ARTIKEL  AMD har nu lanserat den omtalade Llano-arkitekturen som stått i centrum när man pratat om AMD Fusion. Llano som lanseras idag på den bärbara marknaden för att släppas på den stationära i slutet av månaden är i grund och botten baserad på samma arkitektur som de konsumentprocessorer de har ute idag på marknaden med ett antal stora och små ändringar, men framförallt integrering av en kompetent grafikkrets.

AMD säljer kretsar inom flera olika segment idag och för de som är insatta i hårdvaruindustrin kan man lugnt säga att företaget haft båda sina toppar och dalar då man fått kämpa för att hålla företaget vid liv. Tydligast kanske när man bland annat sålde av hela sin tillverkningsdel i ett samarbete med Advanced Technology Investment Company, kort ATIC. Företagen startade tillverkningsföretaget GlobalFoundries som AMD idag bara äger 14% av.

Många ansåg att Hector Ruiz, VD för AMD innan Dirk Meyer, var syndabocken som fick AMD att sakta gå tappa mark. Detta på grund av flera dåliga beslut, däribland att inte kontra Intel på rätt sätt när konkurrenten tog sin revansch från Pentium 4-eran med sin nya Conroe-arkitektur, mera känd som Core 2 Duo, där Intel i samma veva introducerade deras Tick-Tock-strategi. Ett av valen Hector Ruiz gjorde och fått mycket kritik för, visade sig för alltid förändra AMD som företag. Man beslutade sig för att köpa upp grafikkortstillverkaren ATI för 5,4 miljarder dollar, något som har haft AMD skuldsatta än idag men samtidigt gett företaget teknik som man nu kan dra nytta av på allvar.

Anledningen för uppköpet var just den potentiella beräkningskraften som finns att hämta i en grafikkrets, något man tidigare bara använt sig av i spel och ett ytterst fåtal applikationer i främst arbetsstationer och professionellt bruk. Medan den gamla hederliga x86-kärnan fortfarande är bäst på generella beräkningar, har en grafikkrets en stor fördel i parellella arbetsuppgifter så Fusion-konceptet växte fram där man tänkt kombinera det bästa från två världar och förhoppningsvis skapa sig en ny på det hela kraftfullare beräkningskrets.

     AMD Fusion och den visuella upplevelsen

AMD_Llano_2Man hoppades inte bara på överlägsen beräkningskraft utan att utveckla den visuella upplevelsen vidare till en värld där multimedia finns tillgängligt för alla i hög upplösning oavsett om det gäller stationära datorer eller en bärbar. Inom företagsvärlden hålls allt fler videokonferenser istället för att mötas upp på en plats och redovisningar av nya produkter fortsätter att bli allt mer visuella och grafiskt krävande.

AMD_Llano_4

AMD_Llano_5Grafikkretsarna idag består av flera hundra, och ibland tusentals små kärnor som klarar av att utföra många små beräkningar mycket snabbare och strömeffektivare än en processor. Detta var beräkningskraft man ville börja använda sig av inte bara när det kommer till spel och multimedia utan även andra applikationer. Idag erbjuder Intels sexkärniga processorflaggskepp Core i7 990X en beräkningskraft på runt 100 GigaFlop, medan de bästa grafikkretsarna från AMD och NVIDIA idag ligger på 2 700 respektive 1 581 GigaFlop vilket ger er perspektiv på vad som gömmer sig i de flestas datorer men aldrig används vid vanliga applikationer.

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
-Boris-PsynoKhi0Jacob HugossonLaglordenSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Mycket välskriven artikel Jacob, det känns mest som en lättnad att man nu äntligne börjar rulla ut de nya kretsarna. Svårt att säga för mycket utan att själva testat de mobila varianterna, men förhoppningsvis har vi en bättre bild av Llanos prestanda inom kort.

Svensken
Medlem
Svensken

Jättebra skriven artikel Jacob! Hoppas nu att AMD kan lyckas med Llano jag tycker det ser bra ut. Det jag finner mest intressant är socket kompabiliteten. Om nu Trinity och Komodo ska baseras kring socket FMx kanske Llano moderkorten blir pinkompatibla med dessa? Då känns det handen på hjärtat inte så spännande med Zambezi. Får se hur detta utvecklar sig.

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Jäklar, du måste ha lagt många timmar på det där 🙂

Tester av A8-3500M ute lite här och var. Sammanfattning: kanonbra batteritider, prestandan stämmer med AMDs overheadbilder, prisfrågan fortfarande oklar.

Laglorden
Medlem
Laglorden

Borde inte Intel kunna plocka bort en massa cache från Sandy Bridge för att matcha dessa processorer till ett lägre pris? (mindre yta). Då blir ju också den där bilden med att x86+cache tar upp 50% av chipytan helt annourlunda…

Ah, tack för intro. Det behövs lite verkliga tester känns det som bara…

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Heh… Llano har precis lanserats och redan demar de Trinity [url]http://www.pcper.com/news/Processors/AFDS11-AMD-Demonstrates-Trinity-Powered-Notebook[/url]

-Boris-
Medlem
-Boris-

När man såg frågeställningne om Llano var vad vi väntat oss visste jag direkt vem som skrivit artikeln. 😉 Tycker fortfarande att Llano lever upp till förväntningarna för jag tror få förväntade sig att allt skulle gå på GPGPU idag. Möjligheten måste finnas i flera år innan det börjar komma och i många år innan det blir standard.

Men trevlig artikel och kul läsning Jacob! 🙂