Strömförbrukning

energi

Med den vikt Intel lagt på energieffektivitet vill vi givetvis se vad resultatet blir i praktiken. Vi har här mätt strömförbrukningen hos våra tre Haswell-processorer samt referenser i tre olika scenarion. Vi mätte det totala systemets strömförbrukning belastningsfritt i skrivbordsmiljö, vid belastning i Battlefield 3 för att se hur energiåtgången ter sig när grafikdelen får svettas samt i benchmarkprogrammet Cinebench för en bild av energiåtgången vid belastning av främst CPU-delen.

Märk väl att vi valde att isolera processorkretsens förbrukning genom att göra alla tester med integrerad grafik. AMD FX-3850 använder sig av ett Radeon HD 6450 med ett TDP-värde på 27 watt och därmed inte ger helt jämförbara siffror, särskilt vid spelbelastning.

Power_idle

Utan belastning märks Intels optimeringar av direkt, och Haswell-processorerna lägger sig omkring 10 watt mindre än Sandy Bridge, och jämförbart med AMD A10-5800K.

Power_load_bf3

När vi belastar processorerna i ett spelscenario och grafikdelen får arbeta är Haswell fortfarande strömsnålast i sällskapet. Här är dock skillnaden mindre jämfört med Ivy Bridge, men Haswell innehar desto större försprång från AMD A10-processorerna och deras kraftfullare grafikdel.

Power_load_cinebench

När vi istället mäter under belastning från Cinebench ser resultatet betydligt mer spritt ut. Här är i5-4570 strömsnålast bland Haswell-processorerna, men trumfas än dock av den äldre i5-3570K. Skillnaden mellan i7-4770K, i7-3770K och A10-5800K är i det här fallet försumbar, och i7-4670K drar något mindre än i7-3770K.

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
-Tjalve-smockeAMD73jacozz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niklas Öryd
Medlem
Niklas Öryd

Detta test var dagens överraskning.
Bra test!
Trodde dock dom skulle vara mer strömsnåla än föregående.
Synd att dom inte har en kraftigare grafikdel i nån vanlig processor:(

Vore kul med ett test på ett par lite svagare processorer till t.ex. HTPC o lättare speldatorer. Då med integrerad grafik endast.
T.ex. kommande AMD a10-6600k mot nån Intel med lika prislapp.
//NiQ3

qw
Gäst
qw

På sidan 2 står det ”Ersättaren till den populära i5-3570K utan Hyperthreading heter i5-4670K och ärver precis som i7-3770K sina specifikationer”
Borde väl vara ”och ärver precis som i7-4770K sina specifikationer”

På sidan 28 står det att Haswell är ett ”tick”, ska vara en ”tock”.

flopper
Medlem
flopper

dålig överklockning gör dessa till en besvikelse.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

När det är sån liten ökning för varje ny Intel processor så kanske AMD har en chans att komma tillbaka i spelet? får hoppas på det i alla fall så att marknaden blir mer jämnt fördelad. Läser man på sweclockers så verkar det som väldigt många inte kommer att uppgradera till Haswell

jacozz
Gäst
jacozz

Hoppsan!
Jag tror ni råkade publicera AMD 6800k-resultat nån dag för tidigt 😉
Under rubriken (Spelprestanda med diskret grafik current position)

AMD73
Medlem
AMD73

ca 8% snabbare en ive och sedan sd kom för hur länge sedan? 3 år? så snackar vi utvecklingen nästan stått stilla. tänk fall AMD släppte något bra istället för super försenade bulldoser, som sög totalt.okej i laptops är Haswell bra mot ive på flera sätt. antar det. annars kan ju lika gärna sluta ta fram något nytt och vänta 10 år tills AMD kommer med något bra igen hahah

smocke
Medlem
smocke

Tur man sitter på en 2600K SB istället för ivy/hashwell… bättre klockar cpu än SB får man fan leta efter!

Skulle aldrig byta ut denna SB imot nån av dom nyare cpu’erna som klockar rätt pissigt…

Medlem
WIRN

Generation efter generation riktar sig mot laptops och inte desktop. Känns mer och mer onödigt/dumt att köpa en desktop

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag tycker det ser mycket bra ut. Det viktigaste är strömförbrukningen och den har fått sig en ordentlig förbättring. Då kanske vi äntligen kan få se tablethybrider med något roligare än Intel Atom.