GTX970roundup_inledning

Nvidia har skaffat sig inte bara slagläge utan närmast tagit hem en seger på teknisk knock-out i prestandasegmentet genom lanseringen av Maxwell och de två nytillskotten Geforce GTX 980 samt Geforce GTX 970. Nu återstår bara att se vilket av Asus, MSI och Gigabytes Geforce GTX 970-kort som är mest värda dina slantar.

Geforce GTX 970 är som ni redan sett i vår genomgång av Maxwell-arkitekturen inte bara ett extremt kraftfullt grafikkort. Det är även energisnålt, svalt och på det stora hela ett av de mest spännande grafikkort vi sett på prestandamarknaden under flera år.

Nvidia skriver med Maxwell om reglerna för hur ett prestandakort förväntas prestera och medan det närmast kommer som en rak höger på konkurrenten AMD och deras Radeon-familj är det goda nyheter för konsumenter – åtminstone de utan specifika tillverkarpreferenser.

Annons

GTX970_roundup_04

Ska du köpa ett prestandagrafikkort idag är det Geforce GTX 970 alternativt Geforce GTX 980 du ska lägga pengarna på. Toppmodellen Geforce GTX 980 är som väntat den kraftfullaste lösningen, men också den dyraste. Med en prislapp på runt 5 500 kronor ger grafikkortet fortfarande mycket prestanda för pengarna om vi jämför med Nvidias tidigare flaggskepp Geforce GTX 780 Ti som gav något sämre prestanda men samtidigt ofta kostade upp mot eller över 6 000 kronor. Men tittar vi på prestanda per krona och prestanda per watt finns det en oslagbar vinnare – Geforce GTX 970.

Nvidia drar undan mattan för AMD med pressade priser

Geforce GTX 970 presterar bättre än både Geforce GTX 780 och AMD Radeon R9 290 samtidigt som kortet drar 100 watt mindre än Kepler-baserade GTX 780 och hälften (!) så mycket energi som den röda huvudkonkurrenten R9 290. Detta till en hyfsat likvärdig prislapp beroende på tillverkare.

GeFoce_GTX_970_referens

Med fina överklockningspotential och nya funktionalitet som HDMI 2.0, G-sync och andra Nvidia-specifika finesser är Geforce GTX 970-serien en önskedröm för seriösa gamers och den stora frågan är egentligen – vilken tillverkare ska du satsa på?

Annons

Vi har tagit en närmare titt på inte mindre än tre av de mest högprofilerade tillverkarna på marknaden och undersökt deras Geforce GTX 970-modeller under lupp för att se vilket eller vilka kort du allra helst bör satsa på.

För dig som vill veta mer om Maxwell-arkitekturen och Nvidias arbete med Geforce GTX 900-serien bör ni kika närmare i vår detaljerade recension av Nvidias nya arkitektur. För kompletta prestandaresultat och omdömen för konkurrerande kort kan du med fördel läsa vår Grafikkortsguide för prestandaklassen. Men för dig som bara försöker bestämma dig för rätt grafikkortsmodell kan ni läsa vidare här när vi går igenom de tre kombatanterna.

Annons

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
GamingexsperionsMarkus KgfhghheatmAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Zy
Gäst
Zy

Lutar åt ett gigabyte.
Kommer ni testa EVGA, Gainward och Zotac med? 🙂

LH
Gäst
LH

Synd att ni inte testade alla andra märken. Alla älskar ju EVGA… EVGA du saknas!

Tripprapptrull
Gäst
Tripprapptrull

Fråga: Hur kan Asus Strix låta mer i vila än något annat kort? Kortets fläktar ska ju stå still vid låga temperaturer. Borde inte kortet då få värde noll dBa i tabellen för Sound Level-Idle?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Jättekul, det är ju typ dessa tre jag funderat på. Jaga gärna på andra tillverkare också så ni får testa fler 970.

Däremot, era grafer, snälla. Jag vet att det har varit uppe på tapeten förut, men markera ut de kort ni testar tydligare med t.ex. staplar i unika färger och/eller texten fet eller annan färg. Skitdrygt att sitta och leta som en tok hela tiden.

Annars jättebra test, innehöll precis den information som jag är ute efter.

Zy
Gäst
Zy

Skulle gärna vilja se hur Zotac 970 Amp Extreme står sig mot Gigabyte 970 G1 gaming.

heatm
Gäst
heatm

Bra test och det kan nu kanske äntligen vara dags att kasta ut mitt 7870 ur burken. Men, som jag antar att andra sagt, FIXA graferna! Helt omöjligt att se på en mobiltelefon.

gfhgh
Gäst

😀 😀 😳 😳 😳 😳 😳 😳 😳

Markus K
Gäst
Markus K

Känns som valet faller på ASUS då er motivering ej stämmer längre.
”Nackdelar:
– Omotiverat hög prislapp”
Står nu att de är billigast av dessa tre alternativen. 😉

Andreas
Medlem
Andreas

Jasså!! Vad ska man ta mellan MSI gtx 970 gaming och gigabyte gtx 970 g1 gaming, om man ser till att mitt chassi är ett NZXT LEXA s och att jag spela högupplösta spel, världigt ofta från 10.00 till 22:00. Så vilket av dessa två allternativ skulle ni rekomenderat mig? Men trevligt att se så bra resultat