Samma gamla plattform

Det har länge spekulerats kring att AMD har nya styrkretsar på gång och medan vi tror att dessa uppgifter har någon form av substans så är det ingenting vi får se här idag. Plattformen är fortfarande Scorpius med samma styrkretsar i 9-serien som vi gjorde en djupdykning på förra året i samband med FX-8150. Det är fortfarande en plattform fullproppad med funktioner och anslutningsmöjligheter men Intel börjar komma ikapp även här. För att inte nämna den nya styrkretsen A85 som används med deras billigare APU:er i A-serien.

Dessutom har FX-processorer inte nordbryggan integrerad utan det är fortfarande en separat del på moderkortet. Någonting som ökar strömförbrukningen på plattformen i sin helhet och dessutom är det en dyr lösning för både AMD och deras tillverkarpartners på moderkortssidan. USB 3.0 och PCI Express 3.0 lyser med sin frånvaro.

Valet av sockel ligger fortfarande på AM3+ och enligt AMD så bör bör det inte vara något problem att använda en av de nya processorerna i äldre AM3+-moderkort. Nyare BIOS är självklart att föredra för bästa kompatibilitet. Under vårt samtal kom även frågan upp om den nya FX-serien fungerar med äldre AM3-moderkort utan plus. AMD svarade konkret med att deras officiella ställning till detta är blankt nej. Men de tillade sedan att det är helt upp till moderkortstillverkarna att lägga till sådant stöd via BIOS-uppdateringar om de vill.

17-23

Om vi tittar på skillnaderna mellan 990FX, 990X och 970 så fyller dessa funktionen att få processorn att kommunicera med resten av plattformen (moderkortet) samt att leverera PCI Express. Toppmodellen 990FX kommer med 32 PCI Express 2.0 som kan delas upp i antingen 2 x 16, 1 x 16 plus 2 x 8, eller 4 x 8. Den här styrkretsen är alltså till för entusiaster och avancerade användare som vill använda fler än två grafikkort eller har andra behov av ett större antal PCI Express-anslutningar. 990FX har även stöd för IOMMU (input/output memory management unit) som är en virtualiseringsteknik för I/O-kommunikation.

Både 990X och 970 kommer med 16 PCI Express 2.0 men endast den förstnämnda kan dela upp dessa till 2 x 8. Är du alltså inte i behov av massor PCI Express-anslutningar så kan ni bredda era vyer till samtliga styrkretsmodeller när ni letar efter ett moderkort. Eller välja ett av de billigare moderkorten och veta att man får nästan allt AMD har att erbjuda.

Sydbryggan som gäller är SB950 och det är denna i princip samtliga AM3+-moderkort kommer med. SB950 kommer inbyggd med sex stycken SATA 6.0 Gbps (Gigabyte per sekund) med stöd för RAID 0, 1, 10 – RAID 5 som introducerades med styrkretsen A85 för deras A-serie stöds alltså inte. Det finns även 14 stycken USB 3.0 och fyra stycken PCI Express 2.0-banor som är till för att ge tillverkarna valmöjligheten att lägga till funktioner på moderkortet, exempelvis USB 3.0 och extra SATA-anslutningar. Slutligen finns även stöd för Ethernet 10/100/1000, 7.1-ljud och Infraröd – men moderkortstillverkare väljer oftast att använda egna lösningar före det som finns i AMD:s sydbrygga.

Socket AM3+ kan bli seglivad

AMD lanserade under 2004 sin nya socket vid namn 939. Denna användes tillsammans med företagets Athlon 64-processorer och kommunikationsbussen Hypertransport som fick ersätta det ålderstigna FSB (Front-side bus). Under 2006 ersattes denna av AM2 men i grunden var det exakt samma sockel. Den mest utmärkande skillnaden var stödet för DDR2-minne. I samband med lanseringen av Phenom kom AM2+ med stöd för snabbare Hypertransport och därefter i samband med Phenom II lanserades AM3 med stöd för DDR3-minne. Under förra året var det dags för Bulldozer och då kom AM3+. AM3+ bygger i själva verket på exakt samma grund som Socket 939.

socketam3b

Det här är en av många anledningar till varför AMD inte integrerat nordbryggan i processorn, det skulle kräva en helt ny sockeldesign. Under senaste Analyst Day som hölls i februari visade AMD upp sina produktplaner för i år och förra året som fortfarande ser ut att hålla. Någonting vi lade märke till var att Vishera – den processor vi testar idag, skulle hålla stånd under hela nästa år.

AMD har utlovat en ny arkitektur eller i alla fall en uppfräschning en gång varje år. Nästa år ska Steamroller göra entré som hittar in i deras tredje generations A-serie med kodnamnet Kaveri. Med tanke på AMD:s officiella produktplaner får det oss att undra om AMD kommer hoppa över att använda Steamroller i deras FX- och Opteron-serier och istället vänta på den fjärde generationens Bulldozer-arkitektur vid namn Excavator. Allt mer pekar mot att den andra generationens FX-serie vi testar idag inte kommer ersättas förrän 2014.

Annons

23
Leave a Reply

Please Login to comment
23 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
Viking1962Black Eagleremru218EisenOldvikingschool Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
EliXyR
Medlem
EliXyR

Va så nära o köpa en Bulldozer här om dagen. Men tur att jag höll i pengarna lite. Blir nog fan en FX-8350 o leka med. 😀

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Nu får min Sabertooth 990FX äntligen byta kung från Sempron till FX. 8320 kom till pappa!

Tack AMD för att ni gjort något äntligen rätt, men är fortfarande lite sur att det tog sådan tid.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Jättekul, blir utan tvekan en FX-8350 när den dyker upp i svensk handel. När Steamroller kommer då börjar AMD komma ifatt Intel med andra ord, fast det beror ju på vad Intel kommer med nästa gång

Hoppas också att i mitt fall att Gigabyte fixar ett nytt BIOS

Tempel
Medlem
Tempel

Lite för hög strömförbrukning i förhållande till den lite för låga prestandan. PhII x6 får klara sig ett tag till helt enkelt.

Anton Karmehed
Admin

Känns skönt att AMD faktiskt ändå hittat sin plats med både Trinity och Vishera, som sagt lite hög energiförbrukning fortfarande men pris/prestanda-förhållandet är svårt att argumentera emot. Hoppas bara för AMD:s skull att man kan nå en högre prestandanivå och därmed även kunna öka priserna/intäkterna något på sina toppmodeller.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Härligt att se att racet inte är helt kört för AMDs del. Det som oroar mig är strömförbrukningen. Om de kunde få bukt på den så den åtmånstånde var i klass med Intels CPUer som presterar bättre. Då har de absolut en marknad för dessa CPUer. Att köpa en billig CPU som presterar dugligt, och sedan överklocka den kan bli ett mycket intressant alternativ för de som har någon begränsad budget, men ändå vill spela på högsta möjliga inställningar.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Roligt att se en processor från AMD som faktiskt ser riktigt trevlig ut. Hade jag byggt en dator nu och inte i våras så hade det nog varit svårare att välja. Tyvärr verkar inte Prisjakt hängt med på att processorn ska kosta 1500-1600, utan den billigaste ligger på 1853:- vilket är för mycket. En 3570K ligger ju på 1695:- vilket gör den till ett bättre köp. Men för 1500:- så är FX-8350 ett givet val, dels för att stödja AMD och dels för att äntligen leka lite med AMD igen. Rätt säker på att Intel kommer att följa FX-8350 med… Läs hela »

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Marquzz”]Roligt att se en processor från AMD som faktiskt ser riktigt trevlig ut. Hade jag byggt en dator nu och inte i våras så hade det nog varit svårare att välja. Tyvärr verkar inte Prisjakt hängt med på att processorn ska kosta 1500-1600, utan den billigaste ligger på 1853:- vilket är för mycket. En 3570K ligger ju på 1695:- vilket gör den till ett bättre köp. Men för 1500:- så är FX-8350 ett givet val, dels för att stödja AMD och dels för att äntligen leka lite med AMD igen. Rätt säker på att Intel kommer att följa FX-8350… Läs hela »

Medlem
WIRN

Verkar komma en 8320 också: http://www.cpu-world.com/CPUs/Bulldozer/AMD-FX-Series%20FX-8320.html

Nyfiken på vad priset för den hamnar

Medlem
WIRN

.

Fredrik
Medlem
Fredrik

Från sid 22 (överklockning)

[quote]Vid rendering slår processorn samtliga [b]fyrkärniga[/b] i Intels arsenal och hamnar endast efter de [b]fyrkärniga[/b].[/quote]

Annars tycker jag processorn verkar intressant för människor som behöver många kärnor men vars budget är begränsad till motsvarande en i5.

Kanske äntligen lite prispress på Intel.

Magnus
Medlem
Magnus

[quote name=”Tempel”]Lite för hög strömförbrukning i förhållande till den lite för låga prestandan. PhII x6 får klara sig ett tag till helt enkelt.[/quote]

Precis.

Dozer 1 år försent, Roller således också ett år försent. Väntade förgäves efter Dozer och efter flopp lanseringen blev det x6 Ph II.

flopper
Medlem
flopper

Bra för de flesta.
men entusiast lär söka sig vidare.

Richard Thorsson
Medlem
Richard Thorsson

[quote name=”flopper”]Bra för de flesta.men entusiast lär söka sig vidare.[/quote] 8350 ser onekligen mycket bra ut för oss entusiaster, speciellt under Linux [url]http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_fx8350_visherabdver2&num=10[/url], där den i många fall piskar 3770. Kan tycka NH gjort ett magert jobb för en gångs skull. Tittar man runt på nätet på olika tester av 8350 under MS windowsmöljö, hittar man tester inom giganten Adobes produktpaket, där processorn ligger i paritet eller t o m före (3770) beroende på vad du skall göra. Detta är program som används hunratals år/dygn världen över. Virtualisering och serverspecifika arbetsuppgifter gigantisk arbetsbelastning världen över. Sju-tju’fyra-tresexti’fem! Som jag ser det… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”richard@nora”][quote name=”flopper”]Bra för de flesta.men entusiast lär söka sig vidare.[/quote] 8350 ser onekligen mycket bra ut för oss entusiaster, speciellt under Linux [url]http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_fx8350_visherabdver2&num=10[/url], där den i många fall piskar 3770. Kan tycka NH gjort ett magert jobb för en gångs skull. Tittar man runt på nätet på olika tester av 8350 under MS windowsmöljö, hittar man tester inom giganten Adobes produktpaket, där processorn ligger i paritet eller t o m före (3770) beroende på vad du skall göra. Detta är program som används hunratals år/dygn världen över. Virtualisering och serverspecifika arbetsuppgifter gigantisk arbetsbelastning världen över. Sju-tju’fyra-tresexti’fem! Som jag ser… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

Bra recension NH! 🙂

Vad skönt att AMD är tillbaka! 🙂 Tycker den presterar bra och priset ser ut att bli riktigt bra det med. 🙂 Känns som att AMD är på väg tillbaka vilket är bra för CPU marknaden. 🙂 Strömförbrukningen är dock fortfarande det som skulle behöva åtgärdas men det kanske man kan få ordning på längre fram med nästa generation Bulldozer prollar. Jag tycker AMD har lyckats bra med detta! 🙂

drizzit
Medlem
drizzit

Min 1090T får nog gå ett tag till men ser ju bättre ut för AMD’s del iaf… hoppas bara dom överlever till nästa arkitektur.

Richard Thorsson
Medlem
Richard Thorsson

[quote name=”drizzit”]Min 1090T får nog gå ett tag till men ser ju bättre ut för AMD’s del iaf… hoppas bara dom överlever till nästa arkitektur.[/quote]

De överlever nog vidare 😆 Frågan är vad som händer med x86-arkitekturen på sikt. För tjugo år sedan hoppades jag så innerligt att RISC-processorerna skulle leda utvecklingen framåt. Idag håller jag andan och älskar x86 (CISC), kanske mest av emotion, men ändå! :-p

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Steamroller med förbättrad entrådad prestanda kan gott o väl bara hamna till A-serien där 2 moduler kan bli mer effektivt och spotta ut Excavator första kvartalet 2014 tillsammans med en ny styrkerts(12sataIII, 16x/16x PCIE3.0 och DDR4?).
AMD behöver lägga fokus på CPU optimeringar för mjukvara och framförallt spel vilket har inte sett bra ut efter den originella FX seriens lansering. Spel är juh en sådan pass stor marknad hos konsumenter och Intel sitter väldigt säkert där.

Eisen
Gäst
Eisen

Här är de fyra nya med priser.
http://www.komplett.se/k/kcp.aspx?sku=766050&sku=766049&sku=766048&sku=766047

Hmm, lite dyr än, men snart får mitt Sabertooth 990FX en FX-8350 som ersättning till min trogna X4 965BE 8) 😀

remru218
Gäst
remru218

[quote name=”Eisen”]Här är de fyra nya med priser.
http://www.komplett.se/k/kcp.aspx?sku=766050&sku=766049&sku=766048&sku=766047

Hmm, lite dyr än, men snart får mitt Sabertooth 990FX en FX-8350 som ersättning till min trogna X4 965BE 8) :D[/quote]

Hör av dig när du ska sälja din x4 965BE

Black Eagle
Gäst
Black Eagle

[quote name=”Tempel”]Lite för hög strömförbrukning i förhållande till den lite för låga prestandan. PhII x6 får klara sig ett tag till helt enkelt.[/quote] Fast det blir inte värst mycket ström utslaget på hur ofta man faktiskt sitter vid datorn alls, och än mindre kör den i 100% load. Jag sitter vid datorn kanske 4h per dag, varav 2 är spelandes WoW eller liknande. WoW drar normalt ca 50-75% av en kärna och kanske 25-30% av två till, sen tar ju systemet lite, så säg att jag har två kärnor som jobbar på, 1/3 av effekten redan där, sen bara två… Läs hela »

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Bra sagt[quote name=”Black Eagle”][quote name=”Tempel”]Lite för hög strömförbrukning i förhållande till den lite för låga prestandan. PhII x6 får klara sig ett tag till helt enkelt.[/quote] Fast det blir inte värst mycket ström utslaget på hur ofta man faktiskt sitter vid datorn alls, och än mindre kör den i 100% load. Jag sitter vid datorn kanske 4h per dag, varav 2 är spelandes WoW eller liknande. WoW drar normalt ca 50-75% av en kärna och kanske 25-30% av två till, sen tar ju systemet lite, så säg att jag har två kärnor som jobbar på, 1/3 av effekten redan där,… Läs hela »