Asus MG279Q

IMG 4016

Asus MG279Q
Storlek 27 tum
Paneltyp AH-VA
Upplösning 2560 x 1440
Maximal uppdateringsfrekvens 144 Hz
Kontrastförhållande 1000:1
Responstid 4 ms (GTG)
Bildanslutningar 1 x Displayport 1.2
1x Mini Displayport
1x HDMI
1x HDMI MHL
Ljud Line-in
USB 2 x USB 3.0
Justeringsmöjligheter Höjning/sänkning
Vridning
Lutning
Pivot
Medföljande kablar 1 x Mini Displayport – to -Displayport
1 x Strömkabel
1 x HDMI
1x HDMI MHL
Strömförsörjning Inbyggt nätaggregat
Strömförbrukning Anvädning: 28,5W
Standby: 0,3W
VESA-fäste Ja
Lägstapris på Prisjakt.se Product price

 

Byggkvalitet och finesser

Det är svårt att kolla på Asus MG279Q och inte se likheterna med ROG Swift PG278Q. Samma designspråk används på båda skärmarna och byggkvalitén är i stort sett identisk, om än lite mer till MG279Q:s fördel då den känns något mer kompakt och stabil i sitt utförande.


IMG 4017

Den mörka och matta plasten som vi är vana vid att se på Asus lite mer påkostade skärmar är närvarande även på denna modell och övertygar precis som innan. Ramen runt skärmpanelen är inte lika tunn som på den tidigare nämnda PG278Q men ändå tunn nog att kunna användas i flerskärmslösningar utan problem.

Skärmfoten tar upp mycket plats på skrivbordet, precis som på Asus övriga skärmar med denna design. Storleken bidrar dock till en riktigt bra stabilitet och gör att samtliga av skärmens ergonomiska justeringar kan utföras utan problem. Stöd finns för höjning/sänkning, vridning, lutning och pivot.

IMG 4026

OSD styrs på ett väldigt lätt sätt med hjälp av en liten joystick som sitter på baksidan av skärmens högra sida. Där finns även snabbknappar utmed kanten för exempelvis olika visningslägen med bland annat ett läge för FPS-spel och ett läge mer anpassat för bildbehandling.

IMG 4018
MG279Q kan drivas av fyra olika skärmportar, Displayport, Mini Displayport, HDMI och HDMI MHL. Skärmen kan även agera USB-hub och har två stycken USB 3.0-portar på undersidan av det bakre partiet. Där finns även en 3,5-millimetersport för hörlurar samt inbyggda högtalare.


IMG 4020
Asus MG279Q har stöd för 144 hertz uppdateringsfrekvens och AMD Freesync. Freesync fungerar dock enbart inom spannet av 35 till 90 Hertz på just den här skärmen. Vill man spela i 144 hertz kan man alltså inte nyttja de fördelar som Freesync bidrar med så som eliminering av tearing och stuttering. Till Asus försvar så är Freesync dock ingenting man skyltar med för just den här skärmen utan de menar att man ska se det som en bonus eftersom det är någonting som följer med Displayport-standarden 1.2a.

Bildkvalitet

Asus MG279 besitter en AH-VA-panel (IPS-liknande) med en maximal upplösning på 2560 x 1440. Betrakningsvinklarna väldigt bra och ingen färgskiftning kan uppfattas varken i höjdled eller sidled.  

En udda detalj är dock att det inte finns något visningsläge för användardefinierade inställningar utan man får lov att välja ett av de fördefinierade lägena och ändra utefter tycke, eller i vårt fall ändra för kalibrering.

I sRGB-läget som ska vara mer anpassat för bildhantering, uppmätte vi ett deltaE-medelvärde på 2,4 och ett maxvärde på 4,6. Dessa värden är väldigt bra men läget låser ute möjligheten att ändra saker som kontrast och ljusstyrka, något som gör det omöjligt att kalibrera skärmen vidare. För att kalibrera skärmen använde vi istället scenery-läget och försökte få en så neutral utgångspunkt som möjligt.

Vid test med vår kolorimeter uppmätte vi ett okalibrerat deltaE-medelvärde på 3,5 och ett maxvärde på 7,5. Efter kalibrering uppmätte vi ett medelvärde på 2,6 och ett maxvärde på 3,7. Vad dessa värden berättar för oss är att de inställningar som Asus skickar med skärmen i sRGB-läget är bra nog för den som exempelvis vill arbeta med fotoredigering men att man har ont om valmöjligheter om man vill ändra någon inställning.

Asus MG279Q klarar i våra tester av att leverera en maximal ljusstyrka på 333 candela per kvadratmeter.

Användning – spel

Att spela på Asus MG279Q är en blandad upplevelse och det finns både gott och ont att säga om den. På det stora hela fungerar MG279Q som en riktigt bra 144 hertz-skärm med god funktionalitet och prestanda och AH-VA-panelen producerar riktigt fina och levande färger.

Det som är mindre bra är Freesync-spannet på 35 – 90 hertz som känns näst intill onödigt på pappret. Det ska dock poängteras att Asus inte marknadsför skärmen som en Freesync-skärm utan menar att det är någonting man får på köpet genom Displayport 1.2a.

IMG 4022
En annan sak att ha i åtanke är att det krävs en hel del grafikprestanda för att köra nyare spel i 144 bildrutor per sekund i 2 560 x 1 440-upplösning, någonting som gemene man förmodligen inte har i hemmet. Troligtvis kommer man hamna någonstans i det tidigare nämnda spannet med en dator i mellansegmentet.

Strömförbrukning

Asus MG279Q drar vid skrivbordsanvänding och filmtittande 28,5 watt och 0,3 watt i standby.  Värdena är helt i linje med vad Asus specificerar för skärmen.

Annons

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Jonas BergkvistDexsterSkuggan7Flyfisherman Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Zhu
Gäst
Zhu

Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?

DST
Medlem
DST

haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha

Yarakarandin
Gäst
Yarakarandin

#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???
Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla dagar i veckan.

Tobias Solem
Gäst
Tobias Solem

När man pratar om digitala paneler och pixlar per tum så använder man PPI (Pixels Per Inch).

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test! Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote] [quote name=”DST”]haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha[/quote][quote name=”Yarakarandin”]#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Morkul”]Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.[/quote]

Hej Morkul! Den informationen finns med i specifikationstabellen för varje skärm och vägs in i respektive omdöme (som du ser har vi brist på justeringsmöjligheter som nackdel på Samsungskärmen). Däremot har vi kanske inte varit tillräckligt tydliga med den informationen i den löpande omdömestexten för varje skärm och det får vi i så fall såklart se över 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

Sorry missade helt att usteringsmöjligheter fanns med där. Enda jag såg var ”- Ont om justeringsmöjligheter” på Samsung skärmen vilket jag tyckte var lite för lite info.

Men helt klart tycker jag att ni borde ha med justeringsmöjligheterna i själva texten speciellt om det något som är speciellt med den. Som Dell har ju en mycket bra och lätthanterad funktion medans andra skärmar tycks bara ha med funktionen för att få kryssa i ”ja rutan”

Flyfisherman
Medlem

Dubbelpost

Flyfisherman
Medlem

En mycket efterlängtad guide. 🙂
Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat!

Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?
Finns också Input lag databas: [url]http://www.displaylag.com/display-database/[/url]

God Jul och Gott nytt år. 🙂

Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10

Patrik
Medlem
Patrik

Tack för testet, riktigt heltäckande sånt gillar jag. 🙂

Jag håller inte med om att inbyggda högtalare skulle vara ointressant, t.ex så brukar jag använda headset men när vi är fler som vill kolla klipp eller film på skärmen vill man ha bra inbyggda istället för ett par klumpar på skrivbordet. Jag har en Samsung S27B970DS som har helt ok ljud i de inbyggda högtalarna, bättre och högre än många externa lösningar med små högtalare på bordet.
Men visst alla har inte råd med lyxskärmar men ljudet bör ändå vara med i testet.

Patrik
Medlem
Patrik

[quote name=”Flyfisherman”]En mycket efterlängtad guide. 🙂 Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat! Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?Finns också Input lag databas: http://www.displaylag.com/display-database/ God Jul och Gott nytt år. 🙂 Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10[/quote] Det här med input delay är ju ganska kul, majoriteten sitter och klagar över att Vsync ger högre input delay men samtidigt kör man med default settings där 3 förrenderade bildrutor är standard, vilket ger… Läs hela »

Medlem
Calle2003

När ska ni testa Acer XB270HU? 🙂

Dexster
Gäst
Dexster

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote]

Tydligen inte du , men finns andra . Tänk före innan du skriver

Jonas Bergkvist
Gäst
Jonas Bergkvist

Hej!

Jag kan inte se vilket system ni har testat skärmarna på, det vore intressant och se för jag ska så småningom byta till en 4k skärm och då undrar jag om mitt system klarar av det.