Testsystem och testmetodik

Moderkort ASUS P7P55D Deluxe
Processor Intel Core i7 870 (LGA 1156)
Minne Corsair Dominator 2 x 2 GB 1600 MHz 8-8-8-24
Grafikkort ASUS GeForce GTX 260
Hårddisk Seagate 500GB
Nätaggregat Corsair TX850
Operativsystem Windows Vista 64-bit
Testprogram Prime95
Coretemp

 

Referenskylare och fläktar i testet
Luftkylare Intels standardkylare för LGA 1156
Vattenkylare Vattenkylningskit – Ek supreme vattenblock, Black Ice Stealth GT 240 radiator med 2st 120mm Yate-loon 1300 rpm fläktar och Eheim 1104 PCPS
Låg RPM-fläkt Noctua NF-P12 1300rpm (19,8db), NF-P14 (19,6db)
Hög RPM-fläkt Scythe Ultra kaze 120mm 3000rpm (45.90dBA)

Alla tester är utförda med systemet utanför chassit samt med två olika fläktar. Alla kylare testas med våra egna fläktar för att inte ge någon kylare en fördel. På så sätt kan vi jämföra alla kylare med varandra då de alla har samma förutsättningar gällande fläktarna. Av denna anledning kommer vi inte heller att göra några vetenskapliga ljudnivåtester.

Kylare som skeppas med fläktar kommer givetvis få detta på pluskontot och i våra tester ger vi detaljerade kommentarer kring fläktarnas kvalité. Men målet med våra kylartester är att utse den effektivaste kylare, vilket gör att vi annars använder oss av samma referensfläktar för alla kylare, så långt detta är möjligt.

Följer det med fästen för två fläktar så kommer kylaren testas med två fläktar monterade.

Alla kylflänsar testas med Arctic Coolings MX-3 kylpasta som är en av de mest effektiva på marknaden i dagsläget. Vilket ska ge en rättvis bedömning.

Testmetod:
Idle temperaturen fås fram genom att datorn får stå i windowsmiljö i 20 min först och sedan loggas temperaturen i 10min för att sedan ta ut högsta temperaturen.

Load är den högsta temperaturen som uppnåtts under 30 min i Prime95, inställt på large fft.

Testerna körs först med processorn i standardhastighet sen en gång till i en överklockad hastighet för att pressa kylarna till max. Processorn körs då i 3800mhz med en vcore på 1,3v samt vtt på 1,15v.

Alla temperaturer som återfinnes i resultaten är räknade som ”cputemp – rumstemp = resultat”. För att rumstemperaturen inte ska påverka temperaturen mellan de olika testerna eller mellan kylarna så har vi valt att göra på det sättet.

Vi har också valt att mäta temperaturen med hjälp av den inbyggda dioden istället för att montera en extern temperatur diod. Med samma testplattform slipper vi eventuella kalibreringsfel. Mjukvaran som använts i detta fall är Coretemp.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid