Testresultat - kolorimeter

Testresultat – kolorimeter

För att undersöka färgåtergivningen på skärmarna använder vi en kolorimeter från X-Rite i kombination med kalibreringsmjukvara från Spectracal. Testet ger oss en siffra (deltaE) på hur mycket skärmarna i genomsnitt avviker från referensvärden. Ett deltaE-värde på 1,0 är den minsta färgskillnaden det mänskliga ögat vanligen kan uppfatta.

deltae_uncal

deltae_cal

Som vanligt när det gäller TN-paneler är inte betraktningsvinklarna perfekta och viss färgskiftning och bildförsämring kan ses, speciellt i höjdled. Här får dock skärmens justeringsmöjligheter lov att glänsa lite eftersom det är lätt att få till en tillfredsställande vinkel som borde fungera för de allra flesta sittande positioner.

Ljusstyrka

Däremot finns det lite mer markanta skillnader när vi ser till den maximala ljusstyrkan. Samsung toppar listan med sin U28D590D och det med god marginal – skillnaden märks även av i reell användning. Dell, Asus, Lenovo och AOC ligger alla ganska nära varandra i ljusstyrka, och av dessa är den största avstickaren Lenovo med sin högblanka yta. Philips trillar in längst ner på listan men känns inte för ljussvag, annat än om du använder den nära ett fönster med starkt solljus.

Strömförbrukning

Vi testade strömförbrukningen taget direkt från eluttaget när skärmarna visade ett stillastående skrivbord, ett videoklipp och i standby, i samtliga fall inställda med automatisk ljusstyrka och anslutna via Displayport.

Skärm Standby Skrivbord Video
Acer XB280HK 16,0 W 34,0 W 35,0 W
AOC U2868PQU 0,1 W 62,0 W 63,0 W
Asus PB287Q 0,1 W 40,0 W 40,2 W
Benq XL2420G 12,0 W 26,0 W 26,0 W
Dell P2815Q 0,0 W* 39,0 W 39,3 W
Lenovo Pro2840M 1,0 W 46,0 W 54,0 W
Philips 288P 0,1 W 48,0 W 61,0 W
Philips BDM4065UC 0,0 W* 82,5 W 82,6 W
Samsung U28D90D 0,1 W 36,4 W 36,8 W
Viewsonic VP2780-4K 0,1 W 40 W 40 W

*För lågt för att ge mätarutslag.

AOC visar sig vara den 28-tumsskärm som drar mest ström i aktiv drift, med ett toppvärde på 63 watt, och Philips och Lenovo ligger inte långt därefter. Lenovos skärm är i sin tur den som drar mest i vila, med totalt 1 watt. Minst ström i drift drar Samsungs skärm, som också är den deltagare som använder ett externt nätaggregat. Högst driftförbrukning av alla har föga förvånande Philips 40-tumsbest BDM4065UC med sina 82,5 – 82,6 watt.

Testresultat – innan 2015-02-18

I samband med att vi introducerar nya tester med deltaE-värde pensionerar vi också våra äldre resultat som endast ger ett procentvärde av sRGB. Våra äldre resultat ligger dock kvar här nedanför som referens, men nya tester kommer genomföras med vår nya metodik..

images/labswedish/artiklar/Monitorer/4K-roundup/fullimages/gamut.png

Kort om responstid

Tre av de deltagande skärmarna – AOC U2868PQU, Asus PB287Q och Samsung U28D590D – är specificerade till 1 millisekunds responstid, medan övriga specificeras till 5 millisekunder. Vad som dock är viktigt att påpeka är att responstid är en term som kan missuppfattas. Den responstid som presenteras av tillverkarna presenterar hur snabbt pixlarna i skärmen kan skifta mellan olika färger och nyanser, där det vanligaste måttet är grått-till-grått. Vad som är mer intressant för spelare är dock input lag, som mäter hur lång tid det tar från dess att du skickar ett kommando (exempelvis rör på musen), till dess att du faktiskt märker av förändringen på skärmen. Den siffran presenteras sällan eller aldrig av tillverkaren.

Responstid och input lag är någonting som givetvis är intressant att testa, samtidigt som det inte går att få rättvisa resultat vid responstester av 4K-skärmar idag. Anledningen är att man vid mätning antingen måste använda sig av en referensskärm med känd responstid eller av en dedikerad mätare som behöver ha stöd för 4K-upplösning och 60 hertz. Verktygen som finns för ändamålet idag är anpassade för 1080p, eller som mest 1440p, och för att jämföra med en referensskärm måste den testade skärmen och referensskärmen speglas i operativsystemet och därmed ha samma upplösning. Det innebär att 4K-skärmarna måste köras i en lägre upplösning, som 1440p eller 1080p, där responstiden beroende på hur skärmen skalar kanske inte alls motsvarar responstiden i 2160p.

Därför har vi valt att inte ta med mätresultat för responstid – dels för att resultaten inte blir representativa för upplevelsen i den upplösning skärmarna är tänka att användas i och dels för att ingen av skärmarna gav någon märkbar eftersläpning i den upplösningen. Dells skärm är dock begränsad till 30 hertz vid full upplösning och känns därför långsammare av den anledningen, även om responstiden är fullt duglig även där. Sänker vi däremot upplösningen så springer både Dell och Samsung iväg i responstid vilket ger större eftersläpningar i snabba spel.

Annons

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Jonas BergkvistDexsterSkuggan7Flyfisherman Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Zhu
Gäst
Zhu

Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?

DST
Medlem
DST

haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha

Yarakarandin
Gäst
Yarakarandin

#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???
Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla dagar i veckan.

Tobias Solem
Gäst
Tobias Solem

När man pratar om digitala paneler och pixlar per tum så använder man PPI (Pixels Per Inch).

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test! Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote] [quote name=”DST”]haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha[/quote][quote name=”Yarakarandin”]#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Morkul”]Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.[/quote]

Hej Morkul! Den informationen finns med i specifikationstabellen för varje skärm och vägs in i respektive omdöme (som du ser har vi brist på justeringsmöjligheter som nackdel på Samsungskärmen). Däremot har vi kanske inte varit tillräckligt tydliga med den informationen i den löpande omdömestexten för varje skärm och det får vi i så fall såklart se över 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

Sorry missade helt att usteringsmöjligheter fanns med där. Enda jag såg var ”- Ont om justeringsmöjligheter” på Samsung skärmen vilket jag tyckte var lite för lite info.

Men helt klart tycker jag att ni borde ha med justeringsmöjligheterna i själva texten speciellt om det något som är speciellt med den. Som Dell har ju en mycket bra och lätthanterad funktion medans andra skärmar tycks bara ha med funktionen för att få kryssa i ”ja rutan”

Flyfisherman
Medlem

Dubbelpost

Flyfisherman
Medlem

En mycket efterlängtad guide. 🙂
Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat!

Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?
Finns också Input lag databas: [url]http://www.displaylag.com/display-database/[/url]

God Jul och Gott nytt år. 🙂

Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10

Patrik
Medlem
Patrik

Tack för testet, riktigt heltäckande sånt gillar jag. 🙂

Jag håller inte med om att inbyggda högtalare skulle vara ointressant, t.ex så brukar jag använda headset men när vi är fler som vill kolla klipp eller film på skärmen vill man ha bra inbyggda istället för ett par klumpar på skrivbordet. Jag har en Samsung S27B970DS som har helt ok ljud i de inbyggda högtalarna, bättre och högre än många externa lösningar med små högtalare på bordet.
Men visst alla har inte råd med lyxskärmar men ljudet bör ändå vara med i testet.

Patrik
Medlem
Patrik

[quote name=”Flyfisherman”]En mycket efterlängtad guide. 🙂 Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat! Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?Finns också Input lag databas: http://www.displaylag.com/display-database/ God Jul och Gott nytt år. 🙂 Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10[/quote] Det här med input delay är ju ganska kul, majoriteten sitter och klagar över att Vsync ger högre input delay men samtidigt kör man med default settings där 3 förrenderade bildrutor är standard, vilket ger… Läs hela »

Medlem
Calle2003

När ska ni testa Acer XB270HU? 🙂

Dexster
Gäst
Dexster

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote]

Tydligen inte du , men finns andra . Tänk före innan du skriver

Jonas Bergkvist
Gäst
Jonas Bergkvist

Hej!

Jag kan inte se vilket system ni har testat skärmarna på, det vore intressant och se för jag ska så småningom byta till en 4k skärm och då undrar jag om mitt system klarar av det.