Ny och effektivare ångkammarkylare

Nvidia har precis som med GTX 690 valt att spika en referensdesign och sedan förbjuda sina partnertillverkare från att göra några fysiska ändringar på kortet. Vi ser detta generellt som en tråkig utveckling, inte minst med tanke på hur förutsägbart lika de olika tillverkarnas grafikkort faktiskt blir, men även ur den synvinkel att det bromsar utvecklingen på grafikkortsmarknaden. Särskilt sett till GPU-kylning där vi ofta ser betydligt effektivare lösningar från tredjepartstillverkare.

GeForceGTX_Titan_Front3a

Som tur var har Nvidia lagt mycket större fokus på sina kylningslösningar de senaste åren och både Geforce GTX 680 och GTX 690 hade förhållandevis effektiva referenskylare.

Med Geforce GTX Titan menar Nvidia att man höjt ribban ytterligare och även om kylaren påminner en hel del om den lösning man introducerade med GTX 690 menar Nvidia att kylaren på Titan är betydligt effektivare än den man använder på sitt tidigare kraftfullaste singelgpu-kort GTX 680.

GeForceGTX_Titan_3Qtr2a

Kylaren använder sig av förångningskammarteknik precis som tidigare, vilket kan liknas vid hur värmeledningsrör flyttar värme genom en förångningseffekt. Nvidia menar däremot att deras teknik är överlägsen vanliga värmeledningsrör och förutom en rejäl kopparkammare har man försett kylaren med betydligt effektivare kylpasta. Det värmeledande materialet kommer från en tillverkare vid namn Shin-Etsu och ska ge 2 gånger så hög prestanda som den pasta man använde på GTX 680.

Aluminiumflänsen som fästs vid kopparkammaren är också rejält tilltagen och låter flänsarna växa vidare ut från kopparbasen för att skapa en större kylarea, något som ska öka kylarens effektivitet märkbart. Något man inte tidigare använt på grafikkort i Geforce GTX-serien.

GeForceGTX_Titan_Bracket

Sist men inte minst slänger Nvidia på en aluminiumbaserad värmespridare på baksidan av kortet. En liknande lösning som vi tidigare sett på Geforce GTX-kort från bland annat Evga och hjälper till att hålla temperaturerna nere på både kretskort och kringliggande komponenter.

I vanlig ordning har Nvidia tryckt in en större radialfläkt i slutet på kylaren som trycker ut luft genom kylflänsen och ut ur expansionsplåten.

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Anton JohanssonAngrychairFidde_gbgKent LindqvistnILGot Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fidde_gbg
Gäst
Fidde_gbg

Tur att inköp på korten är 6200:- exkl.moms då 😆
Inte mycket handlarna tjänar ändå säls ju för 8500:- så blygsamma 600:-.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Kanske borde plocka några på firman.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Tycker inte grafikkortet är värt en så hög prislapp, för så överlägset var inte kortet ett 7970 GHz. Det var väl ett par spel som den drog ifrån lite. Om jag skulle köpa ett nytt grafikkort så skulle det nog bli ett AMD kort

NOmo
Gäst
NOmo

Såg inga 660 och 7870 som ni testade

Fidde_gbg
Gäst
Fidde_gbg

[quote name=”Viking1962″]Tycker inte grafikkortet är värt en så hög prislapp, för så överlägset var inte kortet ett 7970 GHz. Det var väl ett par spel som den drog ifrån lite. Om jag skulle köpa ett nytt grafikkort så skulle det nog bli ett AMD kort[/quote] Öhh, jo mellan 20-40fps beroende av spel så detä r väldigt mycket bättre.Stor skillnad eftersom du i många lägen hamnar över 60fps tack vare detta brutala monster. Sen är inte kortet riktat till folk med mindre pengar utan för dom som vill ha det bäst och struntar i vad det kostar samt vill slippa microstuttering/SLI… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Fidde_gbg”]Öhh, jo mellan 20-40fps beroende av spel så detä r väldigt mycket bättre.Stor skillnad eftersom du i många lägen hamnar över 60fps tack vare detta brutala monster. Sen är inte kortet riktat till folk med mindre pengar utan för dom som vill ha det bäst och struntar i vad det kostar samt vill slippa microstuttering/SLI profiler osv.[/quote] Ser man till lite andra tester där till som exempel skiljer över 10 minuters renderings tid så är detta kortet extremt prisvärt. På företaget har vi inväntat detta kort lite och nu ser det ut som att vi kommer köpa några stycken… Läs hela »

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Viking1962″]Tycker inte grafikkortet är värt en så hög prislapp, för så överlägset var inte kortet ett 7970 GHz. Det var väl ett par spel som den drog ifrån lite. Om jag skulle köpa ett nytt grafikkort så skulle det nog bli ett AMD kort[/quote]Värde är ju till viss del personligt. Jag personligen skulle inte lägga 9k på ett grafikkort. Det kan förvisso vara för att jag inte behöver eller för den delen skulle ha råd. Men faktum kvarstår att det för mig inte är värt det. Men för någon annan kan jag förstå att kortet är värt… Läs hela »

nILGot
Medlem
nILGot

Som Quadro kort lär det vara magiskt 😥

Kent Lindqvist
Gäst
Kent Lindqvist

Vad tror ni, om att detta kort skulle fungera bra för att folda med?

Fidde_gbg
Gäst
Fidde_gbg

[quote name=”Viking1962″][quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Viking1962″]Tycker inte grafikkortet är värt en så hög prislapp, för så överlägset var inte kortet ett 7970 GHz. Det var väl ett par spel som den drog ifrån lite. Om jag skulle köpa ett nytt grafikkort så skulle det nog bli ett AMD kort[/quote]Värde är ju till viss del personligt. Jag personligen skulle inte lägga 9k på ett grafikkort. Det kan förvisso vara för att jag inte behöver eller för den delen skulle ha råd. Men faktum kvarstår att det för mig inte är värt det. Men för någon annan kan jag förstå att kortet är… Läs hela »

Angrychair
Gäst
Angrychair

Jag vill se Titan mot Ares 2 i testet dock. Tror att AMD och Asus plockar hem vinsten med det kortet även i cf mot Titan i sli.

Anton Johansson
Medlem

Det hade vart väldigt trevligt att se vad kortet kan göra för renderingstiden i Blender. Har ingen koll på hurvida vray, maya osv har för stöd för CUDA, men Blender har det 😉