Samsung U28D590D

Samsung_U28D90D_05

Samsung U28D590D
Storlek 28 tum
Paneltyp TN
Upplösning 3 840 x 2 160
Maximal uppdateringsfrekvens 60 Hz
Responstid 1 ms
Bildanslutningar 1 x Displayport 1.2
1 x HDMI 1.4a
1 x HDMI MHL
Ljud Inbyggda högtalare
Line-in
Hörlursutgång
USB Nej
Justeringsmöjligheter Lutning
Medföljande kablar 1 x Displayport
1 x HDMI
1 x USB 3.0 (A-B)
Strömförsörjning Externt nätaggregat
VESA-fäste Nej
Lägstapris på Prisjakt.se Product price

Byggkvalitet och finesser

Samsung har satsat på en extra tunn och lätt design med sin U28D590D, som med sina 7,9 kilo är näst lättast i testet. Skärmen har en slimmad T-formad fot som är stabil, men tyvärr inte särskilt flexibel. Skärmens enda justeringsmöjligheter är dess lutning, och det finns ingen möjlighet att hänga upp den på ett VESA-fäste. Samsung är även den enda testdeltagaren som använder ett externt nätaggregat istället för ett integrerat – det innebär att skärmen kan göras lättare och tunnare, men även att det finns en extra länk som kan råka ut för glapp och liknande fel.

Samsung_U28D90D_03

Den spartanska designen är även kompletterad med ett ganska tunt funktionsutbud. Det finns inga inbyggda högtalare, men däremot en 3,5-millimetersutgång för att ansluta ett par egna högtalare eller hörlurar. Det finns inte heller någon inbyggd USB-hub. I bildanslutningsväg erbjuds dubbla HDMI 1.4a-portar samt en Displayport 1.2.

Samsung_U28D90D_06

Samsung kan dock skryta med skärmens bäst fungerande menysystem som navigeras med en liten spak i nedre högra hörnet på skärmens baksida. Det är lätt att känna sig fram till spaken som med ett klick öppnar skärmens meny. Spaken och menysystemet är båda intuitiva och smidiga – ett stort plus i kanten till Samsung.

Bildkvalitet

TN-panelen som används presterar i klass med konkurrenterna när det kommer till färgrepresentation, men vi kan ana en något bättre kontrast än övriga skärmar med automatiska inställningar. Samsungs stora fördel är dock inte panelen i sig, utan bakbelysningen som är betydligt kraftfullare än övriga skärmar, vilket vi också kommer märka i våra mätningar på nästa sida. Det gör också Samsungs skärm till den som påverkas minst av omgivningens belysning. Nackdelen är att belysningen kan upplevas som lite för stark vid 100 procent beroende på hur mörk omgivningen är, men som tur är går det också smidigt att vrida ner den.

Användning – spel och film

Användarupplevelsen för Samsungs skärm är övergripande bra, både vad gäller bilden och själva handhavandet. Bilden är skarp och klar och den höga ljusstyrkan gör den lättare att använda i rum med kraftigare belysning, ett klart plus både för spel och film. Det är också smidigt att reglera ljusstyrkan med det intuitiva menysystemet.

Samsung_U28D90D_02 Samsung_U28D90D_01

Värt att notera är att skärmen använder en intern skalning för upplösningar under standardupplösningen 4K. Det innebär att skärmen behöver behandla den mer lågupplösta signalen, vilket ökar skärmens responstid. Många kommer antagligen inte märka av skillnaden och under filmuppspelning eller skrivbordsanvändning spelar det mindre roll. Däremot blir eftersläpningarna något märkbara för snabba FPS-spel, framför allt om du går direkt från en snabbare skärm. Det är dock inga problem med responstiden när 4K-upplösning används, men då ställs också högre krav på grafikkortet.

Bristen på justeringsmöjligheter är också trist, men då lutningen framåt och bakåt är den justering som merparten av alla skrivbordsanvändare kommer behöva är det inte nödvändigtvis ett stort problem. Bristen på VESA-fäste svider också en aning, då det inte bara omöjliggör bytet av fot utan också tar bort möjligheten att montera andra enheter, exempelvis en kompakt dator i NUC-format.

Annons

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Jonas BergkvistDexsterSkuggan7Flyfisherman Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Zhu
Gäst
Zhu

Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?

DST
Medlem
DST

haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha

Yarakarandin
Gäst
Yarakarandin

#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???
Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla dagar i veckan.

Tobias Solem
Gäst
Tobias Solem

När man pratar om digitala paneler och pixlar per tum så använder man PPI (Pixels Per Inch).

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test! Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote] [quote name=”DST”]haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha[/quote][quote name=”Yarakarandin”]#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Morkul”]Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.[/quote]

Hej Morkul! Den informationen finns med i specifikationstabellen för varje skärm och vägs in i respektive omdöme (som du ser har vi brist på justeringsmöjligheter som nackdel på Samsungskärmen). Däremot har vi kanske inte varit tillräckligt tydliga med den informationen i den löpande omdömestexten för varje skärm och det får vi i så fall såklart se över 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

Sorry missade helt att usteringsmöjligheter fanns med där. Enda jag såg var ”- Ont om justeringsmöjligheter” på Samsung skärmen vilket jag tyckte var lite för lite info.

Men helt klart tycker jag att ni borde ha med justeringsmöjligheterna i själva texten speciellt om det något som är speciellt med den. Som Dell har ju en mycket bra och lätthanterad funktion medans andra skärmar tycks bara ha med funktionen för att få kryssa i ”ja rutan”

Flyfisherman
Medlem

Dubbelpost

Flyfisherman
Medlem

En mycket efterlängtad guide. 🙂
Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat!

Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?
Finns också Input lag databas: [url]http://www.displaylag.com/display-database/[/url]

God Jul och Gott nytt år. 🙂

Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10

Patrik
Medlem
Patrik

Tack för testet, riktigt heltäckande sånt gillar jag. 🙂

Jag håller inte med om att inbyggda högtalare skulle vara ointressant, t.ex så brukar jag använda headset men när vi är fler som vill kolla klipp eller film på skärmen vill man ha bra inbyggda istället för ett par klumpar på skrivbordet. Jag har en Samsung S27B970DS som har helt ok ljud i de inbyggda högtalarna, bättre och högre än många externa lösningar med små högtalare på bordet.
Men visst alla har inte råd med lyxskärmar men ljudet bör ändå vara med i testet.

Patrik
Medlem
Patrik

[quote name=”Flyfisherman”]En mycket efterlängtad guide. 🙂 Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat! Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?Finns också Input lag databas: http://www.displaylag.com/display-database/ God Jul och Gott nytt år. 🙂 Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10[/quote] Det här med input delay är ju ganska kul, majoriteten sitter och klagar över att Vsync ger högre input delay men samtidigt kör man med default settings där 3 förrenderade bildrutor är standard, vilket ger… Läs hela »

Medlem
Calle2003

När ska ni testa Acer XB270HU? 🙂

Dexster
Gäst
Dexster

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote]

Tydligen inte du , men finns andra . Tänk före innan du skriver

Jonas Bergkvist
Gäst
Jonas Bergkvist

Hej!

Jag kan inte se vilket system ni har testat skärmarna på, det vore intressant och se för jag ska så småningom byta till en 4k skärm och då undrar jag om mitt system klarar av det.