Slutledning och rekommendationer

Med alla dessa tester i backspegeln är det dags att sammanfatta våra upplevelser av Intels nya stationära plattform. Vi befinner oss i en tid då prestandaökningarna mellan generationer inte direkt sker i milakliv, utan det är något mer sparsamma framsteg som gäller och så även för Haswell. Som väntar toppar dock flaggskeppet Core i7-4770K mer eller mindre samtliga av våra CPU-tunga tester, och måste konstateras vara den överlag snabbaste fyrkärniga konsumentprocessorn på marknaden idag, och de två syskonen i5-4670K och i5-4570 erbjuder också tydliga framsteg.

HSW_Ci7_Unlocked_boxBåde överklockning och minnesskalning lämnar dock en del att önska. Med luftkylning lyckades vi knuffa upp frekvenserna för både i7-4770K och i5-4670K till 4,4 gigahertz, vilket i fallet i7-4770K utgör en ökning på 900 megahertz, något mindre än vad vi lyckades uppnå med föregångaren i7-3770K. Vi hade både förväntat oss och hoppats att se bättre resultat i detta avseende. Förhoppnings får vi se detta förbättras i processkrympningen  Broadwell nästa år, men det är ännu långt borta.

Vad Intel onekligen lyckats med är däremot att effektivisera energiförbrukning i sina nya kretsar och Haswell drar ungefär 10 watt mindre än Ivy Bridge utan belastning. Detta försprång är dock inte lika tydligt vid belastning, och ter sig väldigt olika beroende på om det är CPU, GPU eller en kombination av dem båda som belastas. I vissa fall är de äldre Ivy Bridge-processorerna strömsnålare eller jämlika med såväl Haswell som AMD:s APU-kretsar.

Intel Graphics HD 4600 snubblar på mållinjen

Grafikdelen HD 4600 ger en prestandaskjuts från HD 4000 i samtliga scenarion – ibland markant, ibland försumbar, men i de flesta fall definitivt märkbart. Intel når dock inte riktigt hela vägen vad gäller att tampas med AMD:s inbyggda grafikdelar, och hamnar i merparten av testerna en bra bit bakom. Och då är det än dock förra årets modeller A10-5700 och A10-5800K som testats mot, modeller som inom kort kommer ersättas av Richland-plattformen. Vi kan kallt konstatera att grafikkretsen GT2 och Intel HD Graphics 4600 fortfarande inte räcker långt om man är ute efter någon form av spelbar grafik i 1080p-upplösning. Med lägsta grafikinställningarna kan vi med nöd och näppe komma upp i någotsånär spelbara frekvenser men det vill till lägre upplösningar än så för att grafikdelarna ska kunna ge god prestanda. Det ska däremot bli mer intressant att se vad de på pappret betydligt kraftfullare GT3 och GT3e grafikkretsarna kan åstadkomma i Intels mobila plattformar.

AMD är med andra ord fortfarande obestridd kung av integrerad grafikprestanda, en titel som i det här fallet dock också kommer med en något högre strömförbrukning. Men för den som vill ha klassledande CPU-prestanda i samband med grafikdelen är loppet betydligt jämnare. Vi ser också fram emot att kunna jämföra Haswell med de kommande Richland-processorerna, för en mer omfattande bild av vad som kommer definiera den stationära marknaden år 2013.

AMD kan inte konkurrera i CPU-prestanda

Ska vi summera Intels lansering av Haswell för desktopmarknaden kan vi konstatera att evolutionen går vidare. Fokus börjar flyttas allt mer mot energieffektivitet och sett till CPU-prestanda är det knappast några uppseendeväckande skillnader mot föregångaren Ivy Bridge. Vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att Intel fortfarande springer åttor kring AMD i de flesta CPU-begränsade applikationer vi testar. AMD:s APU-kretsar jobbar i en helt annan prisklass än de Intel-processorer vi testar här idag och det röda lägret har helt enkelt inga kretsar kraftfulla nog för att sätta press på Intel inom CPU-segmentet.

Generellt finns det däremot ingen större vits för de som idag sitter på ett Ivy Bridge-system att uppgradera till motsvarande modell av Haswell. Det krävs både ny processor och ett nytt moderkort och ser vi till entusiaster och överklockare är det osäkert om prestandan ökar i slutändan. Samtidigt finns det flera fördelar med den nya arkitekturen och sitter man med en instegsmodell av Ivy Bridge eller ett system baserat på Sandy Bridge eller äldre är Haswell en betydligt mer intressant uppgradering. Vilket också för oss till de idag tre testade processorerna.

Haswell_framsida

Intel Core i7-4770K

Intels nya flaggskepp är en riktigt kraftfull processor med få tydliga brister. För den seriöse överklockaren kan det däremot finnas mer prestanda att hämta ur förra generationens flaggskepp Core i7-3770K. Med en kraftfullare CPU-prestanda, mer hanterbara processortemperaturer och generellt effektivare energiförbruknig är däremot Haswell bättre än Ivy Bridge på de flesta punkter. Intel Core i7-4770K har förutom sin äldre kusin inga riktiga konkurrenter och är ett Bra Köp för den som är på jakt efter maximal CPU-prestanda i mellanklass och prestandasegmentet.

NordicHardware_award_BraKop_darkgreenIntel Core i7-4770K

Fördelar:
+ Kraftfullast CPU-prestanda i klassen
+ Energisnål
+ Hyperthreading
+ Quicksync

Nackdelar:
– Sämre överklockningspotential än Ivy Bridge
– Grafikdelen fortfarande långsammare än i AMD:s modeller

Cirkapris: 2 799 kronor inklusive moms

 

Intel Core i5-4670K

Syskonet Intel Core i5-4670K belönar vi med vår Rekommenderar-utmärkelse. Så länge vi inte springer på flertrådsoptimerade applikationer klarar lillebror att stå upp bra mot flaggskeppet, samtidigt som överklockningspotentialen verkar likvärdiga. Det perfekta valet för en ny speldator där det sällan dras nytta av fler än fyra trådar.

NordicHardware_award_Rekommenderar_BlueFördelar:
+ Bra CPU-prestanda, särskilt i enkeltrådade applikationer
+ Energieffektiv
+ Quicksync

Nackdelar:
– Sämre överklockningspotential än Ivy Bridge
– Grafikdelen fortfarande långsammare än i AMD:s modeller

Cirkapris: 1 999 kronor inklusive moms

 

Intel Core i5-4570 

Intels instegsmodell i Core i5-familjen hänger bra med i de flesta tester men med bara några hundralappars skillnad mot storebror 4670K och en låst multiplikator blir användningsområdena mer begränsade. En intressant processor för kontorsmaskinen eller ett system med fokus på energieffektivitet före maximal prestanda.

Fördelar:
+ Energieffektiv
+ Quicksync

Nackdelar:
– Dålig överklockningspotential med låst multiplikator
– Grafikdel fortfarande långsammare än AMD-modellerna
– Något dyr jämfört med nuvarande Ivy Bridge

Cirkapris: 1 699 kronor inklusive moms

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
-Tjalve-smockeAMD73jacozz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niklas Öryd
Medlem
Niklas Öryd

Detta test var dagens överraskning.
Bra test!
Trodde dock dom skulle vara mer strömsnåla än föregående.
Synd att dom inte har en kraftigare grafikdel i nån vanlig processor:(

Vore kul med ett test på ett par lite svagare processorer till t.ex. HTPC o lättare speldatorer. Då med integrerad grafik endast.
T.ex. kommande AMD a10-6600k mot nån Intel med lika prislapp.
//NiQ3

qw
Gäst
qw

På sidan 2 står det ”Ersättaren till den populära i5-3570K utan Hyperthreading heter i5-4670K och ärver precis som i7-3770K sina specifikationer”
Borde väl vara ”och ärver precis som i7-4770K sina specifikationer”

På sidan 28 står det att Haswell är ett ”tick”, ska vara en ”tock”.

flopper
Medlem
flopper

dålig överklockning gör dessa till en besvikelse.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

När det är sån liten ökning för varje ny Intel processor så kanske AMD har en chans att komma tillbaka i spelet? får hoppas på det i alla fall så att marknaden blir mer jämnt fördelad. Läser man på sweclockers så verkar det som väldigt många inte kommer att uppgradera till Haswell

jacozz
Gäst
jacozz

Hoppsan!
Jag tror ni råkade publicera AMD 6800k-resultat nån dag för tidigt 😉
Under rubriken (Spelprestanda med diskret grafik current position)

AMD73
Medlem
AMD73

ca 8% snabbare en ive och sedan sd kom för hur länge sedan? 3 år? så snackar vi utvecklingen nästan stått stilla. tänk fall AMD släppte något bra istället för super försenade bulldoser, som sög totalt.okej i laptops är Haswell bra mot ive på flera sätt. antar det. annars kan ju lika gärna sluta ta fram något nytt och vänta 10 år tills AMD kommer med något bra igen hahah

smocke
Medlem
smocke

Tur man sitter på en 2600K SB istället för ivy/hashwell… bättre klockar cpu än SB får man fan leta efter!

Skulle aldrig byta ut denna SB imot nån av dom nyare cpu’erna som klockar rätt pissigt…

Medlem
WIRN

Generation efter generation riktar sig mot laptops och inte desktop. Känns mer och mer onödigt/dumt att köpa en desktop

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag tycker det ser mycket bra ut. Det viktigaste är strömförbrukningen och den har fått sig en ordentlig förbättring. Då kanske vi äntligen kan få se tablethybrider med något roligare än Intel Atom.