Slutledning

För att sammanfatta Radeon HD 7970 GHz Edition kan man ställa sig frågan, vad utlovas – och vad erhålls? AMD kallar kortet för ”världens snabbaste och mest mångsidiga GPU”, utan en ökad strömförbrukning – en etikett som inte är helt förtjänad. AMD har gjort ett imponerande arbete med att optimera en befintlig krets utan att lägga till extra transistorer eller mer minne, men håller inte helt vad de lovar.

Kortet håller jämna steg med GTX 680 prestandamässigt, då det ger fördel i vissa tester och nackdel i andra, med omväxlande framgång i olika upplösningar. Men då det inte finns ett tydligt försprång i majoriteten av testerna kan inte HD 7970 GHz Edition kamma hem förstaplatsen bland enkelkärniga grafikkort – åtminstone inte utan att kalla förstaplatsen delad. Så i duellen i prestanda mellan GTX 680 och HD 7970 GHz Edition dömer NordicHardware oavgjort.

När det kommer till strömförbrukningen håller löftet inte heller hela vägen och matchen är allt annat än oavgjord. Även om HD 7970 GHz Edition verkar vara effektivare än HD 7970 så har det en högre energiförbrukning, om än marginell. Och energiförbrukningen är fortfarande märkbart högre än konkurrenten GTX 680, så AMD står på den här punkten kvar och stampar på andra plats. Temperaturen bjuder inte heller på någon större överraskning, och kortet håller ungefär samma temperatur som övriga prestandakort på marknaden, inklusive GTX 680. Så på ytterligare en punkt lyder domen oavgjort.

Kortet som testades i den här recensionen använde dock AMD:s referenskylare, som enligt uppgift inte kommer finnas i butik, utan tillverkarna kommer få använda sina egna kylarlösningar – någonting NordicHardware släpper en lättnadens suck för. Referenskylaren är olidligt högljudd och kan inte rekommenderas till någon, så om ett kort med referenskylare skulle hitta ut i handeln trots AMD:s uttalande så rekommenderar vi att man tittar åt andra hållet – och håller för öronen. Fördelen med detta är också att tredjepartskylare också kan kyla effektivare och eventuellt ge kortet en fördel även på temperaturpunkten, men det återstår att se när kortet väl hittar ut i butik.

För användare som överklockar bjuder inte HD 7970 GHz Edition på någonting attraktivt gentemot det traditionella HD 7970. Det är på den här punkten det verkligen framkommer att kortet i grunden är ett fabriksöverklockat HD 7970. Kortet kan överklockas ungefär lika långt som sin referensklockade tvilling, med en försumbar skillnad på cirka 20 MHz. Då GHz Edition dessutom kommer säljas parallellt med HD 7970 fast med en högre prislapp vore det mer fördelaktigt för överklockare att titta på standardkortet – eller på NVIDIA:s alternativ.

Sammanfattningsvis håller inte Radeon HD 7970 GHz Edition vad AMD lovar och inte heller måttet mot konkurrenten GTX 680, som fortfarande levererar ungefär likvärdig prestanda och bättre energieffektivitet – samt en referenskylare som faktiskt går att använda utan hörselskydd. AMD har utan tvekan lyckats förbättra HD 7970, men det kan ifrågasättas om GHz Edition verkligen fyller en vettig funktion på marknaden. Framför allt när det säljs parallellt med det traditionella HD 7970.

7970GHz_18

AMD Radeon HD 7970 GHz Edition

Fördelar:
+Konkurrenskraftig prestanda
+3 GB grafikminne
+Turbo Boost
+BIOS-switch och två BIOS-kretsar
+Stödjer skärmar med 4K-upplösning

Nackdelar:
-I praktiken ett överklockat HD 7970
-Låg strömeffektivitet
-Låg överklockningspotential
-Riktigt högljudd kylning (på referensdesignen vi testat)

Pris: Beräknas kosta 4 500 – 4 700 kronor inklusive moms (officiell prissättning på 499 dollar)

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Henrik BerntssonTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

TSMC har fått lite ordning på sin tillverkning så Tahiti klockar som det var tänkt från början.

Henrik Berntsson
Admin

har kört amds kort ett rätt bra tag men jag börjar bli sugen på att gå över till det gröna laget. Energiförbrukningen talar sitt tydliga språk