AMD köpte för fem år sedan upp ATI, och inte förrän i slutet av 2010 och under sommaren bar affären den frukt man länge väntat på. Fusion-konceptet, en APU där man kombinerat CPU och GPU på en kiselkrets med expertisen från processor- och grafiksidan är någonting AMD satsar helhjärtat på. Man har inga som helst planer på att släppa traditionella processorer för bärbara i framtiden.

Sedan uppköpet av ATI 2006 pratade AMD konstant om att ”The Future is Fusion”. Fusion-konceptet går ut på att kombinera den traditionella CPU:n/processorn med GPU:n/grafikprocessorn, eller grafikkortet. Tanken var att dra nytta av de till synes helt olika grundkoncepten, för att låta dem hjälpa varandra i olika typer av beräkningar – och inte bara spel.

Toby_Williams1Vi har nu fått bevittna de första produkterna på marknaden, och frukten av företagets affär för nu 5 år sedan. Brazos-plattformen som släpptes i slutet av 2010 i form av Ontario och Zacate, och Danube/Lynx-plattformen med Llano ”Beavercreek” och ”Wintercreek”. AMD har sett att det var de här produkterna de behövt, inte minst på den bärbara marknaden.

I samtal med AMD:s nya ansvarige för konsumentprodukter i företagets nya Norra Europa-region (Sverige, Norge, Danmark, Finland, Storbritannien och Irland) Toby Williams framgick något intressant, men samtidigt inte oväntat. AMD har inga planer på att utveckla, och släppa vanliga processorer/CPU:er för bärbara datorer. AMD anser att det är en nisch-marknad som inte är värd att engagera sig i, sedan tror de självklart på sitt Fusion-koncept. Han menar på att med deras produkter får man mycket mer grafik och längre batteritid, till ett lägre pris än konkurrenten. Behöver man mer grafikkraft finns alltid Dual Graphics att välja på, men hög processorkraft i bärbara är ingenting som prioriteras av majoriteten konsumenter idag.

Som vi ser, står bara APU:er på menyn för AMD:s bärbara plattformar

Vi har redan tidigare sett i läckta produktplaner från AMD att inga vanliga processorer fanns planerade, men nu har vi det som många misstänkt, bekräftat av AMD själva. Prestandamaskinerna med en stark och strömhungrig processor, parad ihop med ett ännu hungrigare grafikkort kanske inte är det som står högst på menyn när man är på jakt efter nästa bärbara men det är trots allt en marknad som existerar.

Att AMD tror helhjärtat på sina APU:er är det inga tvivel om. Man pratade även om att man lägger ned mer resurser än någonsin tidigare på utveckling av mjukvara, där man idag har ett partnerskap på över 100 utvecklare och företag. Samarbetet går ut på att få program att använda GPU:n till annat än just spel med hjälp av OpenCL, vilket är vad hela Fusion-konceptet står för.

När han fick frågan om Intels Ultrabook-koncept, var det inget han kunde svara på i dagsläget. Men att det är en intressant plattform var det inga tvivel om, och han antydde tydligt att det är ett tåg AMD tänker hoppa på. Vi påpekade att AMD:s CFO, Thomas Seifert faktiskt avslöjat att Llanos uppföljare, Trinity ska komma i smaker med ett TDP-värde lägre än hälften av de 35W Llano har i bärbara. Då han inte kunde kommentera ännu olanserade produkter fick vi svaret att om Thomas sagt det, är det någonting vi borde lita på.

Surfplattor var ännu ett ämne som diskuterades under mötet. Skämtsamt frågade vi om modeflugan iPad skapat kommer att försvinna, och med ett skratt fick vi helt enkelt svaret att det tror han absolut inte. Windows 8 kommer hjälpa att driva utvecklingen av surfplattor framåt, och AMD tänker i samband med lanseringen av det nya operativsystemet lägga ett större fokus på marknaden. Med Windows 8 kommer något helt nytt upp på den tidigare x86-dominerade PC-marknaden. Vi pratar självklart om ARM.

AMD surfplattor, med Windows 8 Developer Preview

Det var för tidigt att kommentera hur konkurrenskraftig ARM och dess partners kommer bli, utan nöjde sig med att säga att vi har intressanta tider framför oss där den bakomliggande arkitekturen kommer vara mindre viktig. Han sa däremot att AMD har kan pressa ned strömförbrukningen i deras APU:er, och tror att man kommer kunna konkurrera med högre prestanda.

Toby_Williams3ASUS X53T, ASUS 1215B och ASUS X73T från höger till vänster

Vi ska inte heller glömma bort att ASUS närvarade ihop med AMD på dagens eskapader. Fokuset låg idag specifikt på Llano A6-serien för bärbara, men även en minsting som funnits ute över ett halvår på marknaden med E-350. Fokuset med både X53T och X73T vi ska skriva lite om nedan, ligger på den höga grafikprestanda de skeppas med i förhållande till många dyrare datorer på marknaden.

ASUS Eee PC 1215B (mitten) är en av få 12,1″-datorer på marknaden, som kommer utrustad med 4 GB RAM, 500 GB hårddisk och en skärm med upplösningen 1 366 x 768. Enligt ASUS själva ska det vara en storsäljare, och efter att ha klämt på den är våran objektiva åsikt att den kommer med en stabil konstruktion som ger ett intryck av kvalité. APU:n som sitter i är den välkända E-350, men ASUS sa att den här modellen ska uppdateras inom kort med AMD:s nya E-450. ASUS Eee PC 1215B finns i butik med ett pris på runt 4 000 kr.

ASUS X53T (vänster) är en 15,6″-modell med upplösningen 1 366 x 768 som kommer utrustad med 8 GB RAM och en 640 GB hårddisk. Modellen kommer med AMD A6-3400M, och ett diskret HD 6650M med 1 GB DDR3-minne som tillsammans i Dual Graphics-läge/Crossfire blir ett HD 6720G2. Även denna modell måste vi säga kändes bra i händerna. Den här modellen kostar idag 5 500 kr.

ASUS X73T (höger) är en 17,3″-dator som även får höjd upplösning till 1 600 x 900. Även denna dator får 8 GB RAM, och en något större hårddisk på 750 GB. Likt lillebror, kommer den med AMD A6-3400M och ett diskret HD 6650M med 1 GB DDR3-minne som tillsammans i Dual Graphics-läge/Crossfire blir ett HD 6720G2. Även sett till design och konstruktion är den väldigt lik X53T. Den här modellen kostar idag 6 000 kr, och 500 kr extra för lite större skärm men framförallt högre upplösning får ses som ett bra uppköp för den lilla prisskillnaden mot X53T.

Toby_Williams2Med detta avslutar vi med att gratulera Toby Williams för sin nya position hos AMD, och inte minst för att han tog sig tid att träffa oss idag!

Relaterade nyheter:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Swedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Bra artikel Jacob!

Riktigt bra priser på Llano bärbara helt klart. Och Zacate givetvis!