Haswell - en ny flotta stationära processorer

Haswell följer i samma fotspår som Ivy Bridge och är tänkt att ärva både namnschema och pris från sina föregångare. Det är ingen liten skara modeller det rör sig om, och vi kommer sammanfatta de mest relevanta nedan.

lineup1

Flaggskeppsmodellen Core i7-4770K ersätter nuvarande i7-3770 med sina snarlika specifikationer. Här gäller fortfarande 3,5 gigahertz basfrekvens och 3,9 gigahertz turbofrekvens på fyra kärnor med åtta trådar genom hyperthreading, 6 megabyte L3-cache och en upplåst multiplikator för överklockning. 4770K är även utrustad med grafikdelen Intel HD Grapics HD 4600 som arbetar i upp till 1 250 megahertz. Core i7-4770 erbjuder identiska specifikationer fast utan upplåst multiplikator, till ett något lägre pris, och varianterna med S- och T-suffix sparar in på klockfrekvenserna för ett lägre TDP – minskad effektförbrukning.

lineup2

Ersättaren till den populära i5-3570K utan Hyperthreading heter i5-4670K och ärver precis som i7-4770K sina specifikationer mer eller mindre rakt av utöver den uppgraderade grafikkretsen och något högre TDP. Även här finns en version utan K-suffixen med låst multiplikator och en lite lägre prislapp, och med S- respektive T-suffix med lägre strömförbrukning.

lineup3

Core i5-4570 är minstingen, med en basfrekvens på 3,2 gigahertz och turbo till 3,8 gigahertz, samma 6 megabyte L3-cache som sina syskon, samma HD 4600-grafik men utan upplåst multiplikator.

Vi hittar även en variant kallad i7-4770R som använder sig av BGA-packning snarare än LGA 1150 sockeln samt den kraftfullare grafikkretsen Iris HD 5200. Vi har dock ännu inget testexemplar med denna processor och vet heller inte exakt vilka produkter Intel tänkt sig använda dessa kretsar i. Med BGA-packning sitter processorn fastlödd på moderkortet och troligtvis kommer R-modellerna användas i kraftfullare allt-i-ett-datorer eller kommande minisystem som Intel NUC. Vi kommer även kunna gå igenom BGA-processorerna och Iris-grafikkretsarna djupare framöver i samband med lanseringen av Haswell för bärbara datorer

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
-Tjalve-smockeAMD73jacozz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niklas Öryd
Medlem
Niklas Öryd

Detta test var dagens överraskning.
Bra test!
Trodde dock dom skulle vara mer strömsnåla än föregående.
Synd att dom inte har en kraftigare grafikdel i nån vanlig processor:(

Vore kul med ett test på ett par lite svagare processorer till t.ex. HTPC o lättare speldatorer. Då med integrerad grafik endast.
T.ex. kommande AMD a10-6600k mot nån Intel med lika prislapp.
//NiQ3

qw
Gäst
qw

På sidan 2 står det ”Ersättaren till den populära i5-3570K utan Hyperthreading heter i5-4670K och ärver precis som i7-3770K sina specifikationer”
Borde väl vara ”och ärver precis som i7-4770K sina specifikationer”

På sidan 28 står det att Haswell är ett ”tick”, ska vara en ”tock”.

flopper
Medlem
flopper

dålig överklockning gör dessa till en besvikelse.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

När det är sån liten ökning för varje ny Intel processor så kanske AMD har en chans att komma tillbaka i spelet? får hoppas på det i alla fall så att marknaden blir mer jämnt fördelad. Läser man på sweclockers så verkar det som väldigt många inte kommer att uppgradera till Haswell

jacozz
Gäst
jacozz

Hoppsan!
Jag tror ni råkade publicera AMD 6800k-resultat nån dag för tidigt 😉
Under rubriken (Spelprestanda med diskret grafik current position)

AMD73
Medlem
AMD73

ca 8% snabbare en ive och sedan sd kom för hur länge sedan? 3 år? så snackar vi utvecklingen nästan stått stilla. tänk fall AMD släppte något bra istället för super försenade bulldoser, som sög totalt.okej i laptops är Haswell bra mot ive på flera sätt. antar det. annars kan ju lika gärna sluta ta fram något nytt och vänta 10 år tills AMD kommer med något bra igen hahah

smocke
Medlem
smocke

Tur man sitter på en 2600K SB istället för ivy/hashwell… bättre klockar cpu än SB får man fan leta efter!

Skulle aldrig byta ut denna SB imot nån av dom nyare cpu’erna som klockar rätt pissigt…

Medlem
WIRN

Generation efter generation riktar sig mot laptops och inte desktop. Känns mer och mer onödigt/dumt att köpa en desktop

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag tycker det ser mycket bra ut. Det viktigaste är strömförbrukningen och den har fått sig en ordentlig förbättring. Då kanske vi äntligen kan få se tablethybrider med något roligare än Intel Atom.