FX-serien får aggressiv prissättning

Vi hade tre stora problem när AMD lanserade sin FX-serie förra året: låg prestanda, hög strömförbrukning och ett för högt pris. Det här är tre av de viktigaste aspekterna när vi tittar på processorer. Om en processor ser bra ut på minst en av punkterna så kan det fatiskt klassas som ett bra köp. Vår åsikt var att FX-8150 helt enkelt hade ett för högt pris i förhållande till vad som erbjöds.

För dagens lansering ser det i alla fall ut som att AMD gjort rätt för sig med prissättningen. Utan att ha börjat titta på prestandatester kan vi säga så mycket att prissättningen är aggressiv från AMD:s sida. Företaget diskuterar inte Intel Core i7 utan har ställt in siktet på Core i5-processorerna. Den stora skillnaden är att Core i5-processorer saknar flertrådstekniken Hyper-threading. AMD har alltså tagit ett steg tillbaka och uteslutit Intels entusiastlösningar ur ekvationen och det reflekteras även i prissättningen. AMD:s rekommenderade pris för toppmodellen FX-8350 är 195 dollar, vilket kan jämföras mot 235 dollar för Core i5-3570K.

7-23

Modell FX-8350 FX-8320 FX-6300 FX-4300
Arkitektur Piledriver
Tillverkningsteknik 32 nanometer (Globalfoundries)
Kodnamn Vishera
Kärnor/Moduler 8/4 8/4 6/3 4/2
Frekvens 4,0 GHz 3,5 GHz 3,5 GHz 3,8 GHz
Turbofrekvens 4,2 GHz 4,0 GHz 4,1 GHz 4,0 GHz
L2-cacheminne 4 x 2 MB 4 x 2 MB 3 x 2 MB 2 x 2 MB
L3-cacheminne 8 MB 8 MB 8 MB 4 MB
GFLOPS 256 – 268,8 224 – 256 168 – 196,8 121,6 – 128
Minnesbuss 2 x 64-bit
Minnesstöd 1 866 MHz
Minnesbandbredd 29,9 GB/s
TDP 125W 125W 95W 95W
Pris $195 $169 $132 $122

Inledningsvis har vi toppmodellen FX-8350 som blir en direkt ersättare till dagens FX-8150. På pappret är de båda identiska på alla punkter förutom en. FX-8350 kommer med en standardfrekvens på 4,0 gigahertz – en ökning med 400 megahertz från FX-8150. Samtidigt är TDP-värdet specificerad till samma nivå som tidigare. Förutom de arkitektoniska förbättringarna bör AMD ha lyckats pressa ut ytterligare prestanda genom att se till att processorn garanterat går i minst 4,0 gigahertz, istället för 3,6 gigahertz.

Därefter har vi FX-8320 som kommer ersätta FX-8120 och som vi gissar på kommer bli det mest prisvärda alternativet även den här generationen. Precis som FX-8350 så är den nya modellen helt identisk på pappret och det är basfrekvensen som har fått ett lyft med 400 megahertz från 3,1 gigahertz till 3,5 gigahertz. FX-6300 som ersätter FX-6200 kommer med en lägre basfrekvens på 3,5 gigahertz vilken kan jämföras mot 3,8 gigahertz. Men turbofrekvensen förblir densamma på 4,1 gigahertz och TDP-värdet har gått ned från 125W till 95W. Vi tror även att FX-6300 borde prestera bättre överlag på grund av den förbättrade arkitekturen.

Sist men även minst så hittar vi FX-4300. Den naturliga frågan vi ställer oss är om marknaden verkligen behöver en sådan processor? Den nyligen lanserade A10-5800K kommer med liknande specifikationer om vi bortser från L3-cacheminnet och priset på de båda är helt identiskt. AMD höll till viss del med om att den kunde vara överflödig men trodde ändå att det fanns en marknad för processorer utan integrerad grafikdel. L3-cacheminnet nämndes som en ”bonus” och det ska även finnas större svängrum för överklockning i deras FX-processorer.

Upplåst med 5 gigahertz i sikte

Samtliga processorer i FX-serien kommer med upplåsta multipliers vilket är väldigt uppskattat. Speciellt när samtliga processorer från Intel är låsta och knappt går att överklocka – om vi bortser från de dyrare modellerna Core i5-3570K och Core i7-3770K. Det här ser AMD som ett stort säljargument. Vi håller med då tanken bakom överklockning i början var att köpa någonting billigt och få det att prestera som någonting bättre och dyrare.

Förutom högre klockfrekvenser från fabrik så ska överklockningen alltså vara förbättrad mot förra generationen. AMD pratar om hur 5,0 gigahertz går att uppnå med deras egna stängda vattenkylningssystem – jämförbart mot exempelvis Corsair H-serien och Antec Kühler. AMD pratar alltså inte om någon exotisk kylning, snarare den typen av kylning som blivit väldigt populär på entusiastmarknaden senaste åren.

16-23

Det låter på AMD som att 5,0 gigahertz är relativt enkelt att uppnå med deras nya FX-processorer. För den som vill veta hur bra vi lyckades får ni söka er till det avsnittet längre bak i testet.

OpenCL utan grafikacceleration

AMD passade som vanligt på att nämna OpenCL, ett ramverk för att skriva program som kan köras på vanliga processorer såväl som grafikprocessorer utan att behöva ta hänsyn till den underliggande arkitekturen. Förutom Apple som grundade projektet så är AMD en av de ledande företagen när det kommer till att få spridning på den öppna standarden och göra det till en vedertagen industristandard.

Företaget hoppas på att så gott som alla applikationer ska ta hjälp av grafikkortet i framtiden. Men de menar även på att vanliga processorer har nytta av OpenCL. AMD visade därför upp ett diagram med den populära testapplikationen x264 Benchmark där de dragit nytta av OpenCL för att koda om en MPEG2-fil till H.264.

10-23

AMD säger att deras egna processorer vinner runt 10 procent på att gå över till OpenCL. En av våra kollegor påpekade under konferensen att de inte visade upp en stapel på Core i5-3570K utan OpenCL och då svarade en av företagets representanter att det var ”bara” runt 5 procents skillnad. Vi väntar fortfarande på att OpenCL ska börja användas på allvar i konsumentapplikationer.

Annons

23
Leave a Reply

Please Login to comment
23 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
Viking1962Black Eagleremru218EisenOldvikingschool Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
EliXyR
Medlem
EliXyR

Va så nära o köpa en Bulldozer här om dagen. Men tur att jag höll i pengarna lite. Blir nog fan en FX-8350 o leka med. 😀

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Nu får min Sabertooth 990FX äntligen byta kung från Sempron till FX. 8320 kom till pappa!

Tack AMD för att ni gjort något äntligen rätt, men är fortfarande lite sur att det tog sådan tid.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Jättekul, blir utan tvekan en FX-8350 när den dyker upp i svensk handel. När Steamroller kommer då börjar AMD komma ifatt Intel med andra ord, fast det beror ju på vad Intel kommer med nästa gång

Hoppas också att i mitt fall att Gigabyte fixar ett nytt BIOS

Tempel
Medlem
Tempel

Lite för hög strömförbrukning i förhållande till den lite för låga prestandan. PhII x6 får klara sig ett tag till helt enkelt.

Anton Karmehed
Admin

Känns skönt att AMD faktiskt ändå hittat sin plats med både Trinity och Vishera, som sagt lite hög energiförbrukning fortfarande men pris/prestanda-förhållandet är svårt att argumentera emot. Hoppas bara för AMD:s skull att man kan nå en högre prestandanivå och därmed även kunna öka priserna/intäkterna något på sina toppmodeller.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Härligt att se att racet inte är helt kört för AMDs del. Det som oroar mig är strömförbrukningen. Om de kunde få bukt på den så den åtmånstånde var i klass med Intels CPUer som presterar bättre. Då har de absolut en marknad för dessa CPUer. Att köpa en billig CPU som presterar dugligt, och sedan överklocka den kan bli ett mycket intressant alternativ för de som har någon begränsad budget, men ändå vill spela på högsta möjliga inställningar.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Roligt att se en processor från AMD som faktiskt ser riktigt trevlig ut. Hade jag byggt en dator nu och inte i våras så hade det nog varit svårare att välja. Tyvärr verkar inte Prisjakt hängt med på att processorn ska kosta 1500-1600, utan den billigaste ligger på 1853:- vilket är för mycket. En 3570K ligger ju på 1695:- vilket gör den till ett bättre köp. Men för 1500:- så är FX-8350 ett givet val, dels för att stödja AMD och dels för att äntligen leka lite med AMD igen. Rätt säker på att Intel kommer att följa FX-8350 med… Läs hela »

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Marquzz”]Roligt att se en processor från AMD som faktiskt ser riktigt trevlig ut. Hade jag byggt en dator nu och inte i våras så hade det nog varit svårare att välja. Tyvärr verkar inte Prisjakt hängt med på att processorn ska kosta 1500-1600, utan den billigaste ligger på 1853:- vilket är för mycket. En 3570K ligger ju på 1695:- vilket gör den till ett bättre köp. Men för 1500:- så är FX-8350 ett givet val, dels för att stödja AMD och dels för att äntligen leka lite med AMD igen. Rätt säker på att Intel kommer att följa FX-8350… Läs hela »

Medlem
WIRN

Verkar komma en 8320 också: http://www.cpu-world.com/CPUs/Bulldozer/AMD-FX-Series%20FX-8320.html

Nyfiken på vad priset för den hamnar

Medlem
WIRN

.

Fredrik
Medlem
Fredrik

Från sid 22 (överklockning)

[quote]Vid rendering slår processorn samtliga [b]fyrkärniga[/b] i Intels arsenal och hamnar endast efter de [b]fyrkärniga[/b].[/quote]

Annars tycker jag processorn verkar intressant för människor som behöver många kärnor men vars budget är begränsad till motsvarande en i5.

Kanske äntligen lite prispress på Intel.

Magnus
Medlem
Magnus

[quote name=”Tempel”]Lite för hög strömförbrukning i förhållande till den lite för låga prestandan. PhII x6 får klara sig ett tag till helt enkelt.[/quote]

Precis.

Dozer 1 år försent, Roller således också ett år försent. Väntade förgäves efter Dozer och efter flopp lanseringen blev det x6 Ph II.

flopper
Medlem
flopper

Bra för de flesta.
men entusiast lär söka sig vidare.

Richard Thorsson
Medlem
Richard Thorsson

[quote name=”flopper”]Bra för de flesta.men entusiast lär söka sig vidare.[/quote] 8350 ser onekligen mycket bra ut för oss entusiaster, speciellt under Linux [url]http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_fx8350_visherabdver2&num=10[/url], där den i många fall piskar 3770. Kan tycka NH gjort ett magert jobb för en gångs skull. Tittar man runt på nätet på olika tester av 8350 under MS windowsmöljö, hittar man tester inom giganten Adobes produktpaket, där processorn ligger i paritet eller t o m före (3770) beroende på vad du skall göra. Detta är program som används hunratals år/dygn världen över. Virtualisering och serverspecifika arbetsuppgifter gigantisk arbetsbelastning världen över. Sju-tju’fyra-tresexti’fem! Som jag ser det… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”richard@nora”][quote name=”flopper”]Bra för de flesta.men entusiast lär söka sig vidare.[/quote] 8350 ser onekligen mycket bra ut för oss entusiaster, speciellt under Linux [url]http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_fx8350_visherabdver2&num=10[/url], där den i många fall piskar 3770. Kan tycka NH gjort ett magert jobb för en gångs skull. Tittar man runt på nätet på olika tester av 8350 under MS windowsmöljö, hittar man tester inom giganten Adobes produktpaket, där processorn ligger i paritet eller t o m före (3770) beroende på vad du skall göra. Detta är program som används hunratals år/dygn världen över. Virtualisering och serverspecifika arbetsuppgifter gigantisk arbetsbelastning världen över. Sju-tju’fyra-tresexti’fem! Som jag ser… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

Bra recension NH! 🙂

Vad skönt att AMD är tillbaka! 🙂 Tycker den presterar bra och priset ser ut att bli riktigt bra det med. 🙂 Känns som att AMD är på väg tillbaka vilket är bra för CPU marknaden. 🙂 Strömförbrukningen är dock fortfarande det som skulle behöva åtgärdas men det kanske man kan få ordning på längre fram med nästa generation Bulldozer prollar. Jag tycker AMD har lyckats bra med detta! 🙂

drizzit
Medlem
drizzit

Min 1090T får nog gå ett tag till men ser ju bättre ut för AMD’s del iaf… hoppas bara dom överlever till nästa arkitektur.

Richard Thorsson
Medlem
Richard Thorsson

[quote name=”drizzit”]Min 1090T får nog gå ett tag till men ser ju bättre ut för AMD’s del iaf… hoppas bara dom överlever till nästa arkitektur.[/quote]

De överlever nog vidare 😆 Frågan är vad som händer med x86-arkitekturen på sikt. För tjugo år sedan hoppades jag så innerligt att RISC-processorerna skulle leda utvecklingen framåt. Idag håller jag andan och älskar x86 (CISC), kanske mest av emotion, men ändå! :-p

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Steamroller med förbättrad entrådad prestanda kan gott o väl bara hamna till A-serien där 2 moduler kan bli mer effektivt och spotta ut Excavator första kvartalet 2014 tillsammans med en ny styrkerts(12sataIII, 16x/16x PCIE3.0 och DDR4?).
AMD behöver lägga fokus på CPU optimeringar för mjukvara och framförallt spel vilket har inte sett bra ut efter den originella FX seriens lansering. Spel är juh en sådan pass stor marknad hos konsumenter och Intel sitter väldigt säkert där.

Eisen
Gäst
Eisen

Här är de fyra nya med priser.
http://www.komplett.se/k/kcp.aspx?sku=766050&sku=766049&sku=766048&sku=766047

Hmm, lite dyr än, men snart får mitt Sabertooth 990FX en FX-8350 som ersättning till min trogna X4 965BE 8) 😀

remru218
Gäst
remru218

[quote name=”Eisen”]Här är de fyra nya med priser.
http://www.komplett.se/k/kcp.aspx?sku=766050&sku=766049&sku=766048&sku=766047

Hmm, lite dyr än, men snart får mitt Sabertooth 990FX en FX-8350 som ersättning till min trogna X4 965BE 8) :D[/quote]

Hör av dig när du ska sälja din x4 965BE

Black Eagle
Gäst
Black Eagle

[quote name=”Tempel”]Lite för hög strömförbrukning i förhållande till den lite för låga prestandan. PhII x6 får klara sig ett tag till helt enkelt.[/quote] Fast det blir inte värst mycket ström utslaget på hur ofta man faktiskt sitter vid datorn alls, och än mindre kör den i 100% load. Jag sitter vid datorn kanske 4h per dag, varav 2 är spelandes WoW eller liknande. WoW drar normalt ca 50-75% av en kärna och kanske 25-30% av två till, sen tar ju systemet lite, så säg att jag har två kärnor som jobbar på, 1/3 av effekten redan där, sen bara två… Läs hela »

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Bra sagt[quote name=”Black Eagle”][quote name=”Tempel”]Lite för hög strömförbrukning i förhållande till den lite för låga prestandan. PhII x6 får klara sig ett tag till helt enkelt.[/quote] Fast det blir inte värst mycket ström utslaget på hur ofta man faktiskt sitter vid datorn alls, och än mindre kör den i 100% load. Jag sitter vid datorn kanske 4h per dag, varav 2 är spelandes WoW eller liknande. WoW drar normalt ca 50-75% av en kärna och kanske 25-30% av två till, sen tar ju systemet lite, så säg att jag har två kärnor som jobbar på, 1/3 av effekten redan där,… Läs hela »