Bildpaneler - TN

Datorskärmar använder sig idag oftast av LCD-baserad teknik. När man valt skärmteknik kommer nästa val, vilken bildpanel man föredrar. Det finns några olika bildpaneler som man kan stöta på i dagens skärmar. Men vilken är det man ska välja för att få ut det mesta av skärmen till det som du vill använda den till. Vad för typ av panel är bra för spel och vilken passar bäst till redigering av fotografier och webbdesign? Här närmst ska vi titta närmare på just dem paneltyper som konsumenten kan stöta på.

TN-panel

Vi startar med den vanligaste typen av bildskärmspanel vilket är TN som står för ”Twisted Nematic”. Detta är som sagt den vanligaste, äldsta och även den billigaste typen av bildskärmspanel, detta gör att skärmarnas pris kan sänkas och att den är utvecklad under längre tid än dem andra panelerna. Tekniken bakom en TN-panel är antingen en vanlig LCD-skärm eller en TFT-skärm, TN-panelen innebär att kristallerna i skärmen kan vridas upp till 90 grader beroende på hur mycket ström som skickas igenom dem. Detta gör att olika mängder ljus skickas genom kristallerna, genom rätt reglering av ström som går igenom kristallerna så kan nästa vilken grå nyans som helst visas, självklart så kan även färger visas, det med hjälp av ett filter som ligger framför dessa kristaller (mer om det under bildskärmstekniker – LCD).

Fördelar med en TN-panel:

  • Korta svarstider.
  • Lågt pris.
  • Drar lite ström.
  • Har ofta hög ljusstyrka.

Nackdelar med en TN-panel:

  • Kontrasten är inte den bästa.
  • Svårt att visa svart.
  • Dåliga betraktningsvinklar.

Dessa punkter som vi har listat ovan får tas med en nypa salt, i dagens läge så finns det undantag från dessa punkter. Allt beror på vilken belysningsmetod som skärmen använder till exempel, Lysrör eller LED. Detta gör stor skillnad i egenskapen att visa svart.

Att TN-paneler har svårt med betraktningsvinklar är ett känt problem och svårt att lösa till fullo. Med betraktningsvinkeln menas från vilken vinkel man tittar på skärmen – rakt framifrån, från sidan, under- eller uppifrån. Med en TN-panel så för ändras färgerna på skärmen beroende på hur vilken vinkel man tittar ur, så sitter man lite för långt åt sidan så kanske man inte kan se alla färger som de borde se ut.

Korta svarstider är något som TN-paneler är riktigt bra på, detta kan vara bra att titta efter om man gillar att spela datorspel som Call Of Duty eller Counter-Strike, där det kan sluta illa om skärmen inte hinner med. En svarstid mäts hur fort skärmen kan skifta mellan olika gråa nyanser. Det finns svarstider som ligger runt 5ms till 2ms i dagens läge (ms=millisekunder).

TN-paneler passar vardagsanvändaren och spelare

Då var det dags att titta på vilken slags användare som bör leta efter en TN-baserad bildskärm. En TN-panel är något som en vardagsanvändare kan titta närmare på när man inte vill lägga allt för mycket pengar på en skärm som har funktioner som inte kommer användas, men dessa skärmar passar även bra till dem där ute som spelar mycket datorspel, inte minst förstapersonsskjutare med snabba rörelser. Även de låga prislapparna är positivt för datorspelare som ofta är ganska unga och inte alltid har de högsta budgetarna.

Nästa panel-typ som vi tänkte ta upp är VA-panelen som på många plan är TN-panelens storebror.

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Jonas BergkvistDexsterSkuggan7Flyfisherman Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Zhu
Gäst
Zhu

Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?

DST
Medlem
DST

haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha

Yarakarandin
Gäst
Yarakarandin

#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???
Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla dagar i veckan.

Tobias Solem
Gäst
Tobias Solem

När man pratar om digitala paneler och pixlar per tum så använder man PPI (Pixels Per Inch).

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test! Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote] [quote name=”DST”]haha, så sant, om inte annat så borde de få ett + för att de ens har inbyggda högtalare… haha[/quote][quote name=”Yarakarandin”]#1 o #2 har helt rätt, vem fan bryr som om högtalare i en skärm???Det bästa är om det inte ens finns högtalare i skärmen vilket iallafall låter enbart skit, ljudsystem istället för skräphögtalare alla… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Morkul”]Nu intresserar ingen av dessa skärmar mig men jag tycker det är lite udda att inte information om hur vida skärmen är justerbar i höjdled, pivotering och liknande. Samsungen är till exempel inte justerbar i höjdled.[/quote]

Hej Morkul! Den informationen finns med i specifikationstabellen för varje skärm och vägs in i respektive omdöme (som du ser har vi brist på justeringsmöjligheter som nackdel på Samsungskärmen). Däremot har vi kanske inte varit tillräckligt tydliga med den informationen i den löpande omdömestexten för varje skärm och det får vi i så fall såklart se över 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

Sorry missade helt att usteringsmöjligheter fanns med där. Enda jag såg var ”- Ont om justeringsmöjligheter” på Samsung skärmen vilket jag tyckte var lite för lite info.

Men helt klart tycker jag att ni borde ha med justeringsmöjligheterna i själva texten speciellt om det något som är speciellt med den. Som Dell har ju en mycket bra och lätthanterad funktion medans andra skärmar tycks bara ha med funktionen för att få kryssa i ”ja rutan”

Flyfisherman
Medlem

Dubbelpost

Flyfisherman
Medlem

En mycket efterlängtad guide. 🙂
Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat!

Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?
Finns också Input lag databas: [url]http://www.displaylag.com/display-database/[/url]

God Jul och Gott nytt år. 🙂

Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10

Patrik
Medlem
Patrik

Tack för testet, riktigt heltäckande sånt gillar jag. 🙂

Jag håller inte med om att inbyggda högtalare skulle vara ointressant, t.ex så brukar jag använda headset men när vi är fler som vill kolla klipp eller film på skärmen vill man ha bra inbyggda istället för ett par klumpar på skrivbordet. Jag har en Samsung S27B970DS som har helt ok ljud i de inbyggda högtalarna, bättre och högre än många externa lösningar med små högtalare på bordet.
Men visst alla har inte råd med lyxskärmar men ljudet bör ändå vara med i testet.

Patrik
Medlem
Patrik

[quote name=”Flyfisherman”]En mycket efterlängtad guide. 🙂 Vid köp av dator i delar eller uppgradering av enskilda delar, har ni väl i princip nu köpguider för allting. Bra jobbat! Kommer ni att kolla något på input lag framöver när och om dessa möjligheter förbättrats?Finns också Input lag databas: http://www.displaylag.com/display-database/ God Jul och Gott nytt år. 🙂 Ps. Länken ovan till kapitel 22 leder till kap. 10[/quote] Det här med input delay är ju ganska kul, majoriteten sitter och klagar över att Vsync ger högre input delay men samtidigt kör man med default settings där 3 förrenderade bildrutor är standard, vilket ger… Läs hela »

Medlem
Calle2003

När ska ni testa Acer XB270HU? 🙂

Dexster
Gäst
Dexster

[quote name=”Zhu”]Uppskattar ett sådant stort test!

Dock tycker jag att ge minus för avsaknad av högtalare eller dåliga högtalare är minst sagt skrattretande. De allra flesta använder headset eller i annat fall ett ljudsystem. Vem fan använder högtalarna i skärmen(om det ens finns några)?[/quote]

Tydligen inte du , men finns andra . Tänk före innan du skriver

Jonas Bergkvist
Gäst
Jonas Bergkvist

Hej!

Jag kan inte se vilket system ni har testat skärmarna på, det vore intressant och se för jag ska så småningom byta till en 4k skärm och då undrar jag om mitt system klarar av det.