Överklockningsresultat

Överklockningspotentialen hos grafikkort beror på flera variabler. En stor portion tur blandat med effektiv kretskort- och kylardesign samt om tillverkarna handplockar sina GPU-kretsar för vissa grafikkortsserier. Med andra ord är de resultat vi når i våra tester inte nödvändigtvis representabla för de kort du plockar från butikshyllan, men bör åtminstone ge en bra känsla för vad vi kan vänta oss.

Gigabyte GTX 760 Windforce 3X OC – Överklockning

OC_Gigabyte

Vi börjar med att lägga Gigabytes deltagare på testbänken med spänningen 1,212 volt. Med fabriksöverklockade kort kan överklockningspotentialen vara begränsad då mer av vad kretsarna klarar av pressas ut redan från frabrik, men med effektivare kylare som Gigabytes Windforce-lösning, med kraftfullare strömförsörjning och mer påkostade kretskort är ingenting ristat i sten.

Med fabriksfrekvenserna på 1 085 megahertz med 1 150 megahertz Boost och effektiv minnesfrekvens på 6 008 som utgångspunkt kunde vi höja frekvenserna för både basfrekvens och boost med 90 megahertz vardera till 1 175 megahertz GPU-frekvens samt 1240 megahertz Boost. Minnesfrekvensen fick en kraftigare knuff upp till 1 875 megahertz eller 7 500 megahertz effektivt, en ökning med närmare 1,5 gigahertz totalt.

MSI GTX 760 Gaming – Överklockning

OC_MSI

Går vi sedan vidare till MSIs representant lyckas vi även här få till en ökning på närmare 100 megahertz med Gaming Mode som utgångsläge och samma maximala spänning på 1,212 volt. Vi lyckas däremot inte nå riktigt lika långt som med Gigbytes kort och MSI klarade i vårt fall av en GPU-frekvens på 1 115 megahertz, Boost på 1180 och en effektiv minnesfrekvens på 7 752 megahertz.

OC_bioshock

Med de två korten i jämförelse är det en jämn kamp sett till överklockningen, märkbart även när vi sätter de överklockade korten på prov i Bioshock Infinite där korten tycks skala efter frekvens väldigt jämförbart. Gigabyte tar hem kronan för mest överklockningspotential av GPU-frekvensen med en bekväm marginal. Men ser vi till minnet når vi ytterligare en bit längre med MSIs representant än Gigabytes.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Dardan S-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Bra test gubbar! Det börjar bli så många modeller nu, så det är svårt att hålla koll på alla.

Dardan S
Gäst
Dardan S

Vilken av dessa kort skulle ni föreslå? Har funderat ett tag på att köpa en GTX 760 men kan inte bestämma mig för Gigabyte eller MSI… Behöver svart snabbt dessutom då jag har tänkt att göra inköpet idag! 🙂