ARTIKEL  Intel släppte under gårdagen årets, förhoppningsvis, största bomb på PC-marknaden. Tillverkaren har skeppat 8 miljoner styrkretsar ur sin nya 6-serie de senaste 3 veckorna och alla lider av ett tillverkningsfel som helt sonika kan göra flera SATA-portar obrukbara. Intel väntas plikta med runt 1 miljard dollar efter sitt misstag, vi har förklarar hur ”Cougar-gate” drabbar Dig som konsument.

Först och främst är det viktigt att identifiera vad som verkligen är fel och hur det kan påverka Intels kunder vilket gör att vi blickar vidare mot Intels nya 6-serie av styrkretsar. Med utvecklingsnamnet Cougar Point har den nya styrkretsfamiljen utvecklats specifikt för Intels andra generations Core-processorer, även kända som Sandy Bridge. 

Eftersom Cougar Point ligger till grund för alla styrkretsar som tillverkats för den nya mellanklassplattformen riskerar alla 8 miljoner sålda kretsar att påverkas av det tillverkningsfel som Intel nu hittat och åtgärdat. Vilket omfattar alla styrkretsar i 6-serien vi nämnt i vår artikel om Sandy Bridge, bland annat desktopmodellerna Intel P67 och H67. Problemet med ett hårdvarufel som detta är att inga mjukvaruuppdateringar i världen kan ändra på det faktum att något är fel i kretsarna som skeppats.

P67-blockdiagram
Bara Intels styrkretsar lider av tillverkningsfelet, Sandy Bridge-processorerna påverkas inte.

Intel tvingar omedvetet användare över till den nya SATA 6,0 Gbps standarden

I fallet Cougar Point har Intel isolerat felet till en transistor i klockgeneratorn för sin SATA 3,0 Gbps-kontroller. Transistorn har enligt rapporter fått en för hög aktiveringsspänning vilket efter långvarig användning kan göra att transistorn och kontrollerkretsen skadas, vilket i sin tur gör moderkortens SATA 3,0 Gbps portar obrukbara. Intel hävdar att det är 5-15% risk att portarna går sönder under en 3 årsperiod, beroende på användningsscenario, som exempelvis ökade spänningar eller höga arbetstemperaturer.

Detta är givetvis väldigt dåliga nyheter för Intel och även för de konsumenter som köpt ett Sandy Bridge system. Men det finns även goda nyheter, eller förmildrande omständigheter om vi ska vara lite diplomatiska.

Intel använder olika klockgeneratorer för sina SATA 3,0 Gbps och SATA 6,0 Gbps portar. Det betyder att moderkortens SATA 6,0 Gbps portar som i Cougar Point-kretsen är två till antalet och benämns som SATA 0 och SATA 1 är helt felfria. Med andra ord kan en konsument använda sig av två SATA-enheter på Intels primära portar i 10 år utan att riskera några problem, något som gör problemen mindre allvarliga på den bärbara marknaden där många system oftast använder sig av endast två SATA-enheter.

Samtidigt pekar det mesta mot att endast prestandan och funktionen på inkopplade enheter påverkas, det bör inte finnas risk för skrivfel eller korrupt data även om vi inte förespråkar att man chansar med detta.

satafel
Cougar Point-kretsarnas SATA 6,0 Gbps portar är helt opåverkade av tillverkningsfelet.

Försäljningsstopp tills nya Cougar Point-moderkort står klara i slutet av april

Problematiken kvarstår dock i det faktum att Intel skeppat 8 miljoner styrkretsar med ett nu känt tillverkningsfel. Intel har nu löst tillverkningsfelet och tillverkar nya styrkretsar i 6-serien för glatta livet. Men även om de nya styrkretsarna väntas lämna fabrikerna redan de närmaste veckorna tar det ganska lång tid för dem att nå moderkortstillverkare som i sin tur trycker ut nya moderkort med de fungerane styrkretsarna. Fram tills att de nya moderkorten står färdiga kommer mer eller mindre all försäljning av Sandy Bridge att stoppas, något som redan skedde under gårdagen när Intel släppte bomben. I direktkontakt med Intel har NordicHardware fått följande uppgifter om när vi kan vänta oss de nya P67/H67-moderkorten på marknaden;

We are currently running wafers through the fab. We expect output in customers hands in late February, berättade Dave Salvator Senior Communications Manager vid Intel

För vanliga slutkonsumenter betyder detta troligtvis att vi inte kommer få se någon större tillgänglighet av moderkort i handeln förrän under mars, kanske till och med april månad. Något som bör betyda att Intels nya Z68-styrkrets som tar fördelarna från både H67- och P67-styrkretsarna ska finnas i handeln ungefär samtidigt. Vilket enligt oss då blir en mycket intressantare lösning för dem som är intresserade av Sandy Bridge, vilket man fortfarande bör vara då processorerna som inte lider av några problem är mycket bra produkter.

Uppdatering: Vi har nu fått våra farhågor bekräftade, Intels partners väntas inte ha nya moderkort klara förrän i slutet av april, större kvantiteter kan dröja så länge som till maj månad. Mer information om hur inbyten av moderkort kommer att ske finns längre ned i artikeln.

Nuvarande användare har flera valmöjligheter

Vi har i skrivande stund inte fått fullständiga uppgifter från Intel om hur man tänkt lösa problemen med de 8 miljoner styrkretsar som redan finns på marknaden. Men vad det verkar har man tillsammans med moderkortstillverkare, datorbyggare och återförsäljare arbetat fram ett flertal lösningar för konsumenter som investerat i Sandy Bridge-plattformen.

När nyheten först slog ned under eftermiddagen den 31 januari lät det enligt Intels första uttalande som att de flesta Cougar Point-användare var helt utan räddning. I takt med att Intel släppt mer information om roten till problemet har det målats upp en något ljusare bild av läget och därmed även gett tidiga Sandy Bridge-användare flera valmöjligheter, några vilka vi listat här nedan.

  • Användare som INTE nyttjar Intels egna SATA 3,0 Gbps portar (2-5) kan på det stora hela fortsätta som om att ingenting hade hänt. Intels SATA 6,0 Gbps portar påverkas inte av felet och även externa SATA-kontroller kretsar eller kontrollerkort fungerar felfritt. När sedan information om komponentutbyte eller kompensation publiceras får man efter eget val bestämma sig för hur man vill gå tillväga.
  • De som använder en eller flera av Intels SATA 3,0 Gbps portar bör försöka flytta sina enheter till andra SATA-portar. Finns det inga extra portar eller kontrollerkort tillgängliga kan det vara en idé att koppla ur de hårddiskar som använder Intels SATA 3,0 Gbps portar och stänga av desamma i BIOS.
  • Intel hävdar att det är på sin höjd 5-15% risk att ett moderkort får problem med SATA port 2-5 under en 3 årsperiod. Det är alltså möjligt för användare att köra på som vanligt med SATA 3,0 Gbps portarna och hoppas på det bästa, även om detta inte är något vi rekommenderar.

sata
Flera moderkort har extra SATA-portar som med externa kontrollerkretsar inte påverkas av felet.

Hela försäljningskanalen väntar på mer information

I nuläget handlar allting i slutändan om att vänta på mer information. Varken moderkortstillverkare eller återförsäljare har fått någon konkret information för hur man ska återgälda sina kunder och klienter. Som det ser ut idag har svenska återförsäljare tagit fram olika lösningar i väntan på mer information från Intel.

Exempelvis lovar svenska Komplett.se samt Dustinhome.se att skicka ut ett externt SATA-kontrollerkort helt kostnadsfritt till alla Sandy Bridge-kunder som begär detta, något som är en tillfällig ersättning tills man vet mer om hur ett eventuellt moderkortsutbyte ska gå till. Även Inet.se har lagt upp mer information om problemen med Sandy Bridge och hur man hanterar frågan.

Hur andra svenska återförsäljare ställer sig i frågan är oklart, men klart är att alla väntar på mer information. 

En smärre katastrof för Intel och dess partners

Att Intel tillverkat och skeppat 8 miljoner styrkretsar med ett transistorfel är nog så nära man kan komma en katastrof på PC-marknaden idag. Intel beräknar att slutnotan för reparationer, ersättningsprodukter och förlorad omsättning uppgår till runt 1 miljard dollar, vilket knappast får denna jätte på fall (omsättningen under tredje kvartalet 2010 låg på 11,1 miljarder dollar) men som mer eller mindre kastas ut i tomma intet.

sandybridge
Gabe Newell vd hos spelutvecklaren Valve håller upp en Sandy Bridge wafer.

Värre kan vara de långsiktliga skador Intel ådrar sig i förtroende och inte minst i det faktum att man ger AMD ett par månaders extra andrum inför lanseringen av mellanklassplattformen Llano. 

Även om Intel haft en av sina sämre veckor på många år är ”Cougar-gate” också ett stort avbräck för andra tillverkare i branschen, inte minst moderkorts- och minnestillverkare som satsat mycket pengar och resurser på den i övrigt mycket bra Sandy Bridge-plattformen.

To reiterate earlier statements made, Intel stands behind its products and is committed to product quality. For computer makers and other Intel customers that have bought potentially affected chipsets or systems, Intel will work with its OEM partners to accept the return of the affected chipsets, and plans to support modifications or replacements needed on motherboards or systems, svarade Dave Salvator Senior Communications Manager vid Intel

Även för återförsäljare, inte minst de svenska, är det ett mycket tufft läge. Försäljningsstop, rullande Sandy Bridge-annonskampanjer och en allt jämt växande arbetsbörda med RMA-ärende gör att omsättningen urholkas och man vet i skrivande stund inte ens när man kan få in nya moderkort med fungerande kretsar för försäljning. Intels Sandy Bridge-processorer fortsätter att sälja då dessa i sig inte lider av några problem, men utan moderkort blir det inga stora försäljningssiffror.

Konsumenterna trots allt de som klarar sig lindrigast undan

Det finns någon ingen som vill köpa en produkt som man vet har ett potentiellt tillverkningsfel och detta kommer att innebära att de flesta som köpt en dator eller ett moderkort med Intels 6-serie av styrkretsar kommer att behöva lägga tid och energi i att byta ut sina komponenter eller helt enkelt installera ett extra SATA-kontrollerkort. Detta är något som med rätta skapar irritation och inte minst frustration för de användare som varit nöjda med sin mycket välpresterande Sandy Bridge-plattform.

Intel och dess partners är dock de som kommer att få ta de ekonomiska smällarna och de användare som vet med sig att man aldrig kommer att använda SATA-port 2-5 kan faktiskt gå vidare i sina liv utan några mer bekymmer relaterade till Cougar Point-styrkretsen. Det Intel idag inte kan svara på är hur deras retur-policy kommer att vara utformad, om den blir tidsbegränsad eller på något annat sätt reglerad.

Värre är det nästan för de kunder som varit intresserade av den i övrigt bästa processorplattformen på marknaden idag, det kommer att dröja veckor, kanske månader innan nya datorer och moderkort finns i kanalen vilket betyder att man som Sandy Bridge-intressent har en lång väntan framför sig.

Intel har trots allt tagit konsekvenserna av sina misstag och det ska även sägas att man varit mycket måna om att få ut den information man haft till media. 

Vi står fast vid att Intel Sandy Bridge och Core i5-2500K samt Core i7-2600K är de mest intressanta processorerna på marknaden idag. Det är därför extra tråkigt att Intels Cougar Point-styrkretsar sätter käppar i hjulet för hela plattformen.

Uppdatering 2011-02-02:

Moderkortstillverkare har nu börjat publicera information om hur deras kunder ska gå till väga för att få sina nuvarande Cougar Point-moderkort utbytta. Något som generellt inte väntas kunna ske förrän i slutet av april som tidigast. 

Vi kommer att följa upp denna artikel med nyhetsrapportering och även uppdateringar kring hur återförsäljare och tillverkare kommer att sköta sina returärende. Eventuella frågor till företagen kan ni även ställa i kommentarerna så ska vi försöka få svar på så mycket vi kan.

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Anton KarmehedphudenLaglordenhymerKogster Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem

dags att flytta mina diskar till en annan låda.

men moderkortet och prolle går i 5ghz så ingen brådska med byte än 🙂

hymer
Medlem
hymer

1 miljard dollar?? :O Gabe Newell är CEO för Valve och han jobabr inte på Intel 🙂

Alexander Anderson
Medlem
Alexander Anderson

Bara jag som tänkt på att man inte fått höra om vilkas huvud som rullar för det här. Jag menar design och produktions cheferna lär ju få det hett om öronen

hymer
Medlem
hymer

Anton: 😉

haha ja fy fan för att vara dom som är ansvariga för detta då det är en massa pengar som bara försvinner och massa tappad försäljning samt tappat förtroende för företaget.

Per SJöberg
Medlem
Per SJöberg

När vi talar om dyra missar så måste jag i så fall nämna oljeplattformen sleipners öde.
En miss när det kommer till FEM-analyser kan få ödestigra konsekvenser. ca 700 miljoner $ på den tiden (1991).

http://www.ima.umn.edu/~arnold/disasters/sleipner.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Sleipner_A_offshore_platform

Laglorden
Medlem
Laglorden

Bra skrivet och bra sammanfattning på läget.

Men vaffö, måste de SLÄNGA 8 miljoner färdigtillverkade moderkort, sicket resurs-slöseri. Kan de inte bara skriva ”något defekta” på dem eller limma igen SATA portarna med superlim och sen sälja dem till rea-pris (säg 50% rea). Tror många skulle köpa ett 2.000:- kort för 1.000:- även med några portar permanent ”avstängda”. Då håller de ju liv i processorförsäljningen också….

Eller skicka bara ut en biosupdate som gör typ: if (stepping B2) stäng av port 2-5.

Per SJöberg
Medlem
Per SJöberg

En saker är dock säker. De kommer att ha reservdelar så att det räcker och blir över (undantaget cougar-kretsen)!