Lynx Point och Z87

Med en ny plattform och arkitektur kommer i vanlig ordning en ny plattform med styrkretsar, varav den som kommer gå hand i hand med Haswell har kodnamnet Lynx Point och marknadsförs som 8-serien av styrkretsar. Styrkretsen som är aktuell för det här testet, och 8-seriens flaggskepp, heter Z87 och tar över efter förra årets styrkrets Z77, en styrkrets med vilken den delar större delen av sin funktionalitet.

Haswell kräver också en ny processorsockel med 1 150 kontaktpinnar vilket betyder att inget av de Z77-moderkort som finns i handeln är kompatibla med den fjärde generationens Core-processorer. Samtidigt har Z87-moderkorten som nu kommer svämma över på marknaden inte stöd för de äldre Ivy Bridge eller Sandy Bridge-processorerna som användar sig av LGA1155 sockeln.

lga1150Intels Lynx Point styrkrets använder sig av en ny sockel med 1 150 kontaktpinnar.

Lynx Point tillverkas i 32 nanometer, ett ganska markant hopp från de 65 nanometer som gällde för Panther Point, eller 7-serien styrkretsar. Detta ska i linje med Haswells energioptimering minska styrkretsens strömförbrukning markant. I övrigt är det dock förvånansvärt få nyheter sett till portutbud och funktionalitet, men vi kommer gå igenom de mest relevanta uppdateringarna som gjorts.

Z87_block_diagram

I Z87 har Intel utökat stödet för SATA 6 Gbps, och erbjuder nu totalt sex anslutningar över den inbyggda kontrollern istället för de två som gällde för Z77, vilket helt klart är en trevlig uppdatering, och i och med det nyare gränssnittets bakåtkompatibilitet finns det inte mycket att vinna genom att hålla fast vid 3 Gbps-versionen. Det minskar också behovet av tredjepartskontroller, vilket i sin tur lämnar mer bandbredd ledigt för andra ändamål.

Även USB-kontrollern är uppgraderad, och Z87 har stöd för upp till sex USB 3.0 och 14 USB 2.0, detta jämfört med de fyra USB 3.0 och tio USB 2.0 i fallet Z77. Detta lär i de allra flesta fall översättas till två interna portar samt fyra på moderkortets I/O-panel.

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
-Tjalve-smockeAMD73jacozz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niklas Öryd
Medlem
Niklas Öryd

Detta test var dagens överraskning.
Bra test!
Trodde dock dom skulle vara mer strömsnåla än föregående.
Synd att dom inte har en kraftigare grafikdel i nån vanlig processor:(

Vore kul med ett test på ett par lite svagare processorer till t.ex. HTPC o lättare speldatorer. Då med integrerad grafik endast.
T.ex. kommande AMD a10-6600k mot nån Intel med lika prislapp.
//NiQ3

qw
Gäst
qw

På sidan 2 står det ”Ersättaren till den populära i5-3570K utan Hyperthreading heter i5-4670K och ärver precis som i7-3770K sina specifikationer”
Borde väl vara ”och ärver precis som i7-4770K sina specifikationer”

På sidan 28 står det att Haswell är ett ”tick”, ska vara en ”tock”.

flopper
Medlem
flopper

dålig överklockning gör dessa till en besvikelse.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

När det är sån liten ökning för varje ny Intel processor så kanske AMD har en chans att komma tillbaka i spelet? får hoppas på det i alla fall så att marknaden blir mer jämnt fördelad. Läser man på sweclockers så verkar det som väldigt många inte kommer att uppgradera till Haswell

jacozz
Gäst
jacozz

Hoppsan!
Jag tror ni råkade publicera AMD 6800k-resultat nån dag för tidigt 😉
Under rubriken (Spelprestanda med diskret grafik current position)

AMD73
Medlem
AMD73

ca 8% snabbare en ive och sedan sd kom för hur länge sedan? 3 år? så snackar vi utvecklingen nästan stått stilla. tänk fall AMD släppte något bra istället för super försenade bulldoser, som sög totalt.okej i laptops är Haswell bra mot ive på flera sätt. antar det. annars kan ju lika gärna sluta ta fram något nytt och vänta 10 år tills AMD kommer med något bra igen hahah

smocke
Medlem
smocke

Tur man sitter på en 2600K SB istället för ivy/hashwell… bättre klockar cpu än SB får man fan leta efter!

Skulle aldrig byta ut denna SB imot nån av dom nyare cpu’erna som klockar rätt pissigt…

Medlem
WIRN

Generation efter generation riktar sig mot laptops och inte desktop. Känns mer och mer onödigt/dumt att köpa en desktop

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag tycker det ser mycket bra ut. Det viktigaste är strömförbrukningen och den har fått sig en ordentlig förbättring. Då kanske vi äntligen kan få se tablethybrider med något roligare än Intel Atom.