Summering

Freesync är redo att ta upp kampen med G-Sync

Freesync har i och med dess lansering påbörjat ett nytt kapitel i den variabla uppdateringsfrekvensens historia. Tekniken ger ett rejält uppsving för datorer i det lägre och mellansegmentet. och flytet som Freesync medför måste upplevas personligen för att man ska kunna uppskatta skillnaderna.

Elimineringen av tearing och stuttering ger mycket för spelinlevelsen och lyckas man driva sitt spel i sin skärms högsta uppdateringsfrekvens så står man en väldigt trevlig upplevelse till mötes. Man ska dock veta att fler bildutor per sekund än skärmens maximala uppdateringsfrekvens medför risk för tearing. Nvidia har löst detta problem genom att tvinga deras G-syncskärmar att inta ett V-syncläge när grafikkortet skickar fler bilder än skärmen kan ta emot. AMD låter o andra sidan spelaren själv göra valet om denna vill ha V-sync igång eller ej.

Det är helt omöjigt att prata om Freesync utan att nämna dess största konkurrent, G-sync. Nvidia:s egen teknik för dynamisk uppdateringsfrekvens har fått ett starkt fotfäste på marknaden, med finputsade drivrutiner och populära skärmar så som Asus ROG Swift PG278Q i butikerna. Både Freesync och G-Sync teknikerna använder sig av väldigt snarlika lösningar för att skapa ett bättre flyt och förhöjd spelinlevelse och båda gör det effektivt. Faktum är att det är väldigt svårt att bedöma vilket av Freesync och G-sync som är bäst. Flyt i spel är en så pass subjektiv upplevelse att det bästa sättet att bedöma vilket som passar en bäst är att själv prova. 

Annons

freesync_features2

Faktumet att vi har svårt att bedöma vilken av teknikerna som fungerar bäst är faktiskt en fjäder i AMD:s hatt. G-Sync har alltid imponerat och har ett försprång på marknaden. Att Freesync med sin öppna standard för variabel uppdateringsfrekvens kan leverera likvärdiga resultat utan extra kretsar över till en lägre produktionskostnad är ett riktigt gott betyg.

Bildskärmarna fäller avgörandet

Vi gillar vad vi ser med Freesync och tekniskt verkar det fungera bra. Det är samtidigt svårt att ge tekniken någon tydlig generell bedömning utan att prova fler skärmar med Freesync. Parametrar så som paneltyp, uppdateringsfrekvens, scalers och olika prisklasser kan komma att påverka hur bra tekniken fungerar. 

I och med släppet av Freesync och dess prestandamässiga likhet med G-sync kommer Nvidia sättas i en pressad situation. Även om det gröna lägret har ett bra läge på marknaden med sina populära Maxwell-grafikkort och bredare utbud av G-sync skärmar så kan det bli tuff konkurrens från AMD som kan vinna mark med lägre produktionskostnader och en i övrigt välfungerande teknik.

Annons

Acer XG270HU – Vass spelprestanda men risig byggkvalitet

Även om vi är generellt imponerade av AMD:s implementering av variabel uppdateringsfrekvens har Acer inte lyckats lika bra med sitt första försök att baka in tekniken i en bildskärm. Acer XG270HU levererar kompetent färgåtergivning och Freesync imponerar som en separat del av skärmen men detta är egentligen det enda som ger oss ett positivt intryck av skärmen.

Kvalitetsmässigt har Acer XG270HU rejäla brister, plastchassit känns verkligen plastigt och ger lätt vika och buktar sig inåt när vi trycker lite lätt på baksidan av skärmen. Betraktningsvinklarna är också under all kritik medan den tillhörande foten varken är stabil eller erbjuder tillräckligt med justeringsmöjligheter. Det som hade kunnat rädda skärmens omdöme något är designen där de tunna kanterna lämpar sig väl för flerskärmslösningar. Tyvärr har Acer valt att inte ge skärmen något stöd för VESA-fästen vilket betyder att installationsmöjligheterna begränsas märkbart.

Utöver flera tydliga designmissar och brister har Acers 27-tums skärm en ganska tilltagen prislapp på 4 990 kronor och det är helt enkelt för högt med tanke på helhetsintrycket. Även om vi mycket väl kan vara beredda att betala 5 000 kronor för en Freesync-skärm med dessa specifikationer har Acer för många bommar i protokollet för att nå ett bra betyg.

Annons

För närmare jämförelser med andra skärmar, bland annat med stöd för G-Sync, kan du ta en titt i Svenska Bildskärmsguiden där vi listar flera av de bästa skärmarna på markanden idag och löpande lägger till nya produkter.

Acer_XG270HU_006

”Med sina tunna skärmramar och sitt Freesync-stöd är Acer XG270HU en på pappret riktigt intressant gamingskärm för dig som använder ett AMD-grafikkort. Tyvärr överskuggas det teoretiska av den halvdana TN-panelen och den minst sagt tveksamma byggkvalitén i både chassit och skärmfoten. Det finns inte heller något VESA-fäste, så att byta ut sistnämnda är helt enkelt inte en möjlighet. Freesync imponerar, men tills vidare råder er att avvakta tills en vassare skärm med bättre byggkvalitet och panel finns tillgänglig.” – Svenska Bildskärmsguiden, 2015-03-19

Lägstapris på Prisjakt.se:

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/Bildskarmsguiden.png

Innehåll

Annons

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
flopperzappAnton KarmehedDanne Plutionium Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
gröngås
Gäst
gröngås

”Elimineringen av tearing och stuttering är märkbar och lyckas man driva sitt spel i sin skärms högsta uppdateringsfrekvens så står man en väldigt trevlig upplevelse till mötes.”

Jojo, men möter man sin skärms uppdateringsfrekvens kan man förvänta sig en trevlig upplevelse även utan Sync. Hela summeringen lider av att den som skrivit den beskriver allt i extremt generella termer. Är det lika bra? Funkar freesync i alla spel. Vad händer om man går över skärmens uppdateringsfrekvens? Allt det borde stå. Bättring tack.

Fredrik
Medlem
Fredrik

Språket i denna artikel är under all kritik. Jag förstår inte varför man väljer att negera på detta sätt, istället för att bara skriva usel. [quote]Byggkvalitén är inte imponerade på något vis alls.[/quote] Sen är flytet i artikeln genomgående väldigt dåligt, men ingenstans demonstreras det bättre än med följande utdrag där det hela tiden refereras till Freesync som om tekniken inte redan nämnts i raden innan. [quote]Freesync har i och med dess lansering påbörjat ett nytt kapitel i den variabla uppdateringsfrekvensens historia. Freesync ger ett rejält uppsving för datorer i det lägre och mellansegmentet. Flytet som Freesync medför måste upplevas… Läs hela »

Mewhe
Gäst
Mewhe

[quote name=”xemacs”]Språket i denna artikel är under all kritik. Jag förstår inte varför man väljer att negera på detta sätt, istället för att bara skriva usel. [quote]Byggkvalitén är inte imponerade på något vis alls.[/quote] Sen är flytet i artikeln genomgående väldigt dåligt, men ingenstans demonstreras det bättre än med följande utdrag där det hela tiden refereras till Freesync som om tekniken inte redan nämnts i raden innan. [quote]Freesync har i och med dess lansering påbörjat ett nytt kapitel i den variabla uppdateringsfrekvensens historia. Freesync ger ett rejält uppsving för datorer i det lägre och mellansegmentet. Flytet som Freesync medför måste… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”gröngås”]”Elimineringen av tearing och stuttering är märkbar och lyckas man driva sitt spel i sin skärms högsta uppdateringsfrekvens så står man en väldigt trevlig upplevelse till mötes.” Jojo, men möter man sin skärms uppdateringsfrekvens kan man förvänta sig en trevlig upplevelse även utan Sync. Hela summeringen lider av att den som skrivit den beskriver allt i extremt generella termer. Är det lika bra? Funkar freesync i alla spel. Vad händer om man går över skärmens uppdateringsfrekvens? Allt det borde stå. Bättring tack.[/quote] Vet inte riktigt om jag förstår vad du syftar på gröngås? Menar du att köra vsync i… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

Ett bekymmer med dessa freesync & g-sync skärmar är att dom håller än så länge alldeles för dålig kvalite. När det kommer en 3 i 1 skärm (böjd,utan kanter mellan panelerna ie 1 panel)
För små 40″ eller mer,4k 144hz IPS(eller annat alt.bara det inte är TN) med bra kvalite på panel,då ska jag kolla på free-sync alt G-sync som det ser ut nu så skulle jag nog köpa mig en till 30″(16×10) istället

Sven Tobak
Gäst
Sven Tobak

Blir nog lite fri sync när det kommer en välvd 34″ med det inbakat =)

Daniél Pulido
Medlem

[quote name=”gröngås”]”Elimineringen av tearing och stuttering är märkbar och lyckas man driva sitt spel i sin skärms högsta uppdateringsfrekvens så står man en väldigt trevlig upplevelse till mötes.” Jojo, men möter man sin skärms uppdateringsfrekvens kan man förvänta sig en trevlig upplevelse även utan Sync. Hela summeringen lider av att den som skrivit den beskriver allt i extremt generella termer. Är det lika bra? Funkar freesync i alla spel. Vad händer om man går över skärmens uppdateringsfrekvens? Allt det borde stå. Bättring tack.[/quote]Hejsan gröngås, målet med artikeln är att utvärdera Freesync under de förutsättningar vi fått testa skärmen och i… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Ase”]Ett bekymmer med dessa freesync & g-sync skärmar är att dom håller än så länge alldeles för dålig kvalite. När det kommer en 3 i 1 skärm (böjd,utan kanter mellan panelerna ie 1 panel) För små 40″ eller mer,4k 144hz IPS(eller annat alt.bara det inte är TN) med bra kvalite på panel,då ska jag kolla på free-sync alt G-sync som det ser ut nu så skulle jag nog köpa mig en till 30″(16×10) istället[/quote]Kan hålla med dig till viss del Ase, särskilt för Freesync är det rätt tunt med modeller men både Asus och Acer har faktiskt tagit fram… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Ase”]Ett bekymmer med dessa freesync & g-sync skärmar är att dom håller än så länge alldeles för dålig kvalite. När det kommer en 3 i 1 skärm (böjd,utan kanter mellan panelerna ie 1 panel) För små 40″ eller mer,4k 144hz IPS(eller annat alt.bara det inte är TN) med bra kvalite på panel,då ska jag kolla på free-sync alt G-sync som det ser ut nu så skulle jag nog köpa mig en till 30″(16×10) istället[/quote]Kan hålla med dig till viss del Ase, särskilt för Freesync är det rätt tunt med modeller men både Asus och Acer har faktiskt… Läs hela »

Zapp
Medlem
Zapp

Acer (och ASUS) har ju redan en Ips-panel med Gsync (Acer XB270HU Predator). Budget i all ära, men varför kan de inte klämma ut den för Freesync också? Eller har AMD mutat för lite?

flopper
Medlem
flopper

Köpte en acer idag.
grymt bra.
mina äldre hade gjort sitt.