TV och PC-marknaden har länge använt sig av två olika bredbildsformat, vilket har förvillat en beskärd skala konsumenter genom åren. Men nu verkar det så kallade 16:9 formatet som används inom HDTV vara på väg att ta över även på PC-marknaden.

Bildförhållande, som också är känt under det engelska uttrycket aspect ratio, har precis som andra standarder förändrats under åren i takt med att utvecklingen gått vidare. Sedan TV-apparaten lanserades i början av 1900-talet har vi under otaliga decenium levet med det så kallade 4:3 formatet (även känt som 1,33:3) som betyder att bilden är 33% bredare än vad den är hög.

Men det faktum att människans syn är betydligt bredare än vad den är hög gör att man redan på 1950-talet började spela in filmer i bredbildsformat för att ge en bättre inlevelse i bilden på biografer. TV-marknaden höll dock fast länge vid sitt 4:3 format, även kallat normalbild, och det är egentligen inte förrän på 2000-talet som bredbildsapparater riktigt fått fästa på TV-marknaden. De senaste åren har utveckling gott mycket snabbt där både TV-marknaden och datormonitormarknaden nästan helt gått över till bredbildsformat, till stor del på grund av de populära digitala bildpaneler som tagit över efter den analoga CRT tekniken (Cathode ray tube).

När nu övergången till bredbildsformat nästan är avklarad även i vårt avlånga, och ibland mycket tekniskt tröga land, har vi kommit till nästa formatsfråga. Vilket bredbildsformat ska man använda sig av, det 16:9 format som mer eller mindre alla TV-apparater använder sig av, eller 16:10 formatet som alltid använts på monitormarknaden?

Svaret verkar nu ha kommit från våra datorers breddade användningsområde. Från att vara en strikt kontors eller spelmaskin har datorn allt mer förvandlats till en multimediamaskin som hanterar allt från musik till filmuppspelning i en och samma enhet. Här har man på PC-marknaden stött på ett problem, de högupplösta videoformat som nu kommer på stark front i form av Blu-ray och andra digitala videosignaler använder sig alla av ett 16:9 förhållande. Vilket betyder att PC-monitorer med en 16:10 upplösning helt enkelt inte kan visa bilden på ett optimalt sätt. Antingen får man leva med svarta kanter eller helt enkelt dra ut bilden i sidorna vilket såklart gör att originalformatet inte upprätthålls.


16:9 vs. 16:10 format: En 720p/1080p signal ger svarta kanter på en 16:10 skärm om man vill visa signalen i korrekt bildförhållande. Notera att storleken på de två monitorerna inte är skalenlig.

Detta har nu lett till att PC-marknaden, speciellt monitortillverkare, verkar satsa mer på 16:9 formatet. Det är en ganska intressant utveckling som helt klart påskyndas av de högupplösta videoformaten 720p/1080p. Resultatet av detta är att flera monitortillverkare börjat lansera PC-monitorer med 16:9 format och även om den mest populära upplösningen av förklarliga skäl är 1920×1080 pixlar har vi även börjat se mer udda upplösningar som 2048×1152 pixlar.

Det finns givetvis fördelar för PC-användare med både 16:9 och 16:10 formatet och vi har försökt sammanfatta några av dem lite kort här nedan;

 

16:9 formatets fördelar 16:10 formatets fördelar

– Billigare att tillverka

Inga svarta kanter med 16:9 filmer

I ultramobila datorer ger bredare bildpanel mer plats för fullstora tangentbord

Horisontal upplösning ger mer användningsbar arbetsyta

– Högre upplösning vid samma skärmstorlekar ger större arbetsyta
– Högre vertikal upplösning
– Fler pixlar/tum

Om PC-marknaden helt går över till det på hemelektronikmarknaden redan dominerande 16:9 formatet är ännu inte helt klart, men det ser inte helt omöjligt ut. Frågan vi då måste ställa oss är hur det påverkar oss datoranvändare och eftersom detta kan vara en ganska personlig åsikt vill vi gärna höra våra läsares åsikter i frågan.

Personligen ägnar jag den mesta tiden åt att arbeta vid datorn och det innebär både mycket bild och textredigering som ofta kräver mycket plats. Jag är glad för alla extra pixlar man kan få tag på vilket i sig gör att den något lägre vertikala upplösningen i 16:9 formatet faktiskt kan bli kännbar. Men samtidigt är det ofta den horisontella upplösningen som begränsar och ett bredare format tilltalar mig av denna anledning. Det är ganska sällan man just saknar vertikal upplösning när man arbetar vid datorn, där man redan är van vid att scrolla nedåt.

Skillnaderna i vertikal upplösning på 16:10 och 16:9 formaten

Det är även ett irritationsmoment att TV-apparater och datormonitorer just använder sig av olika bildförhållande då många har båda sorters apparater inkopplade till sina datorer. Att använda ett klonläge med samma bildförhållande till både skärmarna hade varit det bästa, men det blir mycket knepigare med skilda bildförhållande.

Om monitortillverkarna kan börjar utveckla 16:9 monitorer som ger högre upplösning per tum, som Samsung med sin 2342BWX monitor (23-tum, 2048×1152 pixlar) har man på ett smidigt sätt undanvikit de flesta nackdelarna jämfört med 16:10 formatet. 1080p material kan förvisso inte spelas upp i sin ursprungsupplösning, men bildförhållandet är i alla fall det rätta. Skulle även vi konsumenter få känna av de lägre tillverkningskostnaderna är givetvis även detta en fördel för 16:9 formatet.

Det är samtidigt lite oklart hur tillverkare tar fram sina bildpaneler och hur de olika bildförhållandena påverkar själva monitorernas fysiska storlek. Vi har bland annat undersökt BenQs olika 22-tums bredbildsmonitorer och ser här att den faktiska bildytan är satt till 21.5" för 16:9 modellerna. 16:9 modellen är några millimeter bredare men inte i närheten tillräckligt för att väga upp den stora skillnaden i vertikal storlek. Det förklarar även varför tillverkningen av 16:9 paneler är billigare, de är helt enkelt mindre och man får plats med fler paneler på samma glas substrat. Det ska även tilläggas att BenQ är långt ifrån ensamma med sin något vilseledande marknadsföring. En 21.5" monitor ska i vår mening inte döpas till förslagsvis T2200 som direkt indikerar att monitorn är lika stor som de övriga 22" modellerna i tillverkarens program.

PC-marknaden ser med andra ord ut att ge vika för trycket från hemelektronikmarknaden och ska vi vara helt ärliga är vi inte helt säkra på om detta är en bra eller dålig nyhet för oss PC-användare. Vill man få samma vertikala upplösning och lika stora monitorer som med 16:10 formatet ser det ut som att man får gå upp ett steg i storlek. För de flesta är det nog inget större problem att tappa lite i vertikal upplösning, men samtidigt måste monitortillverkare bli bättre på att förklara skillnaderna mellan sina monitorer. Ett problem som återigen härstammar från att vi från början suttit med två olika standardiserade bredbildsformat.

Man kan även se detta i ett ännu större perspektiv där gränsen mellan datormarknaden och hemelektronikmarknaden börjar bli allt tunnare. Media Center datorer eller så kallade HTPCs börjar bli vardagsmat och dagens spelkonsoler är i vissa fall rena rama PC-kloner som också satsar hårt på att erbjuda multimediafunktionalitet. Gränserna mellan våra olika plattformar börjar suddas ut allt mer och det ska bli intressant att se vart utvecklingen tar oss.

Ge gärna era egna synpunkter kring ämnet i vårt forum.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid