Testmontering

För att få en känsla över chassit och dess funktioner så satte vi oss ner i dryga timmen och byggde ett system i Cosmos C700P. Chassit är stort men är det alltid bra?

Simpel moderkortsmontering

Cooler Master har gjort valet att förmontera två distanser som även har lite guidning för att moderkortet skall hamna rätt. Resten av distanserna fick vi montera själva för att passa storleken på vårt moderkort. Alla hålen är markerade med en bokstav och det står även på moderkortsplåten vilken bokstav som representerar vilket moderkorts storlek.

För att göra hela processen med distanser lättare och för att du ska kunna dra åt dem ordentligt så har Cooler Master inkluderat en liten hylsa för att du ska kunna använda en stjärnmejsel till att dra åt dem, ett smidigt litet tillägg.

Efter att alla distanser sitter där dem ska och moderkortets I/O-plåt är installerad så är det bara att passa in moderkortet och skruva dit skruvarna så att allt hålls på plats.

CPU-kylare – vatten eller luft

Tack vare ett stort och tilltaget hål i moderkortsplåten så går det alldeles utmärkt att montera kylaren efter att du skruvat fast moderkortet i chassit.

Vi valde att köra på luft i vårt system och monterade en Noctua NH-D15S, vilket är en stor luftkylare med en höjd på 160 mm, och detta fick plats utan problem. Vid användning av vattenkylning eller en AiO-kylare (AllinOne) så går det att placera antingen en 240- eller en 280-millimetersradiator i toppen.

Lagring – Kan innebära mycket kablar

När det kommer till att montera lagringsenheterna så märkte vi snabbt att tackla deras utspridda placeringar kommer innebära användandet av ett gäng med Sata-strömkablar. I vårat bygge så blev det totalt tre stycken kablar, en per enhet, dock kunde vi använda en av kablarna till att även ge ström till den inkluderade fläkt- och belysningshubben.

Det känns lite som att Cooler Master har snålat in på antalet platser för lagring med tanke på hur stort chassit är, vi skulle nog velat se att dem hade inkluderat i alla fall två 3,5-tums platser till och kanske en 2,5-tums plats.

Det finns en 2,5-tums plats till om man väljer att ta bort den inkluderade fläkt- och belysningshubben. Att denna har hamnat just i en av 2,5-tums platserna känns lite som en nödlösning, även fast att det är en ganska snygg sådan.

Nätaggregat

Monteringen av nätaggregatet va lite knepigt trots chassits storlek. För att få det på plats va vi tvungna att lyfta lite på skyddsplåten som skall gömma nätaggregatet från fönstret, vilket kändes något konstigt, skyddsplåten sitter nämligen inte fast i moderkortsplåten. Nätaggregatet fästs i bakkant av chassit med fyra stycken skruvar och förslagsvis med fläkten pekandes nedåt för att lätt kunna dra in friskluft genom filtret i botten av chassit.

Som vi tidigare skrev så finns det inte direkt någon begränsning på vilket nätaggregat du kan använda. Vi fick utan problem in ett Corsair RM1000x som är hela 180 mm långt. Värt att tänka på är att montera kablarna innan du placerar nätaggregatet i chassit, då det trots mycket utrymme kan va lite trångt att eftermontera dessa.

Smidig kabeldragning

Genom att lägga lite betänketid på kabeldragningen innan du installerar nätaggregatet och till exempel grafikkort så går det att få riktigt snyggt och städat både på baksidan och framsidan.

Som vi nämnde på föregående sida så finns det bra möjligheter till att fästa kablar både med de tre inkluderade kardborrebanden och öglorna för buntband. Alla hål för kabeldragningen sitter där du kan förvänta dig att dem skall vara för att slippa ha onödigt långa kablar bland komponenterna.

Tyvärr så är kablarna till frontpanelen lite korta i vissa fall, speciellt ljudkabeln som väldigt ofta sitter längst bort från fronten.

Användarvänligt

Som vanligt lade vi inte mer än dryga timmen på att bygga en dator i chassit och det var gott om tid för att få till ett snyggt bygge. Man skulle kunna argumentera att vi har gjort detta många gånger och fått in en rutin, vilket säkert stämmer. Men vi känner oss säkra på att även en som inte byggt lika många datorer skulle kunna lyckas bra, på kort tid, med lite förtanke och planering.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid