Lenovo Pro2840M

Lenovo_Pro2840M_05

Lenovo Pro2840M
Storlek 28 tum
Paneltyp TN
Upplösning 3 840 x 2 160
Maximal uppdateringsfrekvens 60 Hz
Responstid 5 ms
Bildanslutningar 1 x Mini Displayport 1.2
1 x Displayport 1.2
1 x HDMI 1.4a
1 x HDMI MHL
Ljud Inbyggda högtalare
Line-in
Hörlursutgång
USB 2 x USB 2.0
2 x USB 3.0
1 x USB 3.0 @ 1.5A för USB-laddning
Justeringsmöjligheter Höjning/sänkning
Vridning
Lutning
Pivot
Medföljande kablar 1 x Displayport
1 x HDMI
1 x USB 3.0 (A-B)
1 x USB 2.0 (A-B)
Strömförsörjning Inbyggt nätaggregat
VESA-fäste Ja
Lägstapris på Prisjakt.se Product price

Byggkvalitet och finesser

Lenovo bistår med en riktigt bastant skärm, Pro2840M. Här gäller TN-panel på 28 tum precis som för konkurrenterna, men Lenovo har använt sig av ett gediget metallchassi och en framsida i glas. Det är också testets tyngsta skärm, med totalt 10,2 kilo. Skärmen kan både höjas, sänkas, lutas, vridas och roteras, men det är värt att notera att gångjärnet i stödet är ganska trögt och att du kan behöva ta i lite för höjning och sänkning.

Lenovo_Pro2840M_03

Pro2840M har en inbyggd USB-hub med dubbla USB 2.0-utgångar, lika många vanliga USB 3.0-utgångar samt en extra USB 3.0 med stöd för mobilladdning på 1,5 ampere, ett klart plus i kanten. USB-anslutningen är även relativt lätt att komma åt på skärmens sida, enklare än det är att komma åt motsvarande portar på konkurrenternas skärmar.

Det finns videoingångar så det räcker och blir över, med dubbla HDMI, en mini Displayport samt en ordinarie Displayport. Ett par inbyggda högtalare finns, men låter precis som de flesta skärmhögtalare inte något vidare – ljudet är både platt och burkigt.

Skärmens menysystem är lättnavigerat i sig, men skärmens kontroller lämnar en hel del att önska. Lenovo har använt sig av kapacitiva knappar på framsidan, som överreagerar på vissa tryckningar och missar vissa helt och hållet. Det finns fysiska volymknappar på högersidan, som på vårt exemplar hade olika mängd motstånd. Det är trista kvalitetsbrister att hitta på en skärm som i övrigt känns så här pass gedigen.

Bildkvalitet

I och med glasframsidan så är Lenovo Pro2840M testets enda högblanka skärm vilket påverkar bildupplevelsen en aning. Färgerna upplevs som en aning klarare för det blotta ögat, men samtidigt plågas den desto mer av reflektioner. Det gör den tyvärr också svårare att fotografera vettigt framifrån. Bakbelysningen klarar av att stå emot en del ljusskällor i omgivningen, men skärmen är fortfarande svårare att använda än övriga testdeltagare om någon skarp ljuskälla finns i närheten. Vi märkte varken av ljusblödning eller några döda pixlar.

Användning – spel och film

I och med att bildkvalitén är i linje med konkurrenterna och skärmen har ett ganska trevligt portutbud så är den också lätt att ha att göra med när alla inställningar väl är gjorda. För spel och film levererar den lika bra resultat som övriga skärmar, då under förutsättningen att rummet inte är för kraftigt belyst för att undvika reflektioner.

Lenovo_Pro2840M_01 Lenovo_Pro2840M_02

Just reflektionerna i kombination med det bråkiga menysystemet och ojämna volyumknapparna är de största svårigheterna när skärmen används. Det går såklart att undvika att ens använda sig av menyerna genom att bara använda en av bildskärmsingångarna, undvika de inbyggda högtalarna och hålla sig till samma ljusstyrka, men det är helt enkelt inte en kompromiss man ska behöva göra med en skärm i den här prisklassen. Det bryter kvalitetskänslan

Annons

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Jonas BergkvistDexsterSkuggan7Flyfisherman Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Zhu
Gäst
Zhu

Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?

DST
Medlem
DST

haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha

Yarakarandin
Gäst
Yarakarandin

#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???
Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla dagar i veckan.

Tobias Solem
Gäst
Tobias Solem

När man pratar om digitala paneler och pixlar per tum så använder man PPI (Pixels Per Inch).

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test! Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote] [quote name=”DST”]haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha[/quote][quote name=”Yarakarandin”]#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Morkul”]Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.[/quote]

Hej Morkul! Den informationen finns med i specifikationstabellen för varje skärm och vägs in i respektive omdöme (som du ser har vi brist på justeringsmöjligheter som nackdel på Samsungskärmen). Däremot har vi kanske inte varit tillräckligt tydliga med den informationen i den löpande omdömestexten för varje skärm och det får vi i så fall såklart se över 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

Sorry missade helt att usteringsmöjligheter fanns med där. Enda jag såg var ”- Ont om justeringsmöjligheter” på Samsung skärmen vilket jag tyckte var lite för lite info.

Men helt klart tycker jag att ni borde ha med justeringsmöjligheterna i själva texten speciellt om det något som är speciellt med den. Som Dell har ju en mycket bra och lätthanterad funktion medans andra skärmar tycks bara ha med funktionen för att få kryssa i ”ja rutan”

Flyfisherman
Medlem

Dubbelpost

Flyfisherman
Medlem

En mycket efterlängtad guide. 🙂
Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat!

Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?
Finns också Input lag databas: [url]http://www.displaylag.com/display-database/[/url]

God Jul och Gott nytt år. 🙂

Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10

Patrik
Medlem
Patrik

Tack för testet, riktigt heltäckande sånt gillar jag. 🙂

Jag håller inte med om att inbyggda högtalare skulle vara ointressant, t.ex så brukar jag använda headset men när vi är fler som vill kolla klipp eller film på skärmen vill man ha bra inbyggda istället för ett par klumpar på skrivbordet. Jag har en Samsung S27B970DS som har helt ok ljud i de inbyggda högtalarna, bättre och högre än många externa lösningar med små högtalare på bordet.
Men visst alla har inte råd med lyxskärmar men ljudet bör ändå vara med i testet.

Patrik
Medlem
Patrik

[quote name=”Flyfisherman”]En mycket efterlängtad guide. 🙂 Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat! Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?Finns också Input lag databas: http://www.displaylag.com/display-database/ God Jul och Gott nytt år. 🙂 Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10[/quote] Det här med input delay är ju ganska kul, majoriteten sitter och klagar över att Vsync ger högre input delay men samtidigt kör man med default settings där 3 förrenderade bildrutor är standard, vilket ger… Läs hela »

Medlem
Calle2003

När ska ni testa Acer XB270HU? 🙂

Dexster
Gäst
Dexster

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote]

Tydligen inte du , men finns andra . Tänk före innan du skriver

Jonas Bergkvist
Gäst
Jonas Bergkvist

Hej!

Jag kan inte se vilket system ni har testat skärmarna på, det vore intressant och se för jag ska så småningom byta till en 4k skärm och då undrar jag om mitt system klarar av det.