HD 4600 - grafikdelen GT2 tar plats på scen

Även vid lanseringen av Ivy Bridge var grafikdelen en viktig uppgradering, och budskapet då var att medan Sandy Bridge hade en grafikkrets som var användbar, så skulle Ivy Bridge kunna leverera tillräcklig grafikprestanda för att driva lättare spel. Med Haswell bygger Intel vidare på sin integrerade grafik, inte minst för att kunna tackla AMD och deras APU-lösningar som idag är oerhört populära i bland annat HTPC och andra små formfaktorer där ett diskret grafikkort inte är praktiskt.

haswell_gpu

De stationära Haswell-processorerna vi har i testlabbet idag är utrustade med grafikkretsen HD 4600, som även går under namnet GT2. Det rör sig dock inte om den beryktade GT3e-kretsen, som reserveras åt den mobila upplagan Haswell-processorer, utan en något mindre kraftfull krets som ändå ska  vara en markant uppgradering från den HD 4000-krets som huserar i Ivy Bridge-processorerna.

4600_block_diagram

Av outgrundlig anledning har vi inte kunnat få loss detaljerad information av Intel för den nya grafikdelen och hur den skiljer sig från HD 4000. Vad vi dock vet är att det rör sig om 20 exekveringsenheter, och att kretsen arbetar med upp till 1 150, 1 200 eller 1 250 megahertz beroende på modell. Detta kan jämföras med de 16 exekveringsenheter och upp till 1 150 megahertz som gäller för HD 4000.

Huruvida uppgraderingen räcker för att tampas med AMD och deras APUer kommer vi granska närmare under de kommande sidorna.

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
-Tjalve-smockeAMD73jacozz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niklas Öryd
Medlem
Niklas Öryd

Detta test var dagens överraskning.
Bra test!
Trodde dock dom skulle vara mer strömsnåla än föregående.
Synd att dom inte har en kraftigare grafikdel i nån vanlig processor:(

Vore kul med ett test på ett par lite svagare processorer till t.ex. HTPC o lättare speldatorer. Då med integrerad grafik endast.
T.ex. kommande AMD a10-6600k mot nån Intel med lika prislapp.
//NiQ3

qw
Gäst
qw

På sidan 2 står det ”Ersättaren till den populära i5-3570K utan Hyperthreading heter i5-4670K och ärver precis som i7-3770K sina specifikationer”
Borde väl vara ”och ärver precis som i7-4770K sina specifikationer”

På sidan 28 står det att Haswell är ett ”tick”, ska vara en ”tock”.

flopper
Medlem
flopper

dålig överklockning gör dessa till en besvikelse.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

När det är sån liten ökning för varje ny Intel processor så kanske AMD har en chans att komma tillbaka i spelet? får hoppas på det i alla fall så att marknaden blir mer jämnt fördelad. Läser man på sweclockers så verkar det som väldigt många inte kommer att uppgradera till Haswell

jacozz
Gäst
jacozz

Hoppsan!
Jag tror ni råkade publicera AMD 6800k-resultat nån dag för tidigt 😉
Under rubriken (Spelprestanda med diskret grafik current position)

AMD73
Medlem
AMD73

ca 8% snabbare en ive och sedan sd kom för hur länge sedan? 3 år? så snackar vi utvecklingen nästan stått stilla. tänk fall AMD släppte något bra istället för super försenade bulldoser, som sög totalt.okej i laptops är Haswell bra mot ive på flera sätt. antar det. annars kan ju lika gärna sluta ta fram något nytt och vänta 10 år tills AMD kommer med något bra igen hahah

smocke
Medlem
smocke

Tur man sitter på en 2600K SB istället för ivy/hashwell… bättre klockar cpu än SB får man fan leta efter!

Skulle aldrig byta ut denna SB imot nån av dom nyare cpu’erna som klockar rätt pissigt…

Medlem
WIRN

Generation efter generation riktar sig mot laptops och inte desktop. Känns mer och mer onödigt/dumt att köpa en desktop

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag tycker det ser mycket bra ut. Det viktigaste är strömförbrukningen och den har fått sig en ordentlig förbättring. Då kanske vi äntligen kan få se tablethybrider med något roligare än Intel Atom.