Testresultat: Lågvarvande fläktar - HTPC

HTPC-användning med 1300 rpm fläkt (19.8 dBA)

Information:
En lågvarvig fläkt passar för vanliga arbetsdatorer och HTPCs där ljudnivå går före maximal prestanda.

”Tystnad, tagning”

I den här delen av recensionen så är det dags att se hur kylarna verkligen presterar. Först ut provar vi hur bra de klarar sig med våra 1300rpm fläktar. Testerna är utförda med processorn i originalfrekvens samt med HyperThreading och Turbo Boost aktiverat. Standardkylaren användes enbart till testerna i originalhastighet då den inte klarade av att kyla processorn i 3800MHz. Samtidigt använder sig Intels standardkylare av en egen fläktlösning som gjorde det omöjligt för oss att testa med våra referensfläktar. Mer om testmetod samt inställningar finns att läsa om på föregående sida.

Först ut av testerna är med processorn i stockhastighet samt med de tysta 1300rpm fläktarna för att se hur kylaren klarar sig med lågt luftflöde samt lufttryck. Vissa av kylarna stödjer olika fläktstorlekar och vi har använt följande kombinationer under våra tester;

Fläktkombinationer under testerna
Cogage Arrow 2 fläktar: 1 x Noctua NF-P12, 1 x Noctua NF-P14
3 fläktar: 2 x Noctua NF-P12, 1 x Noctua NF-P14
Noctua D14 2 fläktar: 1 x Noctua NF-P12, 1 x Noctua NF-P14
Venomous X 1 fläkt: 1 x Noctua NF-P12
2 fläktar: 2 x Noctua NF-P12
Cooler Master V10 2 fläktar: 2 x CM 120x25mm original

I första testet så var det Cogage Arrow som knep första och andraplatsen med 3 respektive 2 fläktar monterade. Noctuas D14 låg 0,3 grader efter vilket är såpass lite så det är försumbart. Ytterligare 0,3 grader efter D14 hittar vi Coolermaster V10 som håller sig i toppen. Venomous X hittar vi lite längre ner ca 2 grader efter Arrow.

I detta test har vi vridit upp hastigheten på processorn och följdaktligen värmeutvecklingen också. Vi använder dock fortfarande de tysta 1300 RPM-fläktarna. I detta test så kör vi processorn i 3,8GHz. Vattenkylningen kördes fortfarande med Yate loon fläktarna och Intels standardkylare kördes fortfarande med medföljande fläkt.

Bäst lyckades Arrow att kyla ner processorn, lika som i förra testet. Dock så är det också den enda kylaren som testas med 3 stycken fläktar och när den testas med 2 stycken fläktar så hamnar den betydligt längre ner på listan. Istället är det nu Coolermaster V10 som ligger av de kylare som använder 2 stycken fläktar, tätt följd av Noctua D14 samt Thermalrights Venomous X som ligger tätt efter.

Nu går vi över till resultaten för de mer extrema användarna där öronbedövande fläktar är ett nödvändigt ont.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid