Slutledning

Det är sällan vi ser ett grafikkort dominera så fullständigt prestandamässigt i våra tester. De tillfällen det händer handlar det antingen om en helt ny arkitektur eller de första grafikkorten med dubbla grafikkretsar ur en ny generation.

Geforce GTX Titan är inget av det. Grafikkortet bygger på samma Kepler-arkitektur som introducerades med Geforce GTX 680 och det finns bara en GPU på kortet. Att sedan GK110 har dubbelt så många transistorer som de flesta vanliga konsumentkretsar på marknaden är såklart en annan femma.

Totaldominans i prestandatesterna

Nvidia har i vår mening hittat en ganska bra målgrupp för Geforce GTX Titan – ultraentusiasten. Om vi bortser från grafikkort med flera kretsar är Titan omutlig rent prestandamässigt. Grafikkortet dominerar totalt redan i den förhållandevis basala upplösning 1 920 x 1 080 pixlar. Den enda förlusten kommer i Dirt Showdown som i ultra-inställningar totalt dödar chanserna för Nvidias grafikkort.

Börjar vi öka upplösningen mot 2 560 x 1 440 ser vi bara tydligare hur kortet sticker iväg från konkurrenterna där både antalet cuda-kärnor och det förbättrade minnessystemet kommer till sin rätt. Kopplar vi in kortet till tre skärmar för en surround-konfiguration med 5 760 x 1 080 pixlars upplösning blir det ännu roligare. Inte minst när vi kopplar in två eller kanske till och med tre grafikkort i SLI-konfigurationer.

Visst är Nvidia Geforce GTX 690 troligtvis ett snabbare kort i de spel som stödjer dubbla grafikkretsar på ett effektivt sätt. Så även de lösningar som hittat ut på marknaden med dubbla AMD Tahiti XT-kretsar. Men efter en dag av bråkande med SLI och Crossfire kan vi konstatera att det onekligen finns baksidor med dessa lösningar.

Med sin GK110 GPU är grafikkortet även väl förberett för GPU-beräkningar. Tyvärr är utbudet av konsumentapplikationer som ger bra stöd för GPU-accelerering mycket begränsat och vi hade ingen möjlighet att utvärdera grafikkortets beräkningskraft ordentligt. Men för de som letar efter ett grafikkort till arbetsstationen kan Titan vara intressant att kika närmare på.

Dyr i drift och inte minst i inköp

Geforce GTX Titan har också sina baksidor. Grafikkortet drar mer ström än något annat grafikkort med en ensam GPU. Men ska vi vara helt ärliga är det inga oresonliga mängder och positivt är då att kortet kyls av den troligtvis bästa referenskylaren som hittat ut på marknaden. Kortet är förhållandevis tyst och även i SLI-konfigurationer fungerar kylardesignen väl.

Den största anledningen till att Nvidia pekar på ”ultraentusiaster” som rätt målgrupp är trots allt prislappen. Rent pris/fps-mässigt går det sällan att rättfärdiga entusiastgrafikkort och så är fallet även denna gång. Med ett riktpris på hissnande 9 099 kronor inklusive moms är Geforce GTX Titan ett extremt dyrt grafikkort och det presterar inte dubbelt så bra som vare sig Radeon HD 7970 GHz eller Geforce GTX 680. Men med tanke på kretsens komplexitet och den prestanda kortet erbjuder skulle vi däremot inte kalla priset orimligt. Geforce GTX Titan har faktiskt konkurrent på marknaden som ens är i närheten.

Med det sagt lär Geforce GTX Titan bli en önskedröm för lejonparten av våra läsare. Vi hade gärna sett en lägre prislapp för att göra kortet mer brett tillgängligt men det lär inte hända förrän Nvidia lanserar nedbantade versioner av GK110, något som vi närmast förväntar oss dyker upp i år.

Vi kan trots allt inte låta bli att dra på smilgroparna när vi testar Nvidias nya värsting, särskilt då Sony samma dag presenterar nästa generations spelkonsol. En konsol vars grafikkraft inte ens kommer vara hälften så hög som vad vi får i GTX Titan redan idag. På PC-marknaden är Geforce GTX Titan och GK110 en första klassens referensprodukt som alla framtida grafikkretsar kommer mätas mot och det lär dröja länge innan Nvidias GK110 blir nedpetat från prestandatronen.

Nvidia GeForce GTX Titan

Fördelar:
+ GK110 är världens i särklass kraftfullaste grafikkrets
+ Förhållandevis hög prestanda per watt
+ GPU Boost 2.0 ger nästan alltid maximal prestanda
+ Mycket effektiv och tyst referenskylare

Nackdelar:
– Närmast skräckinjagande prislapp
– Hög energiförbrukning
– Finns bara i referensdesign

Riktpris: 9 099 kronor inklusive moms

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Anton JohanssonAngrychairFidde_gbgKent LindqvistnILGot Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fidde_gbg
Gäst
Fidde_gbg

Tur att inköp på korten är 6200:- exkl.moms då 😆
Inte mycket handlarna tjänar ändå säls ju för 8500:- så blygsamma 600:-.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Kanske borde plocka några på firman.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Tycker inte grafikkortet är värt en så hög prislapp, för så överlägset var inte kortet ett 7970 GHz. Det var väl ett par spel som den drog ifrån lite. Om jag skulle köpa ett nytt grafikkort så skulle det nog bli ett AMD kort

NOmo
Gäst
NOmo

Såg inga 660 och 7870 som ni testade

Fidde_gbg
Gäst
Fidde_gbg

[quote name=”Viking1962″]Tycker inte grafikkortet är värt en så hög prislapp, för så överlägset var inte kortet ett 7970 GHz. Det var väl ett par spel som den drog ifrån lite. Om jag skulle köpa ett nytt grafikkort så skulle det nog bli ett AMD kort[/quote] Öhh, jo mellan 20-40fps beroende av spel så detä r väldigt mycket bättre.Stor skillnad eftersom du i många lägen hamnar över 60fps tack vare detta brutala monster. Sen är inte kortet riktat till folk med mindre pengar utan för dom som vill ha det bäst och struntar i vad det kostar samt vill slippa microstuttering/SLI… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Fidde_gbg”]Öhh, jo mellan 20-40fps beroende av spel så detä r väldigt mycket bättre.Stor skillnad eftersom du i många lägen hamnar över 60fps tack vare detta brutala monster. Sen är inte kortet riktat till folk med mindre pengar utan för dom som vill ha det bäst och struntar i vad det kostar samt vill slippa microstuttering/SLI profiler osv.[/quote] Ser man till lite andra tester där till som exempel skiljer över 10 minuters renderings tid så är detta kortet extremt prisvärt. På företaget har vi inväntat detta kort lite och nu ser det ut som att vi kommer köpa några stycken… Läs hela »

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Viking1962″]Tycker inte grafikkortet är värt en så hög prislapp, för så överlägset var inte kortet ett 7970 GHz. Det var väl ett par spel som den drog ifrån lite. Om jag skulle köpa ett nytt grafikkort så skulle det nog bli ett AMD kort[/quote]Värde är ju till viss del personligt. Jag personligen skulle inte lägga 9k på ett grafikkort. Det kan förvisso vara för att jag inte behöver eller för den delen skulle ha råd. Men faktum kvarstår att det för mig inte är värt det. Men för någon annan kan jag förstå att kortet är värt… Läs hela »

nILGot
Medlem
nILGot

Som Quadro kort lär det vara magiskt 😥

Kent Lindqvist
Gäst
Kent Lindqvist

Vad tror ni, om att detta kort skulle fungera bra för att folda med?

Fidde_gbg
Gäst
Fidde_gbg

[quote name=”Viking1962″][quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Viking1962″]Tycker inte grafikkortet är värt en så hög prislapp, för så överlägset var inte kortet ett 7970 GHz. Det var väl ett par spel som den drog ifrån lite. Om jag skulle köpa ett nytt grafikkort så skulle det nog bli ett AMD kort[/quote]Värde är ju till viss del personligt. Jag personligen skulle inte lägga 9k på ett grafikkort. Det kan förvisso vara för att jag inte behöver eller för den delen skulle ha råd. Men faktum kvarstår att det för mig inte är värt det. Men för någon annan kan jag förstå att kortet är… Läs hela »

Angrychair
Gäst
Angrychair

Jag vill se Titan mot Ares 2 i testet dock. Tror att AMD och Asus plockar hem vinsten med det kortet även i cf mot Titan i sli.

Anton Johansson
Medlem

Det hade vart väldigt trevligt att se vad kortet kan göra för renderingstiden i Blender. Har ingen koll på hurvida vray, maya osv har för stöd för CUDA, men Blender har det 😉