Summering

Ska vi försöka att summera de tekniska aspekterna på skärmar så kan vi konstatera att valet av bildskärm är högst personligt. Det som är värt att tänka på är man innan ett köp ska vara på det klara med vad skärmen ska användas till, vad arbetar jag oftast med framför datorn och hur mycket pengar kan jag lägga ut på en bildskärm.

För än så länge är prisskillnaden stor mellan de mediokra och bättre skärmar. Men för att återknyta till våra användarkategorier som vi nämnde i början, så vad ska de leta efter vid köp av bildskärm?

Vardagsanvändaren

Här används skärmen sällan till något avancerat och kraven brukar även vara lägre när det väl spelas ett spel eller rullar en film på datorn. Här passar nästan vilken skärm som helst, det är oftast plånboken och utseendet som spelar störst roll. Skärmar med TN-, men även VA-paneler ligger närmast till hands och vilket man väljer beror mest på egna krav och plånboken. Dock så kan skärmfoten vara värd att ta en titt på. Speciellt om datorn är en familjedator och det kanske skrivs mycket text, då kan det vara skönt att kunna ställa skärmen på högkant för att se mer överskådligt på det som skrivs. Även inbyggda högtalare kan vara av intresse för dem som vill få ett rent skrivbord eller inte har behov av externa motsvarigheter.

Grafikern

Som grafiker finns det flera viktiga bitar att leta efter hos en bildskärm. Eftersom färgåtergivning och kontrast är viktigt men svarstiden är mindre viktig, så är en skärm som använder IPS-paneltekniken ofta ett passande val. Det negativa med IPS-baserade skärmar är att de oftast har en relativt hög prislapp. Så även här får man se till sina egna krav och i mån av mindre budget så kan även en VA-panel vara intressant. Man kan även titta på skärmar med 10-bits bildhantering eller kalibreringsmöjligheter. Något som ger märkbart bättre bildkvalité och färgåtergivning, men betyder också att kostnaderna snabbt skenar iväg.

Spelaren

Då har vi kommit fram till den sista utav våra användargrupper, spelaren. Här handlar det mesta om fart och känsla när det kommer till spel. Spelar man snabba actionspel är det viktigast att titta närmare på svarstiden, lägre svarstid ger i regel bättre känsla och inlevelse i snabba spel. Ett område där de billigare TN-panelerna hävdar sig bra. Men det finns såklart olika sorters spelare, är man ute efter att testa snabba 3D-effekter så är en skärm med 120 hertz eller högre i uppdateringsfrekvens ett bra val, samt annan mjuk- och hårdvara från grafikkortstillverkarna. Är man intresserad av en flerskärmslösning som till exempel Eyefinity eller Nvidia Surround kan det vara vettigt att leta efter skärmar med tunn ram. Är man mer kräsen inför bildkvalitén i sina spel kan även VA- och IPS-paneler vara väl så påpassliga, även om de kan få lite mer problem i de riktigt snabba actionspelen.

Väl värt att ha i åtanke är även den nya generationens bildskärmar med stöd för G-Sync och Freesync som kommer bli allt vanligare under 2015. Tekniker som har potential att ge helt annat flyt och inlevelse för spelare.

ledscreens

Viktigast av allt att komma ihåg är att bildskärmen är en av de viktigaste komponenterna i dagens datorer. Allt dina övriga komponenter gör och producerar är beroende av hur bra din skärm klarar att presentera informationen. Men det handlar inte bara om spelkänsla och arbetsyta, även ergonomi och miljöpåverkan är bitar vi tycker man ska ha i åtanke när man köper en ny bildskärm. En av de komponenter som ofta används längst och är värd lite extra eftertanke.

Annons

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Jonas BergkvistDexsterSkuggan7Flyfisherman Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Zhu
Gäst
Zhu

Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?

DST
Medlem
DST

haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha

Yarakarandin
Gäst
Yarakarandin

#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???
Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla dagar i veckan.

Tobias Solem
Gäst
Tobias Solem

När man pratar om digitala paneler och pixlar per tum så använder man PPI (Pixels Per Inch).

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test! Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote] [quote name=”DST”]haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha[/quote][quote name=”Yarakarandin”]#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Morkul”]Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.[/quote]

Hej Morkul! Den informationen finns med i specifikationstabellen för varje skärm och vägs in i respektive omdöme (som du ser har vi brist på justeringsmöjligheter som nackdel på Samsungskärmen). Däremot har vi kanske inte varit tillräckligt tydliga med den informationen i den löpande omdömestexten för varje skärm och det får vi i så fall såklart se över 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

Sorry missade helt att usteringsmöjligheter fanns med där. Enda jag såg var ”- Ont om justeringsmöjligheter” på Samsung skärmen vilket jag tyckte var lite för lite info.

Men helt klart tycker jag att ni borde ha med justeringsmöjligheterna i själva texten speciellt om det något som är speciellt med den. Som Dell har ju en mycket bra och lätthanterad funktion medans andra skärmar tycks bara ha med funktionen för att få kryssa i ”ja rutan”

Flyfisherman
Medlem

Dubbelpost

Flyfisherman
Medlem

En mycket efterlängtad guide. 🙂
Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat!

Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?
Finns också Input lag databas: [url]http://www.displaylag.com/display-database/[/url]

God Jul och Gott nytt år. 🙂

Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10

Patrik
Medlem
Patrik

Tack för testet, riktigt heltäckande sånt gillar jag. 🙂

Jag håller inte med om att inbyggda högtalare skulle vara ointressant, t.ex så brukar jag använda headset men när vi är fler som vill kolla klipp eller film på skärmen vill man ha bra inbyggda istället för ett par klumpar på skrivbordet. Jag har en Samsung S27B970DS som har helt ok ljud i de inbyggda högtalarna, bättre och högre än många externa lösningar med små högtalare på bordet.
Men visst alla har inte råd med lyxskärmar men ljudet bör ändå vara med i testet.

Patrik
Medlem
Patrik

[quote name=”Flyfisherman”]En mycket efterlängtad guide. 🙂 Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat! Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?Finns också Input lag databas: http://www.displaylag.com/display-database/ God Jul och Gott nytt år. 🙂 Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10[/quote] Det här med input delay är ju ganska kul, majoriteten sitter och klagar över att Vsync ger högre input delay men samtidigt kör man med default settings där 3 förrenderade bildrutor är standard, vilket ger… Läs hela »

Medlem
Calle2003

När ska ni testa Acer XB270HU? 🙂

Dexster
Gäst
Dexster

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote]

Tydligen inte du , men finns andra . Tänk före innan du skriver

Jonas Bergkvist
Gäst
Jonas Bergkvist

Hej!

Jag kan inte se vilket system ni har testat skärmarna på, det vore intressant och se för jag ska så småningom byta till en 4k skärm och då undrar jag om mitt system klarar av det.