Skärmtekniker - CRT

Teknikerna bakom skärmar är många och kan vara svåra att förstå, men vi ska åtminstone lite kortfattat försöka ge en bättre insyn i de olika lösningar som finns och vad som skiljer dem åt. Under denna del så ska vi ta ett djupdyk i dessa bildskärmstekniker och förklara vad de gör samt är bra för.

CRT – Bildskärmshistoria

CRT-skärmen som även i folkmun kallas ”tjockskärm” eller ”tjock-TV” var den första och länge den ledande tekniken, CRT betyder ”Cathode Ray Tube” vilket översatt till svenska blir ”katodstrålerör” och är en analog teknik för bildskärmar.

En CRT-skärm består alltså av ett katodstrålerör, vilket innehåller ett vakuum. I detta rör så finns det en eller fler elektronkanoner och ett fosforlager längst fram som agerar måltavla för elektronkanonerna. I en vanlig datorbildskärm så finns det tre stycken elektronkanoner en för varje grundfärg (röd, grön och blå). Fosforlagret skannas upprepade gånger i ett systematiskt och konstant mönster även kallat ett raster. En bild skapas genom att kontrollera intensiteten av dem tre elektronstrålarna vilket görs med en videosignal som referens.

crtDen första versionen av CRT-skärmen uppfanns av den Tyske fysikern Ferdinand Braun under år 1897 och kallas även för ”the Braun tube”. Detta var en så kallad ”cold-cathode diode”, en modifikation av ”the Crookes tube” med en fosfor belagd skärm.
År 1907 använde den Ryska vetenskapsmannen Boris Rosing en CRT i den mottagande änden av ett test att skicka videosignaler för att forma bilder. Han lyckades få skärmen att visa enkla geometriska former, vilket var den första gången som CRT-teknologin användes för vad vi idag kallar TV.

Men idag så har man mer eller mindre helt lagt ner tillverkningen av den analoga CRT-skärmen och gått vidare till digital teknik som gör det möjligt att göra skärmarna mindre, smalare och lättare, i folkmun kallat ”plattskärm” eller ”platt-TV”. Hur de digitala bildskärmarna fungerar ska vi snart titta närmare på, först en kort sammanfattning av CRT-tekniken.

Fördelarna med en CRT-skärm:

  • Extremt billig efter digitalteknikens intåg.
  • Bra färgåtergivning och kontrast.
  • Bästa betraktningsvinkeln (fortfarande svår att nå med nya tekniker).
  • Inga eftersläpningar i bilden.

Nackdelar med en CRT-skärm:

  • Tillverkades inte i storlekar större än 36 tum.
  • Ljusstyrkan försämras med tiden något snabbare än dagens tekniker.
  • Tung, 19-tums CRT-skärmar kunde väga över 20 kilo, en 19-tums LCD väger motsvarande 3 – 5 kilo.
  • CRT-tekniken har mer eller mindre helt slutat tillverkas.

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Jonas BergkvistDexsterSkuggan7Flyfisherman Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Zhu
Gäst
Zhu

Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?

DST
Medlem
DST

haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha

Yarakarandin
Gäst
Yarakarandin

#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???
Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla dagar i veckan.

Tobias Solem
Gäst
Tobias Solem

När man pratar om digitala paneler och pixlar per tum så använder man PPI (Pixels Per Inch).

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test! Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote] [quote name=”DST”]haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha[/quote][quote name=”Yarakarandin”]#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Morkul”]Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.[/quote]

Hej Morkul! Den informationen finns med i specifikationstabellen för varje skärm och vägs in i respektive omdöme (som du ser har vi brist på justeringsmöjligheter som nackdel på Samsungskärmen). Däremot har vi kanske inte varit tillräckligt tydliga med den informationen i den löpande omdömestexten för varje skärm och det får vi i så fall såklart se över 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

Sorry missade helt att usteringsmöjligheter fanns med där. Enda jag såg var ”- Ont om justeringsmöjligheter” på Samsung skärmen vilket jag tyckte var lite för lite info.

Men helt klart tycker jag att ni borde ha med justeringsmöjligheterna i själva texten speciellt om det något som är speciellt med den. Som Dell har ju en mycket bra och lätthanterad funktion medans andra skärmar tycks bara ha med funktionen för att få kryssa i ”ja rutan”

Flyfisherman
Medlem

Dubbelpost

Flyfisherman
Medlem

En mycket efterlängtad guide. 🙂
Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat!

Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?
Finns också Input lag databas: [url]http://www.displaylag.com/display-database/[/url]

God Jul och Gott nytt år. 🙂

Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10

Patrik
Medlem
Patrik

Tack för testet, riktigt heltäckande sånt gillar jag. 🙂

Jag håller inte med om att inbyggda högtalare skulle vara ointressant, t.ex så brukar jag använda headset men när vi är fler som vill kolla klipp eller film på skärmen vill man ha bra inbyggda istället för ett par klumpar på skrivbordet. Jag har en Samsung S27B970DS som har helt ok ljud i de inbyggda högtalarna, bättre och högre än många externa lösningar med små högtalare på bordet.
Men visst alla har inte råd med lyxskärmar men ljudet bör ändå vara med i testet.

Patrik
Medlem
Patrik

[quote name=”Flyfisherman”]En mycket efterlängtad guide. 🙂 Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat! Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?Finns också Input lag databas: http://www.displaylag.com/display-database/ God Jul och Gott nytt år. 🙂 Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10[/quote] Det här med input delay är ju ganska kul, majoriteten sitter och klagar över att Vsync ger högre input delay men samtidigt kör man med default settings där 3 förrenderade bildrutor är standard, vilket ger… Läs hela »

Medlem
Calle2003

När ska ni testa Acer XB270HU? 🙂

Dexster
Gäst
Dexster

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote]

Tydligen inte du , men finns andra . Tänk före innan du skriver

Jonas Bergkvist
Gäst
Jonas Bergkvist

Hej!

Jag kan inte se vilket system ni har testat skärmarna på, det vore intressant och se för jag ska så småningom byta till en 4k skärm och då undrar jag om mitt system klarar av det.