Strömförbrukning och ljudnivå

energi

Geforce GTX Titan innehåller 7,1 miljarder transistorer. Det är en närmast ofattbara siffror och därför är det föga överraskande att grafikkortet specificeras med en högre energiförbrukning än Geforce GTX 680. Men en specificerad förbrukning på maximalt 250 watt är nästan lägre än vad vi hade väntat oss och givetvis var vi tvugna att se hur kortet presterade i våra egna tester.

poweridle

Utan belastning är GK110 och GTX Titan i paritet med övriga syskon ur GTX 600-serien. Det slår ara på någon enstaka watt och även om man inte kan stoltsera med riktigt lika låga siffror som referensmodellerna av AMD:s grafikkort är skillnaderna försumbara..

powerlload

Mer intressant blir det när vi drar igång en lite mer rejäl belastning i form av Battlefield 3. Här ser vi hur förbrukningen springer iväg något och landar på 416 watt. Vilket är den högsta förbrukningssiffran vi sett från ett referenskort med en ensam grafikkrets. Några extra miljarder transistorer och en saftig mängd minneskretsar har sin kostnad på elräkningen. GTX Titan drar 67 watt mer än GTX 680 och 27 watt mer än Radeon HD 7970 GHz. En klar skillnad men ändå inte några anmärkningsvärda siffror med tanke på den stora prestandaskillnaden i de flesta speltitlar.

Temperaturer och ljudnivå

Med Geforce GTX Titan finns det ingen vits att mäta GPU-temperaturer. Som vi tidigare detaljerat är det just temperaturen på grafikkretsen som styr kortets frekvenser och Titan arbetar helt enkelt i den temperatur vi vill att den ska arbeta. Standardinställningen är 80 grader celsius och sedan går det att både sänka temperaturtröskeln eller för den delen höja den – till maximalt 95 grader celsius.

Vi kan konstatera i våra tester att temperturstyrningen fungerar mycket effektivt och vid låg belastning eller vila sjunker givetvis temperaturerna långt under det maximala tröskelvärdet vilket visar på att den nya ångkammaren i kylaren gör sitt jobb.

temps

Desto mer intressant är det med ljudnivån och här har vi mätt den maximala ljudnivån efter 15 minuters tungt spelande i Battlefield 3. Märk väl att testerna är utförda i en öppen testmaskin och ska tas mer som riktlinjer än som konkret fakta. Testerna bör däremot ge en bra fingervisning om kylarens kapacitet.

Vi väljer att endast fokusera på ljudnivån vid tung belastning då vi snabbt kan konstatera att kortet är mer eller mindre ljudlöst vid låg belastning eller 2D-läge.

sound

Nvidia påstår i sin marknadsföring att Geforce GTX Titan skulle vara både kraftfullare och tystare än sitt syskon Geforce GTX 680. Det är också något vi kan bekräfta där testkortet når en ljudnivå på 45,7 decibel, märkbart lägre än de 47 decibel som referensmodellen av Geforce GTX 680 presterade. Samtidigt kan vi konstatera att det troligtvis funnits möjligheter att optimera detta ytterligare med eftermarknadskylare där vi sett ljudniver på runt 43 decibel med GTX 680-baserade kort.

Väl värt att notera är att grafikkortet förvisso inte är ljudlöst men generellt sett går riktigt tyst, särskilt jämfört med konkurrenterna från AMD.

Vi noterade en del coil whine på grund av de mycket höga frekvenserna i Battlefield 3, något som brukar frammana detta irriterande fenomen. Inte allt för störande men ändå klart märkbart i en öppen testbädd. Huruvida detta är något som påverkar alla Titan-kort är svårt att säga, likaså om vårt testsystem kan vara extra känsligt.

Slutsatsen blir i alla fall att Nvidia åtminstone gjort ett riktigt bra jobb med standardkylaren på GTX Titan, vilket är för väl med tanke på att man inte tillåter några egna lösningar från grafikkortstillverkarna.

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Anton JohanssonAngrychairFidde_gbgKent LindqvistnILGot Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fidde_gbg
Gäst
Fidde_gbg

Tur att inköp på korten är 6200:- exkl.moms då 😆
Inte mycket handlarna tjänar ändå säls ju för 8500:- så blygsamma 600:-.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Kanske borde plocka några på firman.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Tycker inte grafikkortet är värt en så hög prislapp, för så överlägset var inte kortet ett 7970 GHz. Det var väl ett par spel som den drog ifrån lite. Om jag skulle köpa ett nytt grafikkort så skulle det nog bli ett AMD kort

NOmo
Gäst
NOmo

Såg inga 660 och 7870 som ni testade

Fidde_gbg
Gäst
Fidde_gbg

[quote name=”Viking1962″]Tycker inte grafikkortet är värt en så hög prislapp, för så överlägset var inte kortet ett 7970 GHz. Det var väl ett par spel som den drog ifrån lite. Om jag skulle köpa ett nytt grafikkort så skulle det nog bli ett AMD kort[/quote] Öhh, jo mellan 20-40fps beroende av spel så detä r väldigt mycket bättre.Stor skillnad eftersom du i många lägen hamnar över 60fps tack vare detta brutala monster. Sen är inte kortet riktat till folk med mindre pengar utan för dom som vill ha det bäst och struntar i vad det kostar samt vill slippa microstuttering/SLI… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Fidde_gbg”]Öhh, jo mellan 20-40fps beroende av spel så detä r väldigt mycket bättre.Stor skillnad eftersom du i många lägen hamnar över 60fps tack vare detta brutala monster. Sen är inte kortet riktat till folk med mindre pengar utan för dom som vill ha det bäst och struntar i vad det kostar samt vill slippa microstuttering/SLI profiler osv.[/quote] Ser man till lite andra tester där till som exempel skiljer över 10 minuters renderings tid så är detta kortet extremt prisvärt. På företaget har vi inväntat detta kort lite och nu ser det ut som att vi kommer köpa några stycken… Läs hela »

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Viking1962″]Tycker inte grafikkortet är värt en så hög prislapp, för så överlägset var inte kortet ett 7970 GHz. Det var väl ett par spel som den drog ifrån lite. Om jag skulle köpa ett nytt grafikkort så skulle det nog bli ett AMD kort[/quote]Värde är ju till viss del personligt. Jag personligen skulle inte lägga 9k på ett grafikkort. Det kan förvisso vara för att jag inte behöver eller för den delen skulle ha råd. Men faktum kvarstår att det för mig inte är värt det. Men för någon annan kan jag förstå att kortet är värt… Läs hela »

nILGot
Medlem
nILGot

Som Quadro kort lär det vara magiskt 😥

Kent Lindqvist
Gäst
Kent Lindqvist

Vad tror ni, om att detta kort skulle fungera bra för att folda med?

Fidde_gbg
Gäst
Fidde_gbg

[quote name=”Viking1962″][quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Viking1962″]Tycker inte grafikkortet är värt en så hög prislapp, för så överlägset var inte kortet ett 7970 GHz. Det var väl ett par spel som den drog ifrån lite. Om jag skulle köpa ett nytt grafikkort så skulle det nog bli ett AMD kort[/quote]Värde är ju till viss del personligt. Jag personligen skulle inte lägga 9k på ett grafikkort. Det kan förvisso vara för att jag inte behöver eller för den delen skulle ha råd. Men faktum kvarstår att det för mig inte är värt det. Men för någon annan kan jag förstå att kortet är… Läs hela »

Angrychair
Gäst
Angrychair

Jag vill se Titan mot Ares 2 i testet dock. Tror att AMD och Asus plockar hem vinsten med det kortet även i cf mot Titan i sli.

Anton Johansson
Medlem

Det hade vart väldigt trevligt att se vad kortet kan göra för renderingstiden i Blender. Har ingen koll på hurvida vray, maya osv har för stöd för CUDA, men Blender har det 😉