikkort på upp till 490 millimeter (mm). När det gäller kylning så finns det flera alternativ för luftkylning och vattenkylning, det senare tittar vi närmare på senare i testet. Vill du använda en luftkylare till processorn så kan den vara så hög som 198 mm vilket bör vara tillräckligt för alla luftkylare på marknaden. Går vi ner i källaren på chassit och kollar på måtten för nätaggregatet så specificerar inte Cooler Master några mått, så enligt skaparen bör inte detta vara något du behöver bry dig om när du väljer just nätaggregat.

Portar och frontpanel

Frontpanelen på Cosmos C700P hittas i toppens framkant likt många andra chassin. Här finner vi ett välsorterat urval av portar: fyra stycken USB 3.0, Uttag för hörlurar och mikrofon, en reset-knapp, en startknapp, en två stegs kontroller för fläktar, en knapp för den inbyggda RGB-belysningen och sist så hittar vi en USB 3.1 port med USB-C-kontakt vilket inte är så vanligt att se på chassin idag, men ett välkommet tillägg.

Med knappen för belysningen så går det att välja tre olika lägen:

  • Cycle: Detta läge roterar mellan massor med färger i ett lugnt tempo.
  • Static: Statiskt läge där det går att byta mellan ett gäng förbestämda färger.
  • M/B: Har du ett Moderkort som kan styra RGB belysning så kan man välja detta läge för att kunna synka färgerna på till exempel fläktar med va chassit visar på utsidan.

Lagring

När vi kollar närmare på antalet lagringsplatser så har Cooler Master dragit ner på antalet, varför vet vi inte helt säkert men kanske för att marknaden idag inte efterfrågar så många lagringsplatser överlag.

Standard i Cosmos C700P så får du plats med två stycken 3,5 tums hårddiskar och två 2,5 tums enheter. 3,5 tums platserna hittar vi bakom en täckplåt bredvid moderkortet. 2,5 tums platserna är placerade på två ställen, den första är placerad på skyddet för Nätaggregatet och är synlig genom sidopanelen, den andra hittar vi bakom moderkortsplåten.

Vill du få in mer lagring i Cosmos C700P så går detta att lösa genom att köpa in extra vaggor för 2,5 eller 3,5 tums enheter som Cooler Master säljer som en separat del i deras modulära system. Köper du till 6 extra vaggor så kan du få in totalt 8 stycken 3,5 tums hårddiskar om du plockar bort 5,25 tums platsen.

Kylning

När det kommer till Kylning i Cosmos C700P så har du gott om valmöjligheter. Rakt från fabriken så finns det plats för totalt sju stycken 120/140 mm fläktar, tre stycken i fronten, tre i toppen och en i bakkant. Fläktarna i fronten och toppen är försedda med luftfilter som lätt tas av för rengöring.

Inkluderat i chassit så sitter det tre stycken 140 mm fläktar redan monterade, två stycken i fronten och en i bakkant.

Även här så har Cooler Master skapat ett tillbehör som du kan köpa till, denna gång är det en hållare för två stycken 120/140 mm fläktar som placeras i botten av chassit, här finns redan ett fläktfilter installerat som nätaggregatet tar luft igenom.

Är du en av dem som gillar att använda vattenkylning istället för luft så finns även här en hel del olika valmöjligheter när du kollar på radiatorstorlek. I fronten får det plats upp till en 360 mm (3 x 120 mm) eller 420 mm (3 x 140 mm), i taket är max en 360 mm eller en 280 mm (2 x 140 mm). Som om detta inte vore nog så kan du placera en 120/140 mm radiator i bakkant, men även om du köper till den tidigare nämnda hållaren så kan du få in en 240 mm eller 280 mm radiator i botten också.

Så Cosmos C700P bjuder på nästintill oändliga möjligheter när det kommer till kylning, mycket tack vare sin storlek.

Innehåll

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid