Philips BDM4065UC

BDM4065UC_001

Philips BDM4065UC
Storlek 40 tum
Paneltyp VA
Upplösning 3 840 x 2 160
Maximal uppdateringsfrekvens 60 Hz
Responstid 3 ms
Bildanslutningar 1 x Displayport 1.2
1 x Mini Displayport 1.2
1 x HDMI 1.4a (MHL)
1 x HDMI 1.4a
1 x VGA
Ljud Inbyggda högtalare
Line-in
Hörlursutgång
USB 4 x USB 3.0
Justeringsmöjligheter Inga
Medföljande kablar 1 x Displayport
1 x HDMI
1 x VGA
1 x 3,5 mm
Strömförsörjning Inbyggt nätaggregat
VESA-fäste Ja, 200 x 200
Lägstapris på Prisjakt.se Product price

Du hade antagligen blivit ursäktad för att missta Philips BDM4065UCV för en TV, även om den är listad och marknadsförd som just en bildskärm. De två huvudsakliga skillnaderna du kommer märka som konsument är nämligen dessa: den saknar TV-mottagare och den saknar fjärrkontroll.

Skärmen bygger kring en 40 tum stor VA-panel med Ultra HD-upplösning, det vill säga 3 840 x 2 160 pixlar. I den här storleken innebär det en pixeltäthet på 110 pixlar per tum. Det är med andra ord märkbart mindre än de 28-tumsmodeller vi har testat tidigare, men inte för lågt för skrivbordsanvändning. Som referens ligger en 27-tums 1440p-skärm på nästan identiska 109 pixlar per tum och en 24-tum 1080p-skärm på 92 pixlar per tum.

Byggkvalitet och finesser

Philips har använt sig av en ganska sober och minimalistisk design i plast och metall. Skärmens förhållandevis tunna ramar är omärkta och fria från knappar, medan Philips logotyp sitter i mitten av skärmens nederkant tillsammans med en vit lysdiod. Konstruktionen känns faktiskt överraskande gedigen, utan knarrningar när du handskas med den. Den känns, mer eller mindre, som en vettig TV i sin konstruktion.

Foten kan se lite tunn ut, men är överraskande stabil. Skärmen vinglar inte nämnvärt utan står riktigt bra även om du råkar gunga till bordet lite grann. Nackdelen är att det inte finns några som helst justeringsmöjligheter – det finns ingen möjlighet att höja, sänka, vrida eller luta skärmen på något sätt. Det får ses som en stor nackdel för en produkt som trots allt är ämnad för skrivbordsanvändning. Det finns dock ett 200-millimeters VESA-fäste för att väggmontera bildskärmen.

BDM4065UC_ports

Portarna lite egendomligt fördelade. Alla bildingångar sitter på vänstersidan, riktade utåt, vilket tyvärr också kan göra det lite svårare att dra kablar snyggt bakom skärmen. Portutbudet får dock tummen upp – dubbla HDMI varav en med MHL, en mini Displayport, en fullstor Displayport samt en VGA – allt du kan tänkas behöva på en skrivbordsskärm. På baksidan sitter en fyraportars USB-hub, riktad bakåt. Vi hade egentligen helst sett dessa portar på sidan för att vara mer lättåtkomliga, medan bildskärmsingångarna hade gjort sig bättre på baksidan.

De inbyggda stereohögtalarna ger som väntat ingen hifi-upplevelse, men faktum är att de låter en aning bättre än övriga 4K-skärmar vi testat. Ljudet är fortfarande en aning burkigt och basen saknar lite tryck, men de fungerar bra för att ha lite musik i bakgrunden när man jobbar, för att se på videoklipp eller för lite lätt spelande. Det finns dock en analog 3,5-millimetersutgång för att ansluta ett par externa högtalare eller hörlurar vilket såklart är att rekommendera i slutändan.

BDM4065UC_meny_01

BDM4065UC_meny_02

Vi är även glada att se att Philips inte har satsat på kapacitiva knappar på BDM4065UCV utan istället på en navigeringsspak snarlik den vi sett på andra skärmar som Samsung U28D590D och Asus Swift PG278Q. Själva menysystemet är i sin tur väldigt likt det i 28-tumsmodellen 288P6LJEB, det vill säga lagom intuitivt och lättnavigerat, framför allt när de bråkiga touchknapparna inte längre är ivägen. För den som vill använda skärmen som en TV hade vi gärna sett att Philips skickat med en fjärrkontroll eller sålt en som tillbehör, men om det är en faktor värd att hänga upp sig på beror på hur du tänkt använda den.

Bildkvalitet

Alla de sex 4K-skärmar vi tidigare testat i vår bildksärmsguide har använt sig av mer eller mindre identiska TN-paneler, så det blir extra intressant att kunna ha VA-panelen i BDM4065UCV som referens, särskilt i och med att det inte finns vidare många liknande paneler tillgängliga på marknaden idag.

Färgerna och svärtan är märkbart bättre än hos de TN-paneler vi testat och bilden ser riktigt trevlig ut både i film och på stillbilder. När vi gör en mätning med vår kolorimeter ser vi också att färgåtergivningen är något vassare än de sex TN-skärmarna vi testat tidigare – Philips 40-tummare klarar av 99 procent av sRGB medan övriga ligger kring 96 – 97 procent.

BDM4065UC_003

Vad vi däremot får anmärka är att betraktningsvinklarna känns en aning begränsade främst i höjdled – det kan märkas ganska stor skillnad beroende på i vilken höjd du sitter framför panelen. Vi kommer gå in mer på detta lite längre fram.

Vi får även ge tummen upp för att skärmen inte visar någon nämnvärd ljusblödning, även med ljusstyrkan uppskruvad till maxvärdet. Vi använde en kolorimeter för att mäta den maximala ljusstyrkan, som uppmättes till 267,3 dandela per kvadratmeter – en ganska ”lagom” nivå för en skrivbordsskärm men inte riktigt uppe i de 300 som utlovas.

Användning – film, spel och skrivbordsanvändning

Vi har testat att både spela, se på videoklipp och arbeta på Philips BDM4065UCV och måste konstatera att upplevelsen är rätt trevlig, om än väldigt annorlunda från vad vi är vana vid. Skärmar i den här storleken brukar vi oftast använda vid betydligt längre avstånd, och bilden blir riktigt omslutande när vi sitter på ett vanligt skrivbordsavstånd på omkring en halv meter.

I spel blir den omslutande känslan som mest påtaglig då nästan hela synfältet täcks av skärmytan. Det ger gott om inlevelse inte minst i förstapersonsskjutare, men även i andra titlar. Vi kan även påpeka att skärmen har ganska låg latens när den körs i sin ordinarie upplösning och vi märker inte av några som helst störande eftersläpningar under våra speltester.

60 Hertz är maximal uppdateringsfrekvens för alla 4K-skärmar

Skärmen stödjer en maximal uppdateringsfrekvens på 60 hertz och även om detta är långt ifrån de 120 eller 144 hertz som vissa gamingskärmar idag kan erbjuda är det den maximala uppdateringsfrekvens som kan erbjudas idag på en 4K-skärm. Vi kommer troligtvis inte få se 4K-skärmar med 120 hertz förrän inom tidigast 1-2 år när Displayport och HDMI-standarderna återigen uppdateras. Så idag får man som spelare helt enkelt välja – maximal upplösning eller maximal uppdateringsfrekvens.

BDM4065UC_002

Något som däremot märks av främst vid skrivbordsanvändning är att betraktningsvinklarna börjar göra sig påminda allra längst ut i skärmens kanter. Bilden blir inte dålig, men en viss skiftning i ljusstyrka och färgmättnad märks för blotta ögat. En skärm av den här storleken hade helt enkelt gjort sig bäst välvd likt Samsungs och LG:s 34-tummare när den används på ett skrivbord. Bilden är fortfarande bra och vi kan mycket väl tänka oss att man inte ens tänker på effekten av betraktningsvinklarna efter ett tag, men lite bättre betraktningsvinklar hos panelen eller en välvd sådan hade kunnat få bort de problemen helt. Det blir också mindre märkbart ju längre ifrån skärmen du sitter.

Ytan är inte riktigt högblank, men inte heller matt. Den kommer vara benägen att ge reflektioner om du har direkta ljuskällor i närheten vilket kan vara värt att tänka på vare sig du vill sätta den på TV-bänken eller på skrivbordet.

Något du även får ha i åtanke är att material som inte är i 4K inte kommer vara vidare vackert när det körs i fullskärm om du har skärmen som just skrivbordsmonitor – bilden blir då precis som om du hade suttit framför en mer lågupplöst TV på samma avstånd, med andra ord inget vidare. Det går såklart alltid att köra sådan video i mindre fönster och om du vill kan du köra ett Youtube-fönster stort som en 24-tumsskärm och fortfarande ha yta över till annat. Men ska du köra video i 1080p eller mindre i helskärm kommer den lämpa sig bättre på avstånd, exempelvis som en TV.

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Jonas BergkvistDexsterSkuggan7Flyfisherman Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Zhu
Gäst
Zhu

Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?

DST
Medlem
DST

haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha

Yarakarandin
Gäst
Yarakarandin

#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???
Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla dagar i veckan.

Tobias Solem
Gäst
Tobias Solem

När man pratar om digitala paneler och pixlar per tum så använder man PPI (Pixels Per Inch).

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test! Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote] [quote name=”DST”]haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha[/quote][quote name=”Yarakarandin”]#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Morkul”]Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.[/quote]

Hej Morkul! Den informationen finns med i specifikationstabellen för varje skärm och vägs in i respektive omdöme (som du ser har vi brist på justeringsmöjligheter som nackdel på Samsungskärmen). Däremot har vi kanske inte varit tillräckligt tydliga med den informationen i den löpande omdömestexten för varje skärm och det får vi i så fall såklart se över 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

Sorry missade helt att usteringsmöjligheter fanns med där. Enda jag såg var ”- Ont om justeringsmöjligheter” på Samsung skärmen vilket jag tyckte var lite för lite info.

Men helt klart tycker jag att ni borde ha med justeringsmöjligheterna i själva texten speciellt om det något som är speciellt med den. Som Dell har ju en mycket bra och lätthanterad funktion medans andra skärmar tycks bara ha med funktionen för att få kryssa i ”ja rutan”

Flyfisherman
Medlem

Dubbelpost

Flyfisherman
Medlem

En mycket efterlängtad guide. 🙂
Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat!

Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?
Finns också Input lag databas: [url]http://www.displaylag.com/display-database/[/url]

God Jul och Gott nytt år. 🙂

Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10

Patrik
Medlem
Patrik

Tack för testet, riktigt heltäckande sånt gillar jag. 🙂

Jag håller inte med om att inbyggda högtalare skulle vara ointressant, t.ex så brukar jag använda headset men när vi är fler som vill kolla klipp eller film på skärmen vill man ha bra inbyggda istället för ett par klumpar på skrivbordet. Jag har en Samsung S27B970DS som har helt ok ljud i de inbyggda högtalarna, bättre och högre än många externa lösningar med små högtalare på bordet.
Men visst alla har inte råd med lyxskärmar men ljudet bör ändå vara med i testet.

Patrik
Medlem
Patrik

[quote name=”Flyfisherman”]En mycket efterlängtad guide. 🙂 Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat! Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?Finns också Input lag databas: http://www.displaylag.com/display-database/ God Jul och Gott nytt år. 🙂 Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10[/quote] Det här med input delay är ju ganska kul, majoriteten sitter och klagar över att Vsync ger högre input delay men samtidigt kör man med default settings där 3 förrenderade bildrutor är standard, vilket ger… Läs hela »

Medlem
Calle2003

När ska ni testa Acer XB270HU? 🙂

Dexster
Gäst
Dexster

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote]

Tydligen inte du , men finns andra . Tänk före innan du skriver

Jonas Bergkvist
Gäst
Jonas Bergkvist

Hej!

Jag kan inte se vilket system ni har testat skärmarna på, det vore intressant och se för jag ska så småningom byta till en 4k skärm och då undrar jag om mitt system klarar av det.