NVIDIA har nyligen lanserat sitt nya grafikkortsflaggskepp och trots att vi bara haft några timmer med kortet kan vi ge er en förhandstitt på vad som komma skall då världens bästa 3Dmark-överklockare sitter bakom spakarna.

Efter att NVIDIA lanserade GeForce 7800 GTX under juni månad 2005 har man suttit med alla trumfkorten på handen och ATI har kämpat mot en övermäktig konkurrent. Likt en skicklig kortspelare har NVIDIA satt sig i en bra position och sedan övervakat marknaden. Man har inte varit helt passiv vilket man visade med lanseringen av GeForce 7800 GT men samtidigt har man inte heller behövt vara aggressiva då ATI helt enkelt inte haft något att sätta emot GeForce 7800-serien.
Det många trott och ATI fruktat är att NVIDIA dock bara väntat på att kunna kontra en oundviklig nylansering från ATI. Lanseringen kom i form av Radeon X1000-familjen för en dryg månad sedan men flaggskeppet Radeon X1800 XT har inte lanserats på marknaden förrän för ett par dagar sedan. Eftersom ATI visat att man nu återtagit prestandatronen på grafikkortsmarknaden var det dags för NVIDIA att spela ut sitt ess, GeForce 7800 GTX 512MB.

Trots att namnet inte antyder att NVIDIAs nya flaggskepp skulle vara något speciellt är detta en sann "ulv i fårakläder". GeForce 7800 GTX 512MB är NVIDIAs 7800-arkitektur pressad till gränsen av vad som är möjligt med ett enda mål i sikte, ta över prestandatronen från ATI och Radeon X1800 XT innan de ens hunnit göra sig hemmastadda. NVIDIA kommer sälja sin nya ögonsten till extremt höga priser och i få antal så det handlar onekligen om en sann entusiastprodukt. Med detta i åtanke har vi valt allt behandla NVIDIAs nya grafikkrets precis som den entusiastprodukt det är.

Tyvärr har strul med de få testexemplar som funnits tillgänga gjort att vi inte fått ett kort förrän bara timmar innan NVIDIAs lansering av sin nya grafikkrets och därav denna korta förhandstitt som ger er en vink om vad som komma skall på NordicHardware.
Vi kan säga såhär mycket, vi har satt NVIDIAs hetaste grafikkort i händerna på Sveriges två bästa överklockare, Marcus "Kinc" Hultin (världsrekordhållare i alla tre 3DMark-kategorierna) och Robert "Crotale" Kihlberg (Svensk mästare i processoröverklockning 2004). Resultaten av denna laddning hårdvara och kunskap kommer ni få se i framtida artiklar här på NH, men innan vi kan ge ett mer omfattande omdöme av NVIDIAs nya flaggskepp ska vi ge er lite kort information om densamma och visa vad som pågår bakom "lykta dörrar" på NordicHardware för tillfället.




Specifikationer
7800GTX 256 7800GTX 512 X1800XT
Utvecklingsnamn G70 G70 R520
Tillverkningsteknik 110nm 110nm 90nm
Minnesmängd 256MB 512MB 512MB
Frekvens kärna 425MHz * 550MHz * 625MHz
Frekvens minne 1200MHz * 1700MHz * 1500MHz
Minnesbandbredd 38,4 GB/s ** 54,4 GB/s ** 44,2 GB/s
Fill rate 10,2 GPixel/s 13,2 GPixel/s ** 7,1 GPixel/s

* nVidia referens frekvenser, kan variera mellan tillverkare.

** nVidia referens, beror av frekvenserna.

I historisk mening är detta i linje med vad vi skulle ha förväntat oss av en Ultra-version, även om man i detta fall valt att behålla GTX-beteckningen. Under kylflänsen, som för övrigt har blivit rejält kraftigare, har man inte gjort speciellt stora förändringar sen de initiala GTX-korten. En relativ kraftig frekvensökning på både kärna och minne tack vare optimeringar och finjusteringar av kretskortet respektive snabbare minnen. En frekvensökning med 30% (eller mer från vissa tillverkare) inom samma tillverkningsteknologi är imponerande och något som vi endast brukar se hos processorer. Kylflänsen är som vi har nämnt i tidigare nyheter samma som sitter på nVidias Quadro-kort och är gjord av koppar och aluminium med fyra stora heatpipes. Ljudnivån är trots de större anordningarna väldigt låg.

Nu till det alla väntar på, bilder och prestanda.


Grafikkortet vi fått tag på kommer från tillverkaren XFX och går under namnet XFX GeForce 7800GTX 512MB GDDR3 XXX. XFX har gjort sig kända för att lansera kort som är överklockade direkt från fabriken, detta kort är inte något undantag och har original klockfrekvenser på 580MHz GPU och 1730MHz minne. Kortet har som vi tidigare nämnt en massiv kylare av samma design man ser på nVidias arbetsstationskort i Quadro-serien.












Den korta stund vi har haft kortet i vår ägo har den suttit i Marcus ”Kinc” Hultins världsrekordmaskin som än så länge bara pressats med luftkylning i väntan på de extrema överklockningstester som komma skall. De snabba 3Dmark05 resultat som vi kört har än så länge gett oss dessa poäng i originalhastigheter för vardera grafikkort. Tänk dock på att XFXs grafikkort är något överklockat från fabrik, prestandasiffror från det vanliga GeForce 7800 GTX 512MB kommer i vår stora recension.

Testsystem:
AMD Athlon 64 FX-57
DFI LANParty nF4 SLI

Corsair TwinX 2x512MB
OCZ 600W


Kinc har även gjort lite snabba överklockningstester med luftkylning, kall sådan ska tilläggas men fortfarande lyftkylning med processorn arbetandes i endast 3.0GHz. Utan någon som helst modifikation av grafikkortet lyckades Kinc få upp klockfrekvenserna till enorma 633MHz GPU och 1890MHz på minnet. Detta resulterade i en fin prestandaökning i 3Dmark05 men är bara början då det snart kommer plockas fram både lödverktyg och betydligt kallare kylning.


Original

3.0GHz FX, 633MHz GPU, 1890MHz minne

Denna förhandstitt har satts ihopa på bara någon timme och det finns väldigt mycket mer att skriva om NVIDIAs nya flaggskepp, men i första hand finns det massvis med tester att göra. Vi kommer göra en fullskalig recension på GeForce 7800 GTX 512MB i likhet med den prestandajämförelse vi tidigare publicerat på Radeon X1000-serien. I denna recension kommer ni se hur kortet står sig mot sin föregångare och självklart ATIs flaggskepp Radeon X1800 XT i mängder av speltester och liknande. Då kommer vi fokusera på originalklockfrekvenser och visa vad man får för prestanda när man är beredd att betala 649 USD för ett grafikkort, runt 7500 kronor i Sverige.

Men som synes har vi även satt NVIDIAs kort i händerna på världens bästa 3Dmark-överklockare och tillsammans med Sveriges bästa processoröverklockare har dessa två gentlemän en extrem överklockningsartikel på gång där vi kommer få se alla tre flaggskepp på grafikkortsmarknaden pressas till det yttersta med flytande kväve i hopp om att nå nya rekord. Marcus "Kinc" Hultin är en ny bekantskap på NordicHardware men Marcus kommer synes mycket här den närmaste tiden och för den som vill följa hans framfart är det bara att hålla utkik.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid